Kirjoittaminen maistuu jälleen

811 päivää. Sen verran kesti löytää motivaatio kirjoittamista kohtaan uudelleen. Tauko teki hyvää, mutta vielä paremmalta tuntui istahtaa pitkästä aikaa kirjoituspöydän äärelle. Vaikkakin kahden vuoden aikana rästiin jääneiden päivitysten suorittaminen sai WordPressin sen verran pahaan solmuun, että luulin hetken jo pyyhkäisseeni koko blogin bittiavaruuteen.

Osallistuin muutama viikko sitten AaltoEE:n Venture Capital & Private Equity – pääomasijoittamisen perusteet -koulutusohjelmaan (lämmin suositus alasta kiinnostuneille!). Eräässä kahvitaukokeskustelussa minulta tiedusteltiin, miten päädyin viestijäksi pääomasijoitusalalle. Aloin muistelemaan ensimmäisiä askeleita blogini parissa ja kaikkea sitä, mitä se on minulle myöhemmin mahdollistanut. Silloin tiesin, että on aika palata kirjoituspöydän äärelle.

Uusia haasteita

Viimeiseen pariin vuoteen on mahtunut roppakaupalla muutoksia – varsinkin työrintamalla. Kun kirjoitin blogia viimeksi, työskentelin vielä Nordnetillä. Se oli ensimmäinen työpaikkani puhtaasti sisällöntuotannon parissa ja antoi mahtavat eväät työurani jatkoa ajatellen. Viihdyin hyvin Nordnetillä, mutta kun syksyllä 2023 eteeni tupsahti mahdollisuus päästä töihin Inderesille, en silti epäröinyt hetkeäkään. Olin jo työurani alkumetreiltä lähtien haaveillut pääseväni töihin joko Inderesille tai Nordnetille, ja nyt molemmat toiveeni olivat toteutuneet.

Miksi ihmeessä sitten lähdin Tesille vain vajaa vuosi myöhemmin? Onhan aina riski hypätä kohti tuntematonta työpaikasta, jossa viihtyy erinomaisesti. Totuus on kuitenkin se, etten kyennyt löytämään työlleni sellaista merkitystä kuin olisin toivonut. Inderesin sisältötaikureilta oli mahtava ammentaa oppeja omaan tekemiseen, mutta rehellisesti sanottuna ajoitus oli kannaltani väärä. Näin jälkikäteen katsottuna Inderes ei mielestäni olisi tarvinnut kaltaistani henkilöä juuri silloin. Yhteisötiimi oli siihen aikaan suhteellisen vahvasti resursoitu, joten työnkuvani muodostui melko sirpaleiseksi, enkä löytänyt kunnolla omaa paikkaani kokoonpanossa. Ehkä tarvitsin myös pientä taukoa osakemarkkinoista, joiden parissa olin viettänyt huomattavan osan päivistäni jo vuodesta 2014.

Päätös oli yksi elämäni vaikeimmista, sillä Inderesin työyhteisö on aivan uskomaton. Enkä voi väittää, ettenkö välillä kaipaisi Vepun raikuvaa naurua, mr. Järvenpään keittämää Suomen parasta suodatinkahvia, levottomia iltapäiviä Villen kanssa Jatkoilla Ruoholahdessa -sarjaa käsikirjoittaessa tai Ernon kanssa vietettyjä lauantaiaamuja Inderes-päivän parissa. Uskon päätöksen silti olleen urani kannalta oikea.

Tesi tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia haastaa itseäni. Pääomasijoittaminen eroaa monella tapaa listatun markkinan lainalaisuuksista, joten ensimmäinen vuosi Tesin palveluksessa on ollut kuin turboahdettu pikakurssi startupien ja kasvuyritysten maailmaan. Onnekseni talon sisältä löytyy aivan käsittämätön määrä kokemusta, osaamista ja intohimoa.

Työnkuvani on hieman aiempaa spesifimpi, sillä sain vastuulleni Tesin viestinnän visuaalisen puolen. Työpäiväni kuluvat pitkälti videoiden, somevisujen, esitysmateriaalien, media-analytiikan ja monenlaisten projektien parissa. Nautin siitä, että pääsen hyödyntämään luovuuttani sisältöjen tuottamisessa ja tuomaan samalla uusia välineitä Tesin viestinnän työkalupakkiin.

Villi kortti

Sijoittamisen osalta olen alkanut tiedostamaan oman rajallisuuteni (tai tullut vain vanhaksi). Siinä missä ennen olin lähes puhtaasti osakepoimija, nykyisin noin 60 % sijoitusvarallisuudestani on kiinni indeksirahastoissa ja loput muutamissa osakepoiminnoissa Helsingin pörssistä. Osakesalkkuni kantavana ajatuksena on edelleen laadukkaisiin ja kannattavasti kasvaviin yrityksiin sijoittaminen. Sen verran on kuitenkin pää jo kerennyt pehmentymään pääomasijoituspuolella työskennellessä, että salkkuun on eksynyt yksi sen verran villi kortti, etten olisi aiemmin voinut edes kuvitella harkitsevani siihen sijoittamista. Näistä varmasti lisää tulevissa kirjoituksissa.

En usko, että osakemarkkinat ovat täysin tehokkaat, mutta tiedän, että indeksin voittaminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Kun en ole enää päivittäin työkseni osakemarkkinoiden kanssa tekemisissä, sijoittamiseen vuorokaudessa käyttämäni aika on luonnollisesti vähentynyt merkittävästi. Taloudellisesti olisikin varmasti järkevämpää painaa kaikki rahat indeksiin. Se ei kuitenkaan olisi yhtä hauskaa tai opettavaista, joten pieni keskitetty osakesalkku indeksirahastojen ohella tuntuu itselleni sopivalta vaihtoehdolta. En koe, että aivan jokaista senttiä on tarpeen optimoida tässäkään lajissa, sillä sijoittaminen tarjoaa itselleni taloudellisten palkintojen lisäksi myös paljon rahassa mittaamatonta arvoa.

Blogin tulevaisuus

Sijoittaminen ja kirjat tulevat olemaan iso osa blogiani tulevaisuudessakin. Ajatuksena on Sijoittaminen for Dummies -sarjan muodossa jatkaa siitä, mistä kaikki alkoi, mutta raapustella ajoittain ajatuksiani sijoittamisesta myös hieman edistyneemmille sijoittajille suunnattuna. Kirja minuutissa -sarja on puolestaan historiaa, mutta lukeminen on edelleen osa arkeani ja kirjat tulevat näkymään blogissani tavalla tai toisella. Olen myös kova innostumaan uusista asioista, joten blogini tulee varmasti toimimaan eräänlaisena välineenä jäsennellä ajatuksiani aiheista, joita pidän erityisen mielenkiintoisina.