New York -trilogiassani on käsitelty mm. matkavalmisteluja, lentoja, ja majoitusta. Viimeksi suurennuslasin alla olivat nähtävyydet ja kaupungin mielenkiintoisimmat paikat. Tällä kertaa juttusarja viimeistellään kiinnittämällä huomio shoppailumahdollisuuksiin, ruokaan ja liikkumiseen.

New Yorkissa liikkuminen

"The subway in New York is a great social experiment; there are so many races and ways of life sitting together on each car." - Jon Batiste

Käytimme New Yorkissa ainoastaan kahta liikkumismuotoa. Majoituksemme oli loistavalla paikalla, joten suuri osa matkoista taittui kävellen. Manhattanin eteläosiin ja Brooklynin puolelle siirtyessämme turvauduimme kuitenkin pari kertaa metroon.

Linjoja ja asemia vuosittain 1,7 miljardia matkustajaa kuljettavassa New Yorkin metrossa riittää. Osa junista pysähtyy jokaisella metrokarttaan merkityllä pysäkillä, osa puolestaan on express-junia, jotka pysähtyvät vain tietyillä pysäkeillä kaukaa tulevien matka-ajan lyhentämiseksi. Opasteet ovat useimmilla asemilla selkeät, joten jos tiedät oikean linjan ja junan, pääset helposti perille. Tässä suureksi avuksi on metrokartan sisältävä NYC Subway -sovellus puhelimeen. Lähtöpysäkin ja määränpään sovellukseen syöttämällä se etsii parhaat vaihtoehdot perille pääsemiseksi.

Yhden dollarin verran maksavan MetroCardin voi ostaa useimmilta metroasemilta. Matkan hinta MetroCardilla on yleensä 2,75 dollaria, mutta esimerkiksi JFK:n lentokentälle AirTrainin kautta päästäkseen joutuu pulittamaan 5 dollarin lisämaksun. Korttiin voi ladata myös 7 tai 30 päivän käyttöjakson, jonka aikana metrolla voi matkustaa rajattomasti.

Ruokapaikkoja joka makuun

Hampurilaisia, hodareita, pizzaa, pirtelöitä, donitseja, juustokakkua, rasvaa tiriseviä aterioita. Eihän siitä kovinkaan terveellinen reissu tullut, ja vegaanisuudestakin jouduttiin "hieman" tinkimään. Ruoka oli kuitenkin hyvää, ja reissun aikana kävellyt yli 140 000 askelta ainakin toivottavasti vähän kompensoivat tuota kalorimäärää.

Hodarikojut

New Yorkista löytyy paljon kehuttuja ja kuuluisia hot dog -kojuja, joista päädyimme testaamaan Nathan's Famousin ja Gray's Papayan. Molempien hodareita on eri yhteyksissä tituleerattu jopa kaupungin parhaiksi, joten odotuksemme olivat korkealla. Ehkä liiankin korkealla. Hyviä hodarit toki olivat, mutta vaikea niitä on kaupungin parhaiksi väittää, ellei sitten muiden paikkojen taso ole varsin keskinkertainen. Nathan's Famousin lihaisat nakit ansaitsevat kuitenkin erityismaininnan!

Dunkin' Donuts

Suussa sulavan herkullisia donitseja, siitä ei mihinkään pääse. Hintatasokin on kohtuullinen, joten kyllä Dunkin' Donutsissa täytyy ainakin kerran reissussa käydä!

Joe's Pizza

Joe's Pizza on tarjoillut samalla reseptillä ja valmistusmetodeilla tehtyä pizzaa yli 40 vuoden ajan. Hyvää pizzaa laadukkaista raaka-aineista, toimii! Yksi siivu pizzaa kustansi 4 dollaria, joten halpaa lystiä ei tämäkään ole. Siivun reipas koko toki hieman kompensoi korkeahkoa hintaa. Suositus tällekin!

Urbanspace Vanderbilt

Kivenheiton päästä Grand Central Terminalista sijaitseva Urbanspace Vanderbilt -food market oli käymisen arvoinen kokemus. Saman katon alle mahtuu 21 ravintolaa, joten isommankin seurueen tarpeisiin löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Voi olla, että se johtui vain järisyttävästä nälästä, mutta testaamamme meksikolaisravintola La Palapan burrito bowl chorizolla maistui aivan taivaalliselta. Lämmin suositus!

Black Tap

SoHossa pitkän päivän shoppailtuamme päädyimme burgereille Black Tap -nimiseen ravintolaan. Burgerit olivat kohtalaisen maukkaita, mutta eivät juuri keskivertoa ihmeellisempiä. Suurimmat odotuksemme taisivat kuitenkin kohdistua crazy shakes -nimellä kulkeviin valtavan kokoisiin pirtelöihin. Valintamme kohdistui Sweet N' Salty -pirtelöön, jota kuvailtiin ruokalistassa näin: chocolate frosted rim with chocolate gems & PB cups topped with a sugar daddy, pretzel rods, chocolate covered pretzel, whipped cream & chocolate drizzle. Valmiiksi annokseksi puettuna sama näyttää tältä:

Tämän tuhoaminen oli kova urakka jopa kahdestaan, eikä se lopulta ainakaan täyteen mahaan ahdettuna edes niin kauhean hyvää ollut, mutta pakkohan tämäkin oli kokea! Burgereilla oli hintaa 16 dollaria kappaleelta, ja pirtelöstä tuli maksettavaksi vielä 15 dollaria lisää. Kahden hengen mahat sai siis täytettyä New Yorkin hintatasoon nähden kohtuulliseen hieman alle 50 dollarin hintaan.

The Cinnamon Snail

Jotta ruokavaliomme ei olisi aivan pelkiksi burgereiksi ja hodareiksi mennyt, päädyimme sunnuntaina aamupalalle Penn Stationin yhteydessä sijaitsevan food hallin sympaattiseen The Cinnamon Snail -ravintolaan. Vegaaninen Chipotle Seitan Breakfast Burrito yllätti oikein positiivisesti!

Tasty Dumpling & Eileen's Special Cheesecake

Chinatownista löytyvä Tasty Dumpling tarjosi reissun erikoisimman asiakaspalvelukokemuksen. Kassahenkilö vaikutti siltä, että häntä ei voisi vähempää kiinnostaa tilauksemme ja kaikki hänen toimintansa meitä kohtaan oli hyvin laiskaa ja välinpitämätöntä. Saimme kuitenkin lopulta mykymme, ja oikein maistuviahan ne olivat. 5 mykyä välipalaksi hintaan 1,25 dollaria oli varsin hyvä diili!

Chinatownista suuntasimme metsästämään jälkiruokaa Little Italyn puolelle. Juustokakkua on New Yorkissa maistettava, joten Eileen's Special Cheesecake oli seuraava valintamme. Jono ulottui lähes ulko-ovelle saakka, mutta mansikkajuustokakku ei pettänyt!

Shake Shack

Reissun paras burgeri ja hieman yllättäen ehkä jopa paras ateria löytyi Shake Shackista. Vielä vuonna 2001 Shake Shack myi hot dogeja pienestä kärrystä Madison Square Parkissa, mutta nykyään se on yksi maan suosituimmista hampurilaisketjuista. Ravintola kuului alun perin ensimmäisen illan ohjelmaamme, mutta 8th Avenuen ja 44th Streetin kulmasta löytyvän Shake Shackin jono ylettyi päivästä ja ajankohdasta toiseen pitkälle ravintolan ulkopuolelle saakka. Viimeisenä reissupäivänä aikamme kuitenkin vihdoin koitti. Odotus kannatti, sillä burgeri maistui huomattavasti paremmalta kuin esimerkiksi tuplasti kalliimmassa Black Tapissa!

Barnes & Noble, Amazon Books & Strand Book Store

Suurena kirjojen ystävänä pelotti jo ennen reissua, kuinka monta kirjaa rapakon takaa tulisi kotiin raahattua. Googlettelun jälkeen päädyin ratkaisuun, että seuraaviin kolmeen kirjakauppaan on reissun aikana päästävä: Barnes & Noble, Amazon Books ja Strand Book Store.

Strandista löytyi varmasti laajin valikoima kaikenlaista kirjallisuutta, mutta samalla sekavan täysistä hyllyistä oli vaikea löytää mitään mielenkiintoista. Hyllyistä löytyi niin ikivanhoja kuin uusiakin kirjoja, mutta lopulta mitään ei kyseisestä kaupasta matkaamme tarttunut. Tunnelma Strandissa oli kuitenkin kiehtova!

Amazon Book oli iso pettymys. Hyllyt olivat puolityhjiä ja monista kirjoista jäljellä olivat vain hintalaput. Muutoinkin valikoima oli hyvin niukka verrattuna Barnes & Nobleen ja Strandiin, ja kumpikin reissumme Amazon Book -myymälöihin päättyi hyvin nopeasti tyhjin käsin.

Barnes & Noble puolestaan oli bisneskirjojen suurkuluttajan taivas. Sieltä löytyivät kaikki aiheeseen liittyvät kirjat, jotka mieleeni vain juolahtivat. Yksi kämmi tuli kuitenkin tehtyä. Jotakin selvästi meni kassahenkilön höpinöistä ohi, sillä samalla tuli hankittua Barnes & Noblen kanta-asiakkuus. Jäin siihen uskoon, että jäsenyyden hinta olisi ollut 5 dollaria. Sain kanta-asiakkuudella etuja ostoksistani 19 dollarin edestä, mutta kuitilta paljastuikin jäsenyyden hinnaksi peräti 25 dollaria, eli jäin yhtälöstä tappiolle 6 dollarin verran. Suomesta ei kovin montaa Barnes & Noblea löydy, joten nämä kuusi dollaria taisivat jäädä tappiokseni ikuisesti.

Kuuden uuden kirjan kera tuli kotiin lähdettyä, joten jokainen matkalaukun tyhjä kolo päätyi hyötykäyttöön. Suomeen matkasi mm. yli 1,5 vuotta ostoslistallani lymyillyt Ray Dalion Principles.

Päivä Amsterdamissa

Aamulla Amsterdamiin, lähes 12 tunnin vaihto ja myöhään illalla lento Helsinkiin. Kuulostaa paperilla mukavalta päiväretkeltä kaupunkiin. Matkassa oli kuitenkin yksi muuttuja. Lentomme New Yorkista lähti paikallista aikaa 19:30, joten väsymystä ei ollut juurikaan alkulennon aikana vielä havaittavissa. Eipä se uni economy-luokan ahtaissa penkeissä tahtonut oikein tulla loppumatkastakaan, joten Amsterdamiin laskeuduttiin noin 5 minuutin yöunilla. Leppoisa päiväretki vaihtuikin ikäväksi taisteluksi väsymystä vastaan harmaassa Amsterdamissa.

Ja jos totta puhutaan, eipä se Amsterdam muutenkaan kauheasti nähtävää tarjonnut. Väsymyksen ja ankean sään yhdistelmällä lienee toki osuutta asiaan, mutta mielestämme tuota päivää pidempää reissua kaupunkiin ei tarvitse tehdä.

Jotain kaupungin annista kertoo varmasti sekin, että päädyimme matkaamaan keskustasta takaisin Schipholin kentälle jo noin 5,5 tuntia ennen lentomme lähtöä. Aurinkoinen sää ja tuoreet silmät olisivat varmasti muuttaneet suhtautumistamme paljon, mutta tällä kertaa olosuhteet eivät olleet puolellamme.

New York on aivan mahtava matkakohde, mutta oli silti upea fiilis myös palata kotiin. Olen tyytyväinen, että asun juuri Suomessa, enkä esimerkiksi Atlantin toisella puolella. New York on kaupunki, joka ei ikinä nuku, eikä sen hälinää pääse pakoon mihinkään.

Vaikka New York onkin varmasti miljoonien ihmisten unelmakaupunki, on silti moni asia mielestäni täällä Suomessa paremmin. New Yorkiin matkustan mielelläni toistekin, mutta asua en siellä niinkään tahtoisi.

Kaupunki tarjosi meille aivan upean reissun, jota on kiva muistella vielä vuosienkin kuluttua. Näihin sanoihin päättyy oma fiilistelyni New Yorkin osalta, nyt on aika kääntää katse jo kohti uusia seikkailuja!

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: