Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Elon Musk on yksi aikaansaaneimmista henkilöistä lähihistoriassamme. Hän ei todellakaan ole mennyt sieltä, missä aita on matalin, vaan pyrkii taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan, perustamaan siviilisaation Marsiin ja paljon muuta. Hän jakaa työtuntinsa kahden johtamansa suuryrityksen, sähköautovalmistaja Teslan ja avaruusraketteja- ja aluksia valmistavan SpaceX:n, välille. Lisäksi hän työskentelee useiden muiden merkittävien projektien ja yritysten parissa erilaisissa rooleissa.

Musk on omalaatuinen persoona. Hänen ajatuksensa juoksee ainutlaatuisella tavalla, ja hän pystyy käsittelemään mielessään hämmästyttävän monimutkaisiakin kokonaisuuksia. Elon vihaa yli kaiken tehdä asioita samalla tavalla kuin muut. Tähän saakka tämä lähestymistapa on toiminut mainiosti.

Hyvänä esimerkkinä toimii SpaceX:n toimintamalli. Muilla avaruusaluksien valmistajilla on tapana hankkia aluksen osat pitkälti muilta valmistajilta. Musk puolestaan haluaa tehdä kaiken mahdollisen itse ja säästää siten kustannuksissa. Kulujen suhteen Elon on äärimmäisen tarkka. Jos jokin osa maksaisi normaalisti esimerkiksi 100 000 dollaria, on se hänen mielestään kyettävä valmistamaan 10 000 dollarilla. Muita vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti vain ole. Kustannusten minimoinnista onkin muodostunut yksi SpaceX:n suurimmista kilpailueduista, sillä se pystyy laukaisemaan rakettejaan avaruuteen vain murto-osalla kilpailijoidensa hintoihin verrattuna.

Muskissa on myös piirteitä, jotka eivät välttämättä ole hänen neroutensa rinnalla tulleet julkisuudessa kauheasti esiin. Valtavan työmoraalin omaava Elon osaa olla erittäin vaativa johtaja. Hän työskentelee usein lähes kellon ympäri, lentää töidensä vuoksi yli 170 kertaa vuodessa, ja viihtyy töissä myös viikonloppuisin. Samaa omistautumista hän odottaa myös muilta työntekijöiltään. Jos kaikki ei suju aivan kuten Musk tahtoisi, tai joku ei purista aivan viimeistäkin pisaraa itsestään, hän tekee hyvin selväksi, ettei ole tyytyväinen. Hän on uransa aikana erottanut useita yrityksiensä avainhenkilöitä, jotka eivät ole suoriutuneet Elonin tiukkojen vaatimusten mukaisesti. Jopa yksi hänen parhaista työntekijöistään, 12 vuotta Elonin assistenttina työskennellyt Mary Beth Brown, sai lähteä pyydettyään palkankorotusta. Toisaalta lähipiirilleen ja lojaaleimmille työntekijöilleen Musk osaa näyttää myös sympaattisemman ja rakastavan puolensa. Heidän kertomuksiensa mukaan Elon on mahtava isä, erinomainen ystävä ja hyvin miellyttävää seuraa.

Elon Musk jahtaa ihmiskuntamme kannalta isoja läpimurtoja. Muskin yritysten tarun loppu on ollut jo muutamaankin otteeseen enää päivien päässä, mutta tällä hetkellä Tesla ja SpaceX ovat parhaita toivojamme maailman autokannan muuttamisessa sähköiseksi ja Marsin asuttamisessa. Ilman Elonin kaltaisia ihmisiä tulevaisuutemme näyttäisi huomattavasti epätoivoisemmalta.

Ashlee Vance on onnistunut kirjoittamaan inspiroivan ja kiehtovan teoksen yhdestä aikamme mielenkiintoisimmista henkilöistä. Vaikka elämäkerroista ei yleensä aivan hirveästi hyötyä viihdearvon lisäksi irti saakaan, antaa tämä teos runsaasti motivaatiota omaankin tekemiseen ja saa tavoittelemaan entistä merkityksellisempiä asioita. Lukusuositus!

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
  • Sisältö
  • Hyödyllisyys
  • Mielenkiintoisuus
  • Helppolukuisuus
4.2

Kirjoittanut: Ashlee Vance

Julkaistu: 2015

Sivumäärä: 400

Genre: non-fiction / business / elämäkerta

Hinta: 16,79 € (Amazon.de)