Pääsin hiljattain paljastamaan viimeisimmän sijoitukseni ja salkkuni sisällön Talouselämä-lehdelle. En ole pahemmin omista sijoituksista blogissani vielä puhunutkaan, joten ajattelin avata salkkuani ja ideoita valintojeni takana lyhyesti tässä kirjoituksessa.
Salkkuni kivijalka muodostuu kustannustehokkaista indeksirahastoista. Markkinan voittaminen ei ole helppoa, joten keskimääräisen tuoton saavuttaminen (vähennettyinä kuluilla) indeksirahastojen avulla on hyvä lähtökohta. Pelkkä indeksisijoittaminen kävisi kuitenkin liian tylsäksi itselleni, joten olen pyrkinyt lisäämään sijoitustoimintaani mielenkiintoa muutamien yksittäisten osakepoimintojen avulla.
Strategiavalintani ylituoton metsästämiseen on laatusijoittaminen. Pyrin ostamaan laadukkaina pitämiäni yhtiöitä kohtuulliseen hintaan. Laatuyhtiöt kykenevät luomaan omistaja-arvoa suhdanteista riippumatta, joten uskon, että hyvinä aikoina tulos on riittävä ja etenkin mahdollisen laskumarkkinan koittaessa osakevalintani pystyvät peittoamaan markkinan selvästi.
Viimeisimpänä ostoskoriini päätyi muutama kuukausi sitten pieni erä pääomasijoitusyhtiö CapMania. Olen seurannut yhtiötä normaalia tarkemmin viimeisten parin vuoden ajan, mutta nyt oli vihdoin sopiva aika tarttua kiinni. Yhtiön uusittu strategia alkaa hiljalleen purra ja tuloskasvuennusteet lähivuosille näyttävät hyvältä. Onnistuin ostamaan omat CapManin osakkeeni kevään ja alkukesän alennusmyynneistä kohtalaisen edullisesti, joten luotto tätä sijoitusta kohtaan on vahva!
Osakesalkkuni pitkäaikaisin sijoitus on finanssikonserni Sampo. Yhtiötä on ollut helppo omistaa. Ifin ja Topdanmarkin vakuutusliiketoiminnat on viritetty huippuiskuun, yhtiön markkina-asema Pohjoismaissa on äärimmäisen vahva, yritysjärjestelyt onnistuneita, osinko kasvaa vuodesta toiseen ja johtoryhmästä löytyy vankkaa osaamista. Ainoa murheenkryyni viime vuosien aikana on liittynyt Nordean heikohkoon suoriutumiseen.
Saunayhtiö Harviassa itseäni houkuttaa vahva brändi, hyvät tuloskasvuodotukset ja kasvava osinko yhdistettynä kohtuullisella tasolla olevaan arvostukseen. Yhtiö keskittyy olennaiseen, mitä kuvastaa hyvin Harvian toimitusjohtajan kommentti eräässä konferenssipuhelussa: "We will continue doing what we’ve been planning and there will be no hokkuspokkus on the things."
Metsäkoneita valmistava Ponsse päätyi salkkuuni syksyllä 2017. Silloin huomioni herätti erityisesti yhtiön korkea oman pääoman tuotto (vuonna 2017 n. 27 %). Ponssen liiketoiminta on kannattavaa, tase vahvassa kunnossa ja liiketoiminnan rahavirrat tukevat osingon kasvua. Nykypäivän arvostustaso ei herätä aivan kauheaa innostusta lisäostojen tekemiseen, mutta Ponssen osakkeet pidän mielelläni salkussani vielä vuosikausia eteenpäinkin.
Helsingin pörssin yhtöistä tarkkailulistallani on erityisesti varainhoitokonserni eQ. Yhtiö on ehdottomasti sektorinsa parhaimmistoa, mutta yhtiön tämän hetken hinnoittelu osakemarkkinalla on ainakin toistaiseksi pitänyt eQ:n poissa salkustani. Muita tutkassani olevia suomalaisia yhtiöitä ovat mm. Admicom, Nokian Renkaat ja Olvi.
Tanskasta salkkuuni on päätynyt lääkeyhtiö Novo Nordisk. Yhtiö hallitsee maailman insuliinimarkkinoita noin 46 % markkinaosuudella, eikä yksikään yhtiö varmasti pysty lähiaikoina Novo Nordiskin asemaa horjuttamaan. 40 % liikevoittomarginaali ja yli 70 % oman pääoman tuotto lämmittävät sijoittajan mieltä, mutta myös osakkeen arvostus on tällä hetkellä sen mukainen.
Applea ei varmasti tarvitse sen kummemmin esitellä. Yhtiöllä riittää hinnoitteluvoimaa ja se kykenee tuomaan markkinoille uusia malleja kilpailijoita kovemmilla hinnoilla vuodesta toiseen. Oman pääoman tuotto on muutaman viime vuoden ajan ollut lähes poikkeuksetta 40 % luokkaa, ja säännöllisesti maalailluista uhkakuvista huolimatta yhtiö porskuttaa mallikkaasti eteenpäin. Tulosvaroituksen ja Kiinaan liittyvien haasteiden myötä vuodenvaihteessa nähty kurssilasku avasi Applen osakkeeseen ostopaikan, jonka myös hyödynsin.
Bank of America kuuluu juuri tällä hetkellä sille osastolle, jota en myy, mutta en ostaisi lisääkään. Pankki on kohentanut kannattavuuttaan huomattavasti finanssikriisin perukoilta. Hiljattain raportoitu Q2-tulos oli kelvollinen ja pankki vaikuttaa olevan tällä hetkellä terveessä kunnossa. Vahva panostus teknologiaan on näkynyt ja tulee varmasti näkymään jatkossakin yhtiön kulurakenteessa. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä Bank of American syklinen luonne. Yhtiön osakkeen beta on 1,57 eli osake reagoi voimakkaasti markkinan liikkeisiin. Tästä saatiin esimakua jo viime vuoden lopulla, kun Bank of American osakekurssi lasketteli yli 30 dollarin lukemista noin 23 dollarin tienoille. Talouden epävarmuustekijät aiheuttavat merkittävän riskin tätä sijoitusta kohtaan, joten en ainakaan näillä hinnoilla ole aivan heti ostolaidan puolelle hyppäämässä.
Disclaimer: Kirjoittaja omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä CapManin, Sammon, Harvian, Ponssen, Novo Nordiskin, Applen ja Bank of American osakkeita. Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.