Moneytalks #1: Harri Riihimäki

Moneytalks on artikkelisarja, joka koostuu pääasiassa suomalaisten sijoittajien, talousmaailman gurujen, tulevaisuuden lupausten ja muiden allekirjoittaneeseen vaikutuksen tehneiden tai muuten mielenkiintoisten henkilöiden haastatteluista. Haastattelut eivät käsittele pelkästään sijoittamista tai talousasioita, vaan pyrin kysymyksilläni tuomaan haastateltavien elämästä esiin mielenkiintoisia tarinoita, joista jokainen voi ammentaa oppeja ja ideoita omaan elämäänsä.

Ensimmäinen haastateltavani on Harri Riihimäki (Twitter: @Nuukablog, nuuka.blog), mies joka suostui haastattelupyyntööni ennen kuin kerkesin edes kirjoittaa kysymystäni loppuun. Nuuka-nimimerkilläkin tunnettu 28-vuotias sijoittaja asuu ja työskentelee tällä hetkellä Puolan Gdanskissa. Harrin tavoitteena on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus asunto-, osake- ja rahastosijoitusten avulla ennen 50 vuoden ikää. Hän on onnistunut kasvattamaan omaisuuttaan lumipallon tapaan vuodesta toiseen, joten hurjalta kuulostava tavoite näyttää tällä hetkellä aivan mahdolliselta.

Mikä sai sinut lähtemään töihin Puolaan?

Opiskelen tradenomiksi ja minulla oli vielä työharjoittelut suorittamatta. Periaatteesta en halunnut tehdä työharjoittelua ilmaiseksi, koska usein ei pääse tekemään varsinaista työtä, vaan olet kahvinkeittäjä, palaveripullanpaistaja ja muiden irrelevanttien tehtävien hoitaja. Halusin saada työharjoittelusta relevanttia työkokemusta ja samalla myös avata ovia kaupalliselle alalle. Periaatteessa vaihtoehdoiksi jäi lähteä traineeksi pääkaupunkiseudulle tai ulkomaille työharjoitteluun.

Työharjoittelun suorittaminen ulkomailla oli myös taloudellisesti järkevää. Säätiöiden, ammattikorkeakoulun ja muiden tukien avulla harjoittelun suorittaminen oli taloudellisesti paljon kannattavampaa alemman hintatason maassa kuin traineena pk-seudulla. Työuran aloittaminen suomalaisessa pörssiyhtiössä tarjosi myös mielenkiintoiset ensiaskeleet kaupalliselle alalle. Minulla kävi myös tuuria että pääsin ostajaksi, sillä se on työtehtävä, josta olen pitänyt.  

Mikä on hulluinta, mitä olet koskaan tehnyt?

Näin unta Karibian lomasta ja samana päivänä tuli vastaan mainos, jossa mainostettiin Puerto Ricon lentoja alle 400 eurolla. Pienen pohdinnan jälkeen ostin itselleni lentoliput Karibialle kahdeksan kuukauden päähän. Suunnitelmissani ei ollut lähteä lomalle, vaan ajatus syntyi pelkästään unen perusteella, joten ajattelin, että ehkä tämä nyt pitää vain tehdä.

Matka oli onnistunut, vaikka paikallisen baseball-joukkueen paraatin takia myöhästyin 3 minuuttia lennolta ja sain sen myötä vielä pari lisälomapäivää kohteessa. Latinokulttuurin ystävällisyys jaksoi (taas) yllättää ja kävin mm. parturini kanssa lounaalla, mikä ei Suomessa tulisi mieleenkään.

Mikä on ollut paras ostoksesi, jonka olet saanut alle 100 eurolla?

Ilmoitin tori.fi-sivustolle ostavani mustikoita 30-35 €/5 kg/10 l (ämpärillinen).

Iäkkäämpi mies soitti noin iltakahdeksan aikoihin ja tarjosi minulle 27 litraa mustikkaa. Tarjosin mustikoista 100 €. Soittaja kysyi vaimoltaan, joka totesi, ettei myy niin halvalla. Toivotin onnea myyntiin. Vartin päästä mies soitti takaisin ja kysyi, että onko 100 € tarjous vielä voimassa?

Mustikat tuotiin lähes kotiovelle saakka ja lastatessa pohdin, että olipas mustikkaa paljon. Annoin 100 € ja vasta kotiin päästyäni tajusin, että mies oli sekoittanut litrat ja kilot, joten olin ostanut 27 kiloa mustikkaa 100 eurolla. Litroina tämä teki noin 54 litraa, joten hinnaksi jäi alle 2 euroa litralta, joka on suorastaan poskettoman halpa hinta. Olin sen verran kova kauppamies, etten sitä edes itse tajunnut.

Mikä on tärkein epäonnistuminen, joka on lopulta johtanut siihen tilanteeseen, jossa olet nyt?

Vuonna 2012 lastensuojelutyössä jouduin asiakkaan pahoinpitelemäksi kaksi kertaa viikon aikana. Olisin saattanut onnistua välttämään tilanteen, mutta olosuhteilla oli suuri merkitys tapahtumiin. Myöhemmin jouduin jäämään pariksi kuukaudeksi sairauslomalle tilanteen vuoksi. Kaikkien yllätykseksi palasin kuitenkin vielä työpaikalleni ja jatkoin töitäni samassa paikassa vielä noin kahden vuoden ajan.  

Tämän kokemuksen myötä aloin pohtia, että onko sosiaalialalla saatava korvaus riittävä suhteessa työn vaarallisuuteen ja riskeihin. Olin juuri siirtynyt yövalvojaksi koulukotiin, kun uutisotsikot kertoivat perhekodin asukkaiden tappaneen yövalvojan Muhoksella vuonna 2015 (linkki uutiseen). Nämä olivat viimeisiä vahvistuksia sille, että en tule ottamaan 2200 euron bruttopalkalla puukkoa kylkeen tai pahimmillaan menettämään henkeäni. Toimeentulon voi ansaita helpommalla muualtakin.

Mitkä kolme kirjaa ovat tehneet suurimman vaikutuksen sinuun?

Robert T. Kiyosaki: Rich Dad, Poor Dad

Timothy Ferriss: The 4-Hour Work Week

Charles Duhigg: The Power of Habit

Mitkä ovat aamu- ja iltarutiinejasi?

Herätessäni käyn päivän ohjelman läpi mielessäni ja selailen lyhyesti päivän polttavimmat uutiset Twitterin tai Ilta-Sanomien kautta. Aloitan päiväni tietoisesti hitaasti, sillä jos kiire alkaa jo silmien avaamisesta, tuntuu, ettei kiire lopu koko päivänä ja olen levoton.

Iltaisin laitan työvaatteet, lounaan ja repun valmiiksi aamua varten. Kuuntelen usein samalla äänikirjaa. Tämän rutiinin avulla aloitan iltarauhoittumiseni. Sängyssä ennen nukkumaanmenoa vältän älylaitteita ja luen kirjaa rauhoittuakseni. Tällä hetkellä kesken on Gary Kellerin ja Jay Papasanin The One Thing.

Mistä viikkosi koostuu?

Meillä on avopuolison kanssa viikonloppuisin viikkopalaveri, jossa suunnitellaan seuraavalle viikolle ruokalista, kauppapäivät, harrastukset, sekä viikon muut tapahtumat ja menot. Käytämme suunnittelussa Trello-sovellusta, jota päivitämme aina, jos suunnitelmat vaihtuvat. Trellon kautta voimme molemmat nähdä reaaliajassa, jos alustaviin suunnitelmiin tulee muutoksia. Myös kauppalistat ja muut tärkeät muistiinpanot pysyvät Trellon avulla aina molemmilla mukana.

Mitä tekisit eri tavalla, jos olisit 10 vuotta nuorempi ja tietäisit kaiken mitä nytkin?

  1. Keskittyisin pärjäämään pienemmillä tuloilla sen sijaan, että tekisin enemmän töitä rahoittaakseni leveämpää ja kulutuskeskeistä elämäntapaani. Tämä oravanpyörä kulutti paljon aikaa 10 vuotta sitten.
  2. Aloittaisin säästämisen ja sijoittamisen jo opiskeluaikana.
  3. Opiskelisin suoraan kaupalliselle alalle ja jättäisin sosiaalialan väliin.

Kuka inspiroi sinua kaikkein eniten ja mitä oppeja olet häneltä saanut?

Asuntosijoittamisen saralla suurin esikuvani on Harri Huru (Ostan Asuntoja), jonka toiminnan perustana on asiakaslähtöinen asuntosijoittaminen. Harrin suurin oppi koko asuntosijoitusmarkkinalle on ollut asiakaslähtöisyyden tuominen osaksi kilpailuetua. Siitä on varmasti kaikilla vielä opittavaa.

Mikä on yllättävin asia, minkä olet oppinut elämäsi aikana?

Sijoitusrintamalla yllättävintä on ollut varmaankin se, miten tavallisia monet sijoittajat ovat. En ole nähnyt attaseasalkkuja, sliipattuja hiuksia tai huutavia meklareita. Sijoittajayhteisöt ja sijoittajat ovat olleet minua kohtaan erittäin ystävällisiä ja minut on otettu esimerkiksi Kouvolan osakesäästäjien toimintaan mukaan erittäin lämpimästi. Ennakkoluuloni oli, että sijoittajilla olisi omia salamyhkäisiä kerhoja, joihin ei ole asiaa ilman pukua ja 500 000 euron sijoitussalkkua.

Elämääni on tullut paljon uusia tuttavuuksia ja hienoja kohtaamisia sijoitusharrastukseni myötä, joten siksi välillä vertaankin sijoittamisesta harrastukseen. Jaamme saman intressin, joka yhdistää meitä, joten mielellään keskustelemme kaltaistemme kanssa. Samanlainen toimintamekanismi on esimerkiksi koiraihmisillä tai kelloharrastajilla.

Talousharrastuksessa toki erona on se, että siinä harrastusvälineenä toimii raha, jonka avulla sitten harrastamme jokainen omalla tavallamme. Raha herättää usein vahvoja tunnereaktioita, joten siksi sen käyttäminen harrastevälineenä ei ole kaikkien mielestä sosiaalisesti hyväksyttävää.

Olen tavannut sijoitusharrastuksen myötä lukemattomia hienoja ihmisiä ja käynyt paljon mielenkiintoisia keskusteluja sekä saanut vinkkejä itseäni kokeneemmilta. Olen pyrkinyt tätä jatkamaan olemalla itsekin avulias sijoittamisesta kysymyksiä esittäviä kohtaan. Matkaan on tarttunut kavereita ympäri Suomea ja pyrinkin tapamaan heitä aina liikkuessani ympäri maata.

Nuukan appisuositukset

Olen perehtynyt LEAN-menetelmään ja sen myötä löytänyt sovelluksen nimeltä Trello, jonka avulla olen ryhtynyt hallinnoimaan omia tehtävälistojani. Käytän hieman muunneltua Kanban-menetelmää sisältäen priorisointiarvioinnit tehtävälistoilleni. Stressini väheni merkittävästi ja hallinnan tunne omista projekteista lisääntyi, kun ei enää tarvinnut pohtia, mitä minulla on jäänyt tekemättä tai unohtunut tehdä.

Trello on ilmainen sovellus, joka toimii sekä mobiilissa että tietokoneella. Usein kaupungilla tulee mieleen asioita, joita tulisi hoitaa, tehdä tai selvittää, joten kirjoitan ne heti Trelloon, jotta en unohda niitä ja voin myöhemmin hoitaa asian paremmassa tilanteessa. 

Harrin tarinoista itselleni jäi päällimmäisenä mieleen se, kuinka suurin osa sijoittajista on pohjimmiltaan aivan tavallisia ihmisiä. Ei tarvitse olla talousnero, miljonääri tai kauppakorkeakoulun kasvatti voidakseen hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Ja lähes jokainen sijoittaja toivoo, että olisi tajunnut aloittaa sijoittamisen mahdollisimman nuorena. 

Kirjamakumme on myös hyvin samankaltainen. Harrin mainitsemista kirjoista yhtä lukuunottamatta kaikki löytyvät myös omasta kirjahyllystäni. Hävettää myöntää, että klassikkojen klassikko eli Robert T. Kiyosakin Rich Dad, Poor Dad ei ole vielä toistaiseksi käsiini asti päätynyt. Näiden lisäksi suosittelen myös Timothy Ferrissin kirjaa Tools of Titans, joka on omalta osaltaan inspiroinut minua tämän artikkelisarjan aloittamisen suhteen. 

Iso kiitos Harrille, joka suostui ensimmäiseksi uhrikseni. Lisää mielenkiintoisia tarinoita luvassa tulevissa artikkeleissa!