99 % vegaani

Tätä julkaisua en olisi koskaan uskonut kirjoittavani. Ainakaan ennen viime kesää. Tuolloin tapahtui kaksi asiaa, jotka muuttivat elämäni. Kyseiset asiat liittyvät vahvasti toisiinsa; tapasin elämäni naisen ja ryhdyin lähes täysiveriseksi vegaaniksi.

Kuvittelin olevani vannoutunut lihan ystävä. Olin moneen otteeseen todennut, etten voisi ikinä ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Stereotypiat kasvisruokaa kohtaan olivat hyvin vahvoja. Eihän vegaaniruoka nyt vain yksinkertaisesti voisi olla hyvää tai viedä nälkää aikuiselta mieheltä…

Kuinka väärässä olinkaan! En tiedä johtuiko se vain siitä, että avopuolisoni on kaiken muun lisäksi myös mahtava kokki, mutta jo parin vegaaniruokailun jälkeen en kaivannut lihaa enää juuri lainkaan. Ruokien maku yllätti todella positiivisesti. Ilman lihaakin saa taiottua oikein maistuvia annoksia!

Ruokavaliomuutoksen myötä syön paljon monipuolisemmin kuin ennen. Aiemmin lautasen sisältö valikoitui parin perusruuan väliltä. Kanaa ja riisiä tai tonnikalapastaa ilmestyi lautaselle vähintään kerran viikkoon, eikä vihanneksista ollut usein tietoakaan. Nykyinen reseptikokoelmani on huomattavasti laajempi ja erilaisten kasvisten ansiosta värikkäät annokset näyttävät syötävän hyviltä myös visuaalisesti.

En oikeastaan kaipaa lihassa enää mitään. Kasvisruoka maistuu hyvältä, se tyydyttää nälkäni ja saa aikaan paljon vireämmän ja terveemmän olon kuin lihapitoinen ruokavalio. Kaikki ennakkoluuloni ja yleiset uskomukset vegaaniruokaa kohtaan olivat täysin vääriä. Onneksi annoin sille mahdollisuuden. Kehoni kiittää, ja niin tekee myös ympäristö!

Joitakin houkutuksia minullakin toki on. Lohta, varsinkaan kylmäsavustettua sellaista, en voi vastustaa. En ole myöskään joka tilanteessa vegaani aivan henkeen ja vereen. Jos tarjolla ei ole vegaanista vaihtoehtoa, en tee asioista liian vaikeita, vaan voin tällöin syödä lihaa. Teen poikkeuksia myös joidenkin juhlien ja erityistilanteiden osalta. Voisin kuitenkin sanoa, että 99 % ajasta olen täysin vegaani!

Oli vaikea kuvitella, että 23-vuotiaasta pankissa työskentelevästä lihansyöjästä saataisiin leivottua vegaani. Maailma jaksaa aina yllättää ja niin siinä vain kuitenkin lopulta kävi, mutta hetkeäkään en kadu! Suosittelen lämpimästi jokaista hautaamaan hetkeksi ennakkoluulonsa ja antamaan vegaaniruokavaliolle mahdollisuuden. Takaan, että yllätyt positiivisesti. Samalla teet palveluksen ympäristölle ja itsellesi!

Seuraavassa muutama vegaaninen suosikkireseptini, jotka varmasti vievät kielen mennessään:


Kasvisrisotto

Yksi suurimmista suosikeistani on herkullinen kasvisrisotto. Olen itse hieman muunnellut alkuperäistä reseptiä, joka on peräisin Ripaus tryffeliä -blogista.

Kuva: Ripaus tryffeliä -blogi
  • 200 g arborioriisiä
  • margariinia
  • suolaa
  • 3-4 salottisipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1-2 porkkanaa
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa
  • 1 l kasvislientä
  • n. 3 dl puolikuivaa rieslingiä (esim. Anselmann Riesling Classic toimii hyvin)
  • persiljaa
  • ruohosipulia

Kuumenna reiluhko määrä margariinia isossa kattilassa ja lisää sekaan pieneksi pilkotut sipulit, porkkanat ja osa persiljasta. Paista, kunnes sipulit ovat pehmeitä.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja pidä liemi kiehuvana koko ruuanlaiton ajan.

Lisää riisi ja kuullota sitä n. 3-5 minuuttia. Sekoita koko ajan ja lisää margariinia tarvittaessa, riisi palaa helposti pohjaan!

Kaada valkoviini kattilaan ja haihduta alkoholi pois.

Lisää hieman kasvislientä ja hämmennä, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää lientä vähitellen aina, kun edellinen erä on imeytynyt. Muista sekoittaa jatkuvasti! Lisää loppuvaiheessa sekaan pilkottu kesäkurpitsa.

Hämmennä, kunnes riisi on kypsää. Riisin ei kuulu olla yhtä pehmeää kuin normaalin riisin, vaan siinä on hieman enemmän purutuntumaa.

Koristele ruohosipulilla ja persiljalla.


Tikka masala

Pidän intialaisista ruuista, ja esimerkiksi curryt on äärimmäisen helppo valmistaa vegeversioina. Ehdoton suosikkini intialaisesta keittiöstä on kuitenkin tikka masala. Tämä hieman muunneltu resepti on peräisin Viimeistä murua myöten -blogista.

Kuva: Viimeistä murua myöten -blogi
  • oliiviöljyä
  • 2-3 salottisipulia
  • 1-2 punasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1-2 punaista chiliä
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 3-4 tl currymaustetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 2-3 tl paprikajauhetta
  • 1 tl garam masalaa
  • 1 tl cajun-maustetta
  • 2 paprikaa
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 2-3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl kaurakermaa (sallin tässä itselleni poikkeuksen ja käytän smetanaa)
  • 1 tlk kikherneitä
  • suolaa
  • lisukkeeksi riisiä ja naan-leipää

Kuullota sipulit ja paprikat pannulla oliiviöljyn kera. Lisää chili, mausteet ja raastettu inkivääri. Paista pari minuuttia.

Lisää tomaattipyre, tomaattimurska ja kikherneet.

Anna hautua miedolla lämmöllä noin puolen tunnin ajan.

Lisää joukkoon kaurakerma/smetana ja mausta suolalla.

Tarjoile riisin ja naan-leivän kera.


Tomaatti-papupasta

Viimeinen reseptivinkkini on äärimmäisen helppo ja nopea, mutta herkullinen muutaman ainesosan tomaatti-papupasta. Olen jälleen tehnyt muutaman pienen viilauksen alkuperäiseen Feel Good Kitchen -blogissa julkaistuun reseptiin.

Kuva: Feel Good Kitchen -blogi
  • 2-3 salottisipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 2-3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tlk papusekoitusta
  • 2 paprikaa
  • kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa

Valuta pavut. Kuullota sipulit ja paprikat pannulla oliiviöljyn kera.

Lisää pavut, tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja tomaattipyre. Anna kiehua pari minuuttia.

Lisää joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit ja anna hautua n. 5-10 minuuttia.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella basilikalla. Nauti kastike pastan kera.


Täyskäännös vegaaniksi ei luonnollisesti sovi aivan kaikille. Eikä sen tarvitsekaan yhdessä yössä sormia napsauttamalla tapahtua. Pienilläkin muutoksilla pääsee pikkuhiljaa hyvin liikkeelle. Kahvimaidon voi vaihtaa kauramaitoon (tyttöystäväni suosittelee Oatlyn uusia tuorekauramaitoja) tai aloittaa vaikka yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa. Jokaisella pienelläkin teolla on positiivinen vaikutus ympäristön ja itsesi kannalta. Ja uskaltaisin veikata, että jonkin ajan kuluttua et kaipaa lihaa tai maitotuotteita enää lainkaan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: