Moneytalks #6: Mirko Hurmerinta

Ilokseni sain jälleen jututtaa äärimmäisen kovaa tekijää Moneytalks -haastattelun merkeissä. Kysymyksiini vastaili tällä kertaa Sampo-konsernin sijoittajasuhde- ja viestintäasiantuntija sekä kansankapitalismin sanansaattaja Mirko Hurmerinta (Twitter: @MirkoHurmerinta). Luonnollisesti Mirko on myös itse ahkera (osinko)sijoittaja, joten haastattelussa päästään kurkistamaan Mirkon tapaan poimia osakkeita salkkuunsa!

Mitä tyypillinen työpäiväsi pitää sisällään?

Tuuraan tällä hetkellä Sampo-konsernin mediasuhteista vastaavaa, äitiyslomalla olevaa viestintäpäällikköä, joten ensisijainen vastuualueeni on mediasuhteista huolehtiminen. Sijoittajasuhteiden puolella painopistealueeni on ollut erityisesti yksityissijoittajien palveleminen ja Sammon sijoittajasuhteiden kehittäminen heidän suuntaansa. Syksyllä tulen keskittymään entistä enemmän IR-puoleen.

Tyypillisen työpäivän kulku riippuu paljon siitä, mitä aikaa vuodesta eletään. Kevät on selvästi hektisintä aikaa kahden suuren projektin, vuosikertomuksen ja yhtiökokouksen, työllistäessä mahtavaa konserniviestinnän tiimiämme. Tuloskaudella puolestaan päivät täyttyvät pitkälti osavuosiraportin kirjoittamisesta ja oikolukemisesta, oikolukemisesta ja vielä muutaman kerran oikolukemisesta.

Jos työn alla ei ole vuosikertomusta, osavuosiraporttia tai jotain tiedotettavaa asiaa, työpäivääni sisältyy muun muassa jatkuvaa mediaseurantaa eli mitä Sammosta ja konsernin tytäryhtiöistä kirjoitetaan, median palvelemista, kuten mahdollisten haastattelupyyntöjen tai muiden tiedustelujen käsittelyä, mahdollista sijoittajien ja analyytikoiden palvelemista, tulevien media/sijoittajatapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, erilaisten kehityskohteiden pohtimista sekä X määrä erilaisia palavereita.

Mikä on ollut paras ostoksesi tai sijoituksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?

Hinta-laatusuhteeltaan todennäköisesti paras ostokseni ovat noin 15 vuotta sitten ostamani Fastin nahkaiset vetoremmit. Maksoivat alle 20 euroa. Eivät näytä enää kovin tuoreilta, mutta ajavat asiansa ja ovat kestäneet mainiosti rimpuiluni salilla.

Ehdottomasti paras sijoitukseni puolestaan on ollut muistaakseni 50 euron sijoitus Seligsonin Phoebus -rahastoon vuonna 2007. Rahasto-osuus taisi olla tappiolla, kun sen muutaman vuoden jälkeen realisoin, mutta siitä sijoitusurani sai alkunsa.

Mitkä kolme kirjaa ovat tehneet suurimman vaikutuksen sinuun?

1. Don Rosa – Roope Ankan elämä ja teot

Sen mitä lapsuudestani muistan, niin kiinnostukseni rahaa kohtaan on lähtenyt juurikin Roope Ankasta. Kaiketi jonkin lehti/kirjatilauksen kylkiäisenä saamani Roopen onnenlantti on edelleen tallessa.

2. Robert T. Kiyosaki – Kassavirtakvadrantti

Kirja sisältää verkostomarkkinointihömppää ja muuta vähemmän relevanttia, mutta sen perusajatus vaikutti aikoinaan nuoren miehenalun ajatusmaailmaan, eritoten talousajatteluun.

3. Alice Schroeder – The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life

Tämä kirja ei sen enempää perusteluja kaipaa.

Mitkä ovat tärkeimpiä tekijöitä sijoituskohteita valitessasi?

Olen osinkosijoittaja, joten lähtökohtaisesti sijoitusuniversumini sisältää vain yhtiöitä, jotka jakavat osinkoa. Pyrin poimimaan salkkuuni yhtiöitä, joiden liiketoimintaa ymmärrän riittävästi (tai ainakin luulen ymmärtäväni) ja joiden uskon pystyvän jakamaan pitkällä aikavälillä tasaisesti kasvavaa osinkoa. Työnantajani osakkeen lisäksi tällaisia yhtiöitä salkussani edustavat muun muassa UPM, Bank of Nova Scotia, CapMan, Cibus ja Harvia.

Kuka/ketkä inspiroivat sinua kaikkein eniten ja mitä oppeja olet heiltä saanut?

Yritän parhaani mukaan noudattaa ajatusmallia, että voin oppia jokaiselta vastaantulevalta ihmiseltä jotain. Suureksi onnekseni olen vuosien saatossa saanut tavata monia erilaisia sekä itseäni huomattavasti älykkäämpiä ihmisiä, joilta olen voinut ammentaa oppeja. Alla muutama eri elämänvaiheessa mieleeni jäänyt oppi/elämänohje vapaasti muotoiltuna.

Älä vaivaa päätäsi sillä, mitä mieltä muut ihmiset ovat sinusta. Se ei vie sinua eteenpäin. Sitä paitsi yli 99,9 prosentilla ihmisistä ei edes ole mielipidettä sinusta.

The most common English in the world is bad English. Rallienglantia ei tarvitse hävetä – tärkeintä on, että viesti menee perille.

Mitä työtä ikinä teetkään, tee se hyvin ja ole ylpeä tuottamastasi lisäarvosta.

Olet vahvasti profiloitunut kansankapitalismin edistäjäksi Twitterissä. Millä keinoin sijoittaminen saadaan entistä suurempaan suosioon Suomessa?

Mitään yksittäistä hopealuotia ei valitettavasti ole. Tarvitaan perustavanlaatuinen muutos kulttuuriin eli siihen, miten tässä maassa käsitellään ja arvostetaan rahaa, varallisuutta, omistamista ja yrittämistä. Näihin liittyvät negatiiviset ajattelumallit on käännettävä positiivisiksi. Tehokkaimmin kulttuurinmuutos onnistuu lasten ja nuorten kautta, jolloin vanhempien toimesta sekä koulussa annettava talousopetus ja -kasvatus on erittäin suuressa roolissa. Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Ilahduttavaa on, että kansankapitalismin saralla on tapahtunut viime vuosina paljon positiivisia asioita ja suunta on oikea. Tästä suuri kiitos kuuluu erityisesti sosiaalisen median ryhmille, keskustelupalstoille ja erilaisille talous/sijoitusbloggaajille, kuten tämän blogin kirjoittajalle. Ihmisten on helpompi samaistua kaltaisiinsa, niin sanottuihin tavallisiin tallaajiin kuin lehtien otsikoiden etäisiin monimiljonääreihin ja ammattisijoittajiin. Siksi tarvitsemme Laura Linkonevan ja Merja Mähkän kaltaisia kansankapitalismin sankareita, jotka omalla esimerkillään ja positiivisella asenteellaan innostavat muitakin säästämään ja sijoittamaan. Lisäksi Suomesta löytyy liuta erilaisia järjestöjä sekä kaupallisia toimijoita, kuten Nuoret Osakesäästäjät ja Inderes, joille pitäisi myöntää jonkinlainen ansiomitali arvokkaasta työstään kansankapitalismin eteen. Kulttuuri muuttuu tuskaisen hitaasti, mutta se muuttuu voimalla ja on kaiken sen vaivannäön arvoista ?.

Mitkä ovat aamu/iltarutiinejasi?

Olisi mukava vastata tähän jotain erityislaatuista, mutta olen kotona kohtalaisen laiska, mukavuudenhaluinen ja epäjärjestelmällinen ihminen. Illalla isken pään tyynyyn ja nukahdan normaalisti kymmenen minuutin sisällä tästä. Aamulla torkutan herätyskelloa vähintään kerran, koska tutkimusten mukaan aikuisen ihmisen unentarve on keskimäärin kymmenen minuuttia pidempään. Kun lopulta saan itseni ylös sängystä, kestää tavallisesti noin kolme varttia ennen kuin olen henkisesti hereillä ja valmis astumaan ulos ovesta. Tässä välissä tosin olen muun muassa saattanut itseni ajan tasalle selaamalla aamun uutiset ja tarkistamalla mahdolliset sähköpostit, joten ihan pelkkää jumittamista aamuni eivät ole.

Mikä on pahin sijoitusvirheesi ja mitä opit siitä?

Sijoitusurani alkuvaihe oli sellainen kuin se monella nuorella sijoittajalla usein on: paljon intoa ja itsevarmuutta, mutta vähän järkeä. Tuli ostettua sitä sun tätä ja erityisesti roimasti laskeneita osakkeita, koska nehän ovat ”halpoja”. Aloitin sijoittamisen juuri ennen finanssikriisiä, joten oppirahat erääntyivät nopeasti maksettavaksi. Toisaalta finanssikriisi opetti paljon siitä, miten markkinat ja sijoittajat toimivat, tai pikemminkin eivät toimi, paniikkitilanteessa. Koska omaa rahaa ei silloin ollut vielä paljon kiinni, oli 3-6 prosentin päivälaskut helppo ottaa vastaan lähinnä huumorilla. Tärkein oppi on kuitenkin ollut se, että vastoinkäymisistä huolimatta en missään vaiheessa edes harkinnut sijoittamisen lopettamista.

Mitä haluaisit sanoa henkilöille, jotka juuri nyt harkitsevat sijoittamisen aloittamista?

Aloita! Ylivoimaisesti tärkeintä sijoittamisessa on aloittaminen. Ensimmäisellä sijoituskohteella tai sijoitettavalla summalla ei ole suurta merkitystä, vaan tärkeintä on ylittää lepokitka ja saada iso pyörä liikkeelle. Ajan ja oman mielenkiinnon myötä taidot karttuvat, ja sijoitustyyli ja -tavoitteet muovautuvat itselle sopiviksi.

Pitkäjänteinen ja kurinalainen sijoittaminen johtaa suurella todennäköisyydellä vaurastumiseen, mutta se myös avartaa maailmaa ja tuo uusia näkökulmia – talouden lainalaisuuksia ja kehitystä oppii ymmärtämään paljon paremmin. Ennen kaikkea sijoittaminen on hauskaa!

Minua ja Mirkoa yhdistää se, että molempien kiinnostus sijoittamista kohtaan sai ensimmäisen sysäyksensä Roope Ankasta. Olin pienenä todellinen Aku Ankan suurkuluttaja; lehtiä ja taskukirjoja kertyi hyllyjen ja kaappien täytteeksi aivan valtava pino. Roope Ankka herätti kiinnostukseni rahaa kohtaan, eikä vuosia myöhemmin ensimmäisten kesätyörahojen käyttökohteista ollut epäselvyyksiä. Tuolloin tuli tankattua mm. Sampoa ja Nokian Renkaita, eikä sen jälkeen ollut enää paluuta. Nykyään saan ilolla todeta, että sijoittaminen on iso osa niin työtäni kuin vapaa-aikaanikin.

Myös sijoitusfilosofiamme on hyvin samankaltainen. Voin allekirjoittaa täysin Mirkon mainitsemat periaatteet sijoituskohteiden valinnassa, ja omalta seurantalistaltani löytyvät niin ikään mm. Sampo, CapMan ja Harvia. (Disclaimer: tätä ei missään nimessä tule ottaa sijoitusneuvona!) Harviasta mieleen juolahtikin konferenssipuhelusta viime vuoden loppupuolelta poimittu huikean nöyrä kommentti kyseisen yhtiön toimitusjohtajalta: "We will continue doing what we’ve been planning and there will be no hokkuspokkus on the things".

Lisäksi haluan korostaa Mirkonkin esiin nostamaa viisautta: "Älä vaivaa päätäsi sillä, mitä mieltä muut ihmiset ovat sinusta. Se ei vie sinua eteenpäin. Sitä paitsi yli 99,9 prosentilla ihmisistä ei edes ole mielipidettä sinusta." Tämä on niin totta monestakin syystä: a) Mitä väliä, vaikka joku ajattelisikin sinusta jotain negatiivista? Kaikkia on mahdotonta miellyttää samaan aikaan, eikä muiden ajatuksilla pitäisi olla mitään merkitystä omiin valintoihisi! b) Onko kukaan ikinä saavuttanut mitään ilman, että kellään olisi hänestä edes jonkinlainen negatiivinen mielipide? c) Äärimmäisen harvalla ihmisellä tosiaan edes on mielipidettä sinusta, saatika sitten, että he uhraisivat sille säännöllisesti aikaa!

Jos olet lueskellut tänne asti ja harkitset vielä, että pitäisikö se sijoittaminen aloittaa, ALOITA! Kuten Mirkokin totesi, sijoittamisen tärkein (ja todennäköisesti myös vaikein) vaihe on aloittaminen. Aloittamisen jälkeen homma yleensä vie mennessään, eikä paluuta enää ole. Älä lykkää aloittamista hetkeen, jolloin kuvittelet tietäväsi sijoittamisesta "tarpeeksi". Sitä hetkeä ei nimittäin ikinä tule. Mitä nuorempana aloitat, sitä enemmän kerkeät haalimaan oppeja matkan varrelta, ja sitä halvemmaksi (euromääräisesti) mahdolliset virheet tulevat. Ota seurantaan vaikkapa muutama blogi, kirja, podcast tai sivusto, ja ryhdy tuumasta toimeen! Hyväksi todettu listaus aloittelijoille sopivista tietolähteistä löytyy tämän linkin takaa.

Iso kiitos Mirkolle viisauksiensa jakamisesta blogissani, suosittelen lämpimästi seuraamaan kyseistä herraa myös Twitterin puolella!