New York, New York

140 827 askelta, 91,6 käveltyä kilometriä. Paljon maisemia tuli siis nähtyä ja kengänpohjiakin kulutettua yli kahden maratonin edestä. On aika vetää yksi kohde want to go -listalta yli. Takana on pikainen, mutta sitäkin mahtavampi visiitti Atlantin toiselle puolelle.

The Beginning

Reissumme New Yorkiin sai alkunsa Black Friday -hulinoiden yhteydessä viime marraskuussa, kun silmiimme sattui ohittamaton tarjous: menopaluulippu kahdelle Amsterdamin kautta New Yorkiin matkatavaroineen yhteensä 700 euroa. Se kuulosti tarpeeksi hyvältä, joten veronpalautusrahojen käyttökohde oli selvillä. Alkoi malttamaton odotus kohti toukokuuta.

Matkaamme lähti käsimatkatavaroidemme lisäksi vain yksi matkalaukku, joten pakkaamisen suhteen pääsimme kohtalaisen helpolla (voi toki johtua myös siitä, että Alina pakkasi ja itse lähinnä seurasin vierestä). Suurimmaksi vaivannäöksi jäi Yhdysvaltoihin tarvittavan ESTA-hakemuksen täyttäminen, matka-adapterin hankkiminen ja pienen käteismäärän vaihtaminen dollareiksi.

ESTA-hakemuksen voi täyttää useimpien lentoyhtiöiden kautta, mutta veloitus prosessista on noin 30-40 euroa per henkilö. Suosittelen tekemään hakemuksen itse, jolloin hinnaksi jää 14 dollaria henkilöltä. Hakemus on simppeli ja kohtalaisen nopea täyttää, joten tässä kohtaa on turha maksaa ylimääräistä. ESTA-hakemus kannattaa tehdä heti matkavarauksen yhteydessä, mutta aivan viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä.

Kuninkaallisin siivin

Toukokuun puolivälissä koitti vihdoin aikamme lähteä reissun päälle. Koneemme oli määrä nousta ilmaan kello 10:50, joten luvassa oli aikainen herätys ja ajomatka Turusta Helsinki-Vantaalle. Harvoin terminaali 2:n ovista harmittaa kävellä sisään, eikä niin tehnyt tälläkään kertaa! Typötyhjän Fast Track -turvatarkastuksen jälkeen pääsimme nauttimaan Priority Passin lounge-eduista. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa lomareissu kuin kunnon aamupalapöytä ja lasillinen viiniä?

KLM:n siivet lennättivät meidät Amsterdamiin, jossa edessä oli ensimmäinen sudenkuoppa. Vaihtoaikamme oli mannertenväliselle lennolle äärimmäisen niukka 55 minuuttia, eikä Schipholin lentokenttä ole todellakaan sieltä pienimmästä päästä. Lisäksi edessä olisi vielä uusi passintarkastuspiste.

Ja jotta elämä ei liian helpoksi menisi, boarding passiini oli tulostunut pahamaineiset kirjaimet SSSS (Secondary Security Screening Selection). Suurena ilmailun ystävänä tiesin heti mistä on kyse. Sattuma oli puuttunut peliin ja joutuisin perusteelliseen turvatarkastukseen ennen New Yorkin koneeseen nousua. Kaikki sujui kuitenkin hyvin. Lentomme Amsterdamiin laskeutui ajallaan, passintarkastuksessa ei ollut pitkää jonoa, ja turvatarkastuksen herrasmies osoittautui äärimmäisen mukavaksi. Lopulta ehdimme portille ennen boardingin alkua, eikä vaihtoon kulunut puolta tuntiakaan.

Lentojen suhteen ei voi olla kuin tyytyväinen. Matkamme taittui SkyTeam -allianssin koneilla KLM:n ja Deltan väreissä. Palvelu pelasi economy classin puolellakin kuin viiden tähden hotellissa. Ruokaa sai naamansa eteen enemmän kuin jaksoi syödäkään, eivätkä virvokkeetkaan (mukaan lukien alkoholijuomat) maksaneet mitään. Tämän hyödynsi myös paluulennollamme New Yorkista Amsterdamiin vieressämme istunut herrasmies, joka päätti ottaa ilon irti nautiskellen viisi isoa lasillista punaviiniä parin tunnin sisällä.

Kolme banaania

Lentomme laskeutui JFK:lle kello 15:15 paikallista aikaa, joten olimme tuossa vaiheessa olleet reissun päällä noin 16 tuntia. Tunnin jonotus maahantulodokumenttien tarkastuspisteelle tuntui ikuisuudelta, ja pitihän siinä tietysti vielä yksi kommelluskin sattua. Käsimatkatavaroihimme oli nimittäin jäänyt evääksi kaavaillut kolme banaania, joita ei olisi tietenkään saanut missään nimessä rajan yli tuoda. Suuntamme kääntyi kohti kuulusteluhuonetta, mutta kohdallemme sattuneet rennot virkailijat onneksi lähinnä naureskelivat asialle. Banaanit jäivät rajalle ja pääsimme pian jatkamaan matkaa.

Hell's Kitchen

JFK:n lentoasemalta ulos astuessamme mieleeni palasivat Boeing-pilotti Mark Vanhoenackerin sanat. Hän puhui upeassa kirjassaan Skyfaring: A Journey with a Pilot siitä, miten jokaisella kaupungilla on oma uniikki tuoksunsa. 8,6 miljoonan asukkaan hien, jätteiden (New Yorkissa ei ole omaa kaatopaikkaa, vaan jätteet kasaantuvat roskalavoille, kunnes ne kuljetetaan poltettavaksi New Jerseyn puolelle), ruokakojujen ja pakokaasujen sekoitus yhdistettynä kesäisen lämpimään ja kosteaan ilmaan. Noh, se on omanlaisensa tuoksu haju se!

Hotellit eivät New Yorkissa ole sieltä halvimmasta päästä, joten majoituksen suhteen päädyimme budjettiratkaisuun. Löysimme Booking.comin kautta sopivan Airbnb-tyylisen huoneen Hell's Kitchenin alueelta (400 metriä Times Squarelta, 1,7 km Central Parkista) edulliseen hintaan. Huoneemme oli pieni, mutta tarkoitukseemme oikein sopiva. Isäntämme Goran oli erittäin mukava ja avulias, eikä majoituksen suhteen jäänyt mitään pahaa sanottavaa. Suosittelen kyseistä kohdetta lämpimästi, mikäli et halua maksaa itseäsi kipeäksi keskusta-alueen hotelleissa!

Lisää tunnelmia New Yorkin reissultamme tulossa pian, pysy kuulolla!

New Yorkin nähtävyyksiä käsittelevä toinen osa on nyt luettavissa tästä linkistä! Ruokaa, kulkemista ja shoppailumahdollisuuksia käsittelevään kolmanteen osaan pääsee puolestaan tästä!

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: