Kirja minuutissa: Shoe Dog

Elettiin vuotta 1962. Oregonilaisella 24-vuotiaalla Phil "Buck" Knightilla oli isältään lainatut 50 dollaria ja iso unelma. Intohimoinen juoksija nimittäin halusi ryhtyä oman onnensa herraksi maahantuomalla edullisia urheilukenkiä Japanista. Buck matkusti Japaniin, sai kuin saikin diilin aikaiseksi paikallisen Onitsuka-nimisen kenkäyhtiön kanssa, ja niin syntyi Blue Ribbon Sports, josta muovautui lopulta monen mutkan kautta Nike.

Yhtiön myynti tuplaantui vuosi toisensa perään, mutta ongelmiakin riitti. Kassa paloi myynnin kasvattamiseen, pankista ei meinannut herua lainaa uusien kenkätilausten tekemiseen ja Onitsukalta tilatut kengät olivat usein reippaasti myöhässä sovitusta aikataulusta. Yhtiö kävi useaan otteeseen aivan kuilun reunalla ja vain senttien päässä täystuhosta. Phil Knightilla oli kuitenkin unelma, josta hän halusi pitää kynsin ja hampain kiinni.

It’s never just business. It never will be. If it ever does become just business, that will mean that business is very bad. Tiiviin tiimin, ainutlaatuisen yrityskulttuurin ja valtavan taistelutahdon voimin Niken swooshista tuli kuvio, jonka jokainen tunnistaa tänä päivänä. Shoe Dog on inspiroiva, jännittävä ja kaunis tarina Phil Knightin ja Niken uskomattomasta matkasta.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä on Phil Knightin Shoe Dog.

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.