#pannukahvit N:o 1: Öljyn tulevaisuus

Saudi-Arabia näyttelee yhtä päärooleista öljyn hintakehityksen kannalta. Viikonlopun G20-kokouksessa ja ensi viikon OPECin (öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio) kokoontumisessa sillä on edessään vaikea valinta: supistaako maa öljyn tuotantoa ja suututtaa Donald Trumpin, vai jatkaako se öljynpumppausta täydellä teholla ja riskeeraa taloutensa halvan öljyn hinnan takia. Näytelmässä on mukana toki myös kolmas pyörä, Venäjä, jonka kanssa Saudi-Arabia on viimeisten vuosien ajan säädellyt öljymarkkinaa maiden yhteisten intressien mukaisesti.

Trump on ilmoittanut Saudi-Arabialle haluavansa halvempaa öljyä, hintakatoksi hän on asettanut 70-75 dollaria barrelilta (barreli = 1 tynnyri = 159 litraa). Eräässä twiitissään hän totesi hiljattain näin:

Saudi-Arabian talouden budjetin tasapainottamiseksi öljyn hinta olisi puolestaan saatava kääntymään takaisin nousu-uralle. Maan kannalta entistä ongelmallisemmaksi tilanteen tekee se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennut öljyn hinnan olevan tällä hetkellä täysin sopiva Venäjän intressien kannalta. Tämä tarkoittaa, että Venäjästä tuskin tulee olemaan Saudi-Arabialle merkittävää apua hintojen nostamiseksi. 

Öljyn hinnan rajut liikkeet ovat heijastuneet moneen asiaan. Bensapumpuilla 95E10-laadun litrahinta on laskenut monin paikoin alle 1,50 euron. Finnairin osakekurssi on noussut lähes 19 % lokakuun alun lukemista halvempien polttoainekustannusten siivittäminä. Suurten öljy-yhtiöiden kurssit ovat puolestaan laskussa: Exxon Mobilin kurssi on laskenut noin 10 %, Royal Dutch Shellin noin 12 % ja BP:n lähes 13 % lokakuun alun tilanteesta.

Viikonlopun ja ensi viikon tapahtumilla on siis paljon merkitystä niin autoilun kustannusten, lukuisien pörssiyhtiöiden osakekurssien kehityksen kuin maailmanpolitiikankin kannalta. 

Lähde: Bloomberg