Factfulness

Miten monessa asiassa sitä voikaan olla väärässä. Se oli päällimmäinen ajatukseni luettuani Hans Roslingin Factfulnessin. Kaikki nämä vuodet olen elänyt vuosikymmeniä vanhojen tietojen varassa, joten maailmankuvani on tähän saakka ollut selvästi vääristynyt. Samaan aikaan valtaosa mediasta, yritysjohtajista, korkeasti koulutetuista ihmistä ja jopa opettajista toimii niin ikään samojen ikivanhojen tietojen ja uskomusten varassa.

Yksi tärkeimmistä oivalluksistani kirjaa lukiessa oli, että vaikka moni asia maailmassa on edelleen huonosti, ovat ne silti huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi vielä 20 vuotta sitten. Jokin voi samaan aikaan olla huonosti, mutta silti paremmin. Etenkin iäkkäämmät ihmiset muistelevat usein kaiholla “vanhoja hyviä aikoja, jolloin kaikki oli paremmin”, mutta monissa tapauksissa aika on kullannut muistot. Vaikka monessa asiassa on vielä parantamisen varaa, maailma on silti turvallisempi, tasa-arvoisempi, hyvinvoivampi ja kehittyneempi kuin koskaan aiemmin. Suunta on oikea.

Hans Rosling tituleeraa itseään termillä possibilist. Hän ei ole optimisti eikä pessimisti. Sen sijaan hän perustaa toimintansa faktoihin. Hän ei elättele turhia toiveita, ellei siihen ole pätevää syytä, mutta ei myöskään pelkää suotta. Rosling uskoo, että tällä kehitystahdilla maailma on mahdollista vielä pelastaa. Kaiken nykypäivän ylidramaattisuuden keskellä Hansin käyttämä rakentava ajatusmalli auttaa ymmärtämään maailman sellaisena kuin se todellisuudessa on.

Ilmastonmuutos on yksi planeettamme suurimmista uhkista, joista todella kannattaa olla huolissaan. Monet muut uhkakuvat puolestaan ovat varsin hyvällä mallilla ja kehittymässä yhä vain parempaan suuntaan. Syntyvyys on ollut hurjassa laskussa jo vuosikymmenten ajan. Tällä hetkellä jokainen nainen saa keskimäärin 2,4 lasta, kun vielä 50 vuotta sitten lukema oli tuplasti korkeampi. Maailman väkiluku tulee YK:n ennusteiden mukaan saavuttamaan huippunsa noin vuonna 2100, jolloin maailmassa on arviolta 11,2 miljardia ihmistä. 20 vuotta sitten 29 prosenttia maailman väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä. Nykyään luku on 9 prosenttia. Rikosten määrä Yhdysvalloissa on pienentynyt vuodesta toiseen, vaikka uutisoinnin perusteella tilanteen voisi kuvitella olevan päinvastainen. Samanlaisia kehitysloikkia positiiviseen suuntaan on havaittavissa myös monilla muilla osa-alueilla.

Sen lisäksi, että Factfulness paljastaa kaikki virheolettamuksesi ja väärät uskomuksesi, se myös valaisee, miksi näin tapahtuu. Rosling nostaa esiin kymmenen eri vaistoa, jotka vääristävät näkemyksiämme. Tapanamme on esimerkiksi jakaa maailma vaistomaisesti kahteen eri leiriin, “meihin” ja “heihin”, vaikka todellisuudessa suuri osa maailman väestöstä asettuu tasaisesti kahden ääripään välimaastoon. Maailma ei ole niin kahtiajakautunut, kuin kuvittelemme.

Factfulness on teos, joka jokaisen tulisi ehdottomasti lukea. Factfulness-ajattelun avulla kykenemme näkemään maailman ilman vääristymiä ja tekemään parempia päätöksiä sen sijaan, että tukeutuisimme vuosikymmeniä vanhoihin ja paikkaansapitämättömiin tietoihin.

Maailma kuvataan tällä hetkellä vaarallisempana kuin koskaan, vaikka totuus on, että maailma ei ole koskaan ollut turvallisempi ja väkivallattomampi!

Factfulness
  • Sisältö
  • Hyödyllisyys
  • Mielenkiintoisuus
  • Helppolukuisuus
4.7

Kirjoittaneet: Hans Rosling, Ola Rosling & Anna Rosling Rönnlund

Julkaistu: 2018

Sivumäärä: 342

Genre: non-fiction / tiede

Hinta: 12,10 € (Adlibris)