Mikrosiruja ja immunologiaa | Makkosen kirjakorneri, osa 1

Olen utelias persoona ja haluan ymmärtää, miten maailma toimii, joten lukulistaltani löytyy yleensä hyvin sekalainen valikoima kaikenlaista tietokirjallisuutta. Tällä kertaa Makkosen kirjakorneriin päätyikin monipuolinen kattaus aiheita aina finanssimaailmasta shakkiin ja immunologiasta mikrosiruihin asti.

The Trading Game: A Confession

Gary Stevenson

Gary Stevenson erotettiin 16-vuotiaana lukiosta huumeita myytyään. Alle kymmenen vuotta myöhemmin Itä-Lontoon Ilfordissa – Canary Wharfin pilvenpiirtäjien varjoissa – kasvanut miehenalku oli raivannut tiensä yhdeksi Citibankin parhaista treidaajista. Stevensonista oli tullut rikkaampi kuin hän olisi koskaan osannut kuvitellakaan, mutta hintana oli hänen mielenterveytensä. Raha ei tuonutkaan onnea.

Stevensonin strategia oli yksinkertainen. Hän löi vetoa kärsimyksen puolesta. Finanssikriisin tuoma taantuma syvenisi ja korot pysyisivät matalalla. Rikkaat rikastuisivat ja köyhät köyhtyisivät yhä enemmän. Taloudellinen eriarvoisuus kasvaisi.

Strategia toimi ja Stevenson tienasi miljoonia. Moraalinen taakka ja työympäristön armoton paine jättivät kuitenkin jälkensä. Valtavasta menestyksestä huolimatta Stevensonin henkinen korttitalo alkoi luhistumaan ja hän päätti jättää työnsä. Tässä tarinassa sekin oli helpommin sanottu kuin tehty.

The Trading Game on rehellinen ja siloittelematon katsaus maailmaan, johon harvalla on asiaa. Stevenson vaikuttaa persoonalta, jonka kanssa itse tuskin tulisin toimeen, mutta hänen kirjansa on erittäin viihdyttävä ja vauhdikas tunteiden vuoristorata finanssimaailman syvyyksiin.

Tuomio: 10/10

Immune: A Journey into the Mysterious System That Keeps You Alive

Philipp Dettmer

Tätä lukiessasi miljardit mikroskooppisen pienet sotilaat taistelevat, tappavat ja kuolevat puolestasi. Kehosi sisällä käydään ympäri vuorokauden armotonta sotaa viruksia ja bakteereja vastaan ilman, että edes huomaat sitä. Ilman immuunijärjestelmän hämmästyttäviä puolustusmekanismeja olisit jo kuollut.

Immuunijärjestelmä voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen. Synnynnäinen immuunijärjestelmä pyrkii pysäyttämään tunkeilijat jo rajalla. Jos tilanne riistäytyy käsistä, hätiin kutsutaan adaptiivisen immuunijärjestelmän soturit. B-solut tuottavat kustomoituja vasta-aineita ja T-solut tuhoavat infektoituneita soluja salamurhaajan lailla. Muistisolujen ansiosta immuunijärjestelmä tunnistaa aiemmin kohtaamansa mikrobit, joten sama patogeeni ei pääse yllättämään kahdesti.

Jotain immuunijärjestelmän armottomasta tehosta kertoo se, että se kykenee tappamaan ihmisen vartissa. Ebolavirus tarvitsee samaan keskimäärin kuusi päivää. Immuunijärjestelmä on elintärkeä ase patogeeneja vastaan, mutta asioiden mennessä pieleen se on ihmiskeholle vaarallisempi kuin yksikään patogeeni.

Ennen tätä kirjaa en tiennyt kehoni puolustusjärjestelmästä juuri mitään. Enkä tiedä vieläkään, sillä immuunijärjestelmä on äärimmäisen monimutkainen kokonaisuus. Philipp Dettmer on kuitenkin onnistunut yksinkertaistamaan tämän kaiken käsittämättömän hienosti – ja samalla viihdyttävästi. Mikä parasta, kirja takuuvarmasti sytyttää lukijassaan kipinän ymmärtää ihmiskehon toimintaa paremmin.

Tuomio: 9/10

Endgame: The Spectacular Rise and Fall of Bobby Fischer

Frank Brady

Hollantilaisen Max Euwen vuoden 1935 yllätysmestaruuden jälkeen kukaan ei onnistunut murtamaan Neuvostoliiton ylivoimaa shakkilaudalla lähes neljään vuosikymmeneen. Sitten tuli Bobby Fischer.

Kylmän sodan vastakkainasettelu sai kesällä 1972 uuden näyttämön Reykjavikista. Päihitettyään Boris Spasskyn Laugersdalhöllin areenalla Fischeristä tuli ensimmäinen virallinen (ja yhä ainoa) amerikkalainen shakin maailmanmestari.

Fischer pelasi voitollaan itsensä amerikkalaisten sydämiin. Sitten alkoi hämmentävä syöksykierre. Ensin Fischer menetti tittelinsä Anatoly Karpoville vuonna 1975 kieltäydyttyään pelaamasta mestaruusottelua. Jugoslaviassa vuonna 1992 järjestetyn Spassky-uusintaottelun aikana Fischer puolestaan rikkoi YK:n kauppasaartoa ja ajautui konfliktiin Yhdysvaltain hallituksen kanssa. Fischer kääntyi julkisesti kotimaataan vastaan, viljeli antisemitistisiä kommentteja, joutui pidätetyksi Japanissa ja sai lopulta uuden kansalaisuuden Islannista. Kansallissankarista oli tullut paheksuttu pakolainen.

Jollain tapaa Fischer muistuttaa minua Steve Jobsista. Molemmat olivat äärimmäisen älykkäitä, mutta samalla kiistanalaisia persoonia. Molempien elämä syöksyi menestyksen jälkeen raiteiltaan. Jobs onnistui kuitenkin kampeamaan itsensä takaisin huipulle, Fischer valitettavasti ei. Lopulta hän kuoli vuonna 2008 munuaissairauteen vain 64 vuoden iässä.

Nerouden ja hulluden raja on usein häilyvä. Valitettavasti Fischerin uran lakipisteeksi jäi vuoden 1972 mestaruusottelu, jonka jälkeen hän ajautui rajan väärälle puolelle. Frank Bradyn Endgame on kiehtova, mutta samalla myös surullinen kuvaus shakin ihmelapsen noususta ja tuhosta.

Tuomio: 8/10

Beyond: The Astonishing Story of the First Human to Leave Our Planet and Journey into Space

Stephen Walker

12. huhtikuuta 1961. Päivä, jota Yuri Gagarin oli odottanut kuin kuuta nousevaa. Vuoden kestänyt intensiivinen valmistautuminen oli tiivistymässä 108 minuuttiin Maan kiertoradalla. Gagarinista tulisi pian maailman ensimmäinen avaruuslentäjä, ja Neuvostoliitto päihittäisi Yhdysvallat kiivaassa avaruuskilvassa.

Kylmähermoisen Gagarinin sydän löi vielä puoli tuntia ennen h-hetkeä alle 65 lyöntiä minuutissa. Neuvostoliiton avaruusohjelman isä Sergei Korolev puolestaan seurasi lähtövalmisteluja hermostuneesti kynsiään pureskellen. Ja syystäkin. Testilennoilla oli ollut ongelmia hapen kierrätysjärjestelmän kanssa, ja mikäli jarruraketti ei toimisi, olisi Gagarin mennyttä. Insinöörit arvioivat, että lento päättyisi Gagarinin kuolemaan yli 50 % todennäköisyydellä.

Lento päättyi onnellisesti Gagarinin laskeuduttua saratovilaiselle pellolle, mutta täysin ongelmitta koko matka ei suinkaan sujunut. Vostok 1 -lennon tarina on hyvä muistutus siitä, miten edistys vaatii välillä rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Kirjaimellisesti.

Oma sykkeeni kirjaa lukiessa oli takuuvarmasti korkeampi kuin Gagarinilla hetki ennen laukaisua. Stephen Walkerin Beyond paketoi yhden ihmiskunnan suurimmista saavutuksista jännitysnäytelmäksi, jonka lukemisesta on vaikea olla nauttimatta.

Tuomio: 9/10

Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology

Chris Miller

Ei ole olemassa kovin montaa monimutkaisempaa asiaa kuin edistyneiden mikrosirujen valmistus. Taiwanilaisen TSMC:n tuoreimman taidonnäytteen, kahden nanometrin sirun, massatuotannon on määrä alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Mikrosiruja tarvitaan nykyään aivan kaikkialla. Eikä kyse ole pelkästään teknologiasta. Noin 90 % maailman edistyneimmistä mikrosiruista valmistetaan alle 25 miljoonan asukkaan Taiwanissa, jonka Kiina on jo pitkään uhonnut ottavansa haltuun sotilaallista voimaa käyttäen. Uuden, entistäkin edistyneemmän mikrosirun kehittäminen on siksi Taiwanille strategisesti elintärkeää, sillä se toimii samalla Yhdysvalloille motiivina puolustaa Taiwania potentiaalisen hyökkäyksen varalta.

TSMC:n tehtaiden pysähtyminen aiheuttaisi valtavan kaaoksen. Koronapandemian aiheuttama sirupula oli vain esimakua siitä, mitä tapahtuisi, mikäli tilanne eskaloituisi Taiwaninsalmella. Eikä TSMC ole edes arvoketjun ainoa kriittinen palanen. Hollantilainen ASML on nimittäin maailman ainoa yhtiö, joka valmistaa EUV-litografiakoneita. Ilman niitä huippuluokan sirujen valmistaminen ei onnistu.

Chris Millerin Chip War kietoo yhteen puolijohdealan historian, tulevaisuuden ja vaikutuksen geopolitiikkaan. Mikroskooppisella teknologialla on nykypäivänä niin valtava merkitys kaikkeen, että kirjan lukemista on varmasti hyötyä jokaiselle – olitpa sitten sijoittaja, päättäjä tai vain utelias kansalainen.

Tuomio: 9/10

Poor Charlie’s Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger

Charles T. Munger

Charlie Munger oli toinen niistä kahdesta henkilöstä, joiden mietteitä kuullakseni olisin ollut valmis matkustamaan Omahaan asti Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen. Valitettavasti myöhästyin, sillä Munger menehtyi kunnioitettavassa 99 vuoden iässä marraskuussa 2023.

Kaikki tietävät Warren Buffettin (se toinen yllämainituista kahdesta henkilöstä). Hänen yhtiökumppaninsa Charlie Munger sen sijaan oli yllättävän monelle tuntematon hahmo. Mikä on harmi, sillä Mungerin opeille olisi paljon käyttöä myös sijoituspiirien ulkopuolella.

Mungerin salainen ase oli eri tieteenalojen tärkeimpien ideoiden ja perusperiaatteiden systemaattinen hyödyntäminen. Taloustieteen lisäksi muun muassa psykologiasta, fysiikasta, matematiikasta ja biologiasta imetyt viisaudet auttoivat häntä tekemään parempia päätöksiä ja tarkastelemaan asioita laajemmasta perspektiivistä kuin valtaosa sijoittajista.

Kuten edeltä varmasti kävi ilmi, olen suuri Charlie Munger -fani. Pakko kuitenkin myöntää, että suuret odotukseni Poor Charlie’s Almanackia kohtaan eivät aivan sataprosenttisesti täyttyneet. Mungerin ajatuksenjuoksu on toki täyttä timanttia, mutta kirjan toteutustapa luo valitettavasti turhaa toistoa.

Poor Charlie’s Almanack on hyödyllistä luettavaa etenkin heille, joille Mungerin ajatusmaailma ei ennestään ole tuttu. Sijoittajalle parasta antia on mielestäni kirjan viimeinen puhe The Psychology of Human Misjudgment, jossa Munger käsittelee 25 tärkeintä ajatusvinoumaa. Samaa mieltä vaikuttaa olevan myös nimimerkki Almanakka, jonka mainio artikkelisarja Sijoitustiedossa käsittelee kyseisessä puheessa esiteltyjä vinoumia.

Tuomio: 8/10

Nuclear War: A Scenario

Annie Jacobsen

Proud Prophet oli presidentti Ronald Reaganin määräämä Yhdysvaltojen salainen sotaharjoitus kesällä 1983. Tarkoituksena oli simuloida, miten mahdollinen ydinasekonflikti Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä voisi eskaloitua. Lopputulos oli kylmäävä. Jokainen skenaario – riippumatta siitä, miten ydinsota alkoi – päättyi täystuhoon. Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Eurooppa pyyhittäisiin maailmankartalta. Kun ydinsota alkaa, sitä ei voi enää pysäyttää.

Annie Jacobsenin Nuclear War esittelee realistisen kuvauksen siitä, mitä tapahtuisi, jos ydinase laukaistaisiin juuri nyt. Tässä skenaariossa kaikki alkaa yhdestä Pohjois-Korean laukaisemasta mannertenvälisestä ohjuksesta. Neljä sekunnin kymmenesosaa myöhemmin Yhdysvaltain SBIRS-satelliittijärjestelmä havaitsee laukaisun. Puhelimet soivat, paniikki leviää, tuhoisa ketjureaktio käynnistyy. Vain tuntia myöhemmin kaikki on mennyttä. Yhden hullun johtajan päätös voi polttaa tuhkaksi kaiken sen, jonka sivilisaatiomme on aikojen saatossa saavuttanut.

Nuclear War on ylivoimaisesti pelottavin kirja, jonka olen koskaan lukenut. Se on kuin trilleri, mutta mikä pahinta, se voi muuttua todellisuudeksi minä hetkenä tahansa. Jacobsen on hyödyntänyt kirjansa lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, simulaatioiden tuloksia ja haastatteluita ydinaseohjelmien synkimmätkin yksityiskohdat tuntevien kenraalien, komentajien ja viranomaisten kanssa.

Ihmiskunnan kohtalo voi olla hyvin pienestä kiinni. Tarvitaan vain yksi kommunikaatiokatkos. Yksi väärinkäsitys tai tutkavika. Everstiluutnantti Stanislav Petrov pelasti meidät vuonna 1983, mutta seuraavalla kerralla emme ehkä ole yhtä onnekkaita.

Tulevatko ydinaseet lopulta tuhoamaan sen lajin, joka ne alun perin loi? Pahoin pelkään, että vastaus on kyllä. Ja enemmän kuin koskaan toivon olevani väärässä.

Tuomio: 10/10

Lähes reaaliaikaiset kirjavinkit löydät myös Goodreads-tililtäni.