Hei hei heinäkuu

Kesäloma tuli ja meni, eikä heinäkuutakaan ole enää liikaa jäljellä. Ajan kulumisen nopeus jaksaa aina hämmästyttää minua. Tuntuu, että mitään en ole vielä kerennyt tehdä, mutta vuosi on silti jo kääntymässä loppusuoralle. Jotta kaikki ei vaipuisi suoraan unholaan, tapoihini kuuluu joka vuosineljänneksen päätteeksi istua alas ja pohdiskella hetki edellisten kuukausien tapahtumia.

Osavuosikatsauskauden osalta Admicom oli jälleen aivan omassa luokassaan ja piti oman puolivuotiskatsauksensa heti 1. heinäkuuta. Itse en aivan yhtä vikkelä ollut, mutta seuraavassa muutamia kohokohtia omasta arjestani.

Blogi ja some

Blogin suhteen toinen vuosineljännes mentiin taktiikalla less is more. Sisällön määrä ei päätä huimannut, mutta aiheet olivat sitäkin lähempänä omaa sydäntäni. Toukokuussa vapautin maailmalle uuden Pörssin psykologiaa -juttusarjani ensimmäisen osan, jossa hypättiin Daniel Kahnemanin ja Amos Tverskyn kehittämän prospektiteorian maailmaan. Kesäkuussa esittelin kuusi kirjaa, jotka ovat vuosien varrella tehneet suurimman vaikutuksen minuun.

Instagramin puolella päivittäinen sijoitusaiheinen visailuni Daily Biz Quiz täytti toukokuun alussa vuoden. Innostuin myös kokeilemaan livetietovisan järjestämistä (korona-aikaan tietenkin etänä) ja niinpä pörssitietäjän valtikasta taisteltiin kevään mittaan kolmeen eri otteeseen myQuiz-palvelun välityksellä.

Työ ja vapaa-aika

Olen onnellisessa asemassa, sillä koronatilanteesta ei ole ollut merkittävää haittaa työhöni. Työskentely onnistuu mainiosti myös kotoa käsin, joten olen saanut nauttia etätyön eduista jo maaliskuun puolivälistä lähtien. Kun työmatkoihin ja muihin valmisteluihin ei kulu arvokasta aikaa, kerkeää myös vapaa-ajasta nauttimaan täysimääräisesti ilman, että laadukkaista yöunista tarvitsee karsia.

Jokaisella kolikolla on tietenkin myös kääntöpuolensa. Alkuvuoden aikana liikuntamääräni koostuivat lähinnä työmatkojen yhteydessä kävellyistä kilometreistä. Kun koronan myötä työmatkat tippuivat arjestani pois, romahtivat samalla päivittäiset askelmääräni täysin ala-arvoisiin lukemiin ja vyötäröä koristamaan kertyi muutama koronakilokin. Kesän koitettua tilanne on muuttunut onneksi hiukan lohdullisempaan suuntaan, mutta vielä riittää paljon tsempattavaa!

Kirjat

Kvartaalin paras onnistuminen liittyy ehdottomasti kirjavalintoihin. Gregory Zuckermanin The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution, Richard H. Thalerin Misbehaving: The Making of Behavioral Economics, Neil deGrasse Tysonin Astrophysics for People in a Hurry, Nassim Nicholas Talebin The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable ja Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet olivat kaikki fantastisia teoksia ja ehdottomasti lukemisen arvoisia.

Olen suuri käyttäytymistaloustieteen fani ja Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow lukeutuu kaikkien aikojen suosikkikirjojeni joukkoon, joten Misbehavingin lukeminen oli monella tapaa ilahduttava kokemus. Tähtäimessä osakkeet puolestaan on kirja, jonka olisin halunnut lukea jo sijoitusurani alkumetreillä. Voin lämpimästi suositella sitä kaikille aloitteleville ja jo hieman kokeneemmillekin sijoittajille. The Black Swanin sanoma on erittäin tärkeä, mutta Talebin kirjoitustyyli tekee kirjasta työlään luettavan, joten "kevyeksi kesälukemiseksi" en kirjaa voi suositella.

Sijoitukset

Koronahuolien värittämä ensimmäinen kvartaali oli osakepoimijan kulta-aikaa. Markkina ei kuitenkaan kovinkaan kauan pohjilla viihtynyt ja salkkuni päätyi toisen vuosineljänneksen aikana pääasiassa Sammon, Applen, Qt:n, Harvian ja Nesteen siivittämänä 27,6 % nousuun. Näistä kolmen viimeksi mainitun osalta koronadippiostot osuivat liki täydellisesti kohdilleen.

Q2:n aikana tärkeimmät ostoni kohdistuivat Qt:n, Harvian ja Nesteen lisäksi Kamuxiin. Käytettyjen autojen kauppa on koronatilanteesta huolimatta vetänyt hyvin ja vaikka kannattavuus ei varmasti tänä vuonna tule huipputasoa olemaankaan, vaikuttaa Kamuxin arvostus silti riittävän houkuttelevalta omaan salkkuuni.

Pieni hätiköinnin seurauksena tehty potentiaalinen virhekin kvartaaliin mahtui, kun nousurallin tiimellyksessä päädyin keventämään Incap-omistuksiani melko rankalla kädellä. Incapin osakekurssi oli noin viikossa noussut yli 30 prosenttia ja käteni päätyi vaistomaisesti myyntinapille, vaikka oman näkemykseni mukaan arvostustaso oli edelleen kohtuullinen ja pitkän aikavälin arvonluontipotentiaali kunnossa. Välillä sijoittamisen psykologisiin sudenkuoppiin putoamista on vaikea välttää, vaikka ne kuvittelisikin tuntevansa läpikotaisin.

Vuoteen on mahtunut paljon uutta muun muassa työpaikan vaihdon ja pääkaupunkiseudulle muuttamisen merkeissä, joten lisääntynyt vapaa-aika on todella tehnyt hyvää. Vielä viime vuonna pyrin maksimoimaan tehokkuuteni ja käyttämään kaiken mahdollisen ajan johonkin järkevään, mutta tänä vuonna olen ollut itseäni kohtaan huomattavasti armollisempi. Tunnen itseni pitkästä aikaa täysin levänneeksi, joten tästä on hyvä jatkaa loppuvuotta kohti!

Disclaimer: Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tämän kirjoituksen sisältö kuvastaa kirjoittajan omia näkemyksiä, eivätkä tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.