#pannukahvit N:o 10 – 663 miljoonan dollarin Super Bowl

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä miljoonien jenkkifutiksen ystävien vuoden mittainen odotus on jälleen ohi. Historian 53. Super Bowl pelataan Suomen aikaa aamuyöstä 4. helmikuuta Atlantan Mercedes-Benz Stadiumilla. Yli miljardi kanansiipeä ja noin 1,2 miljardia litraa olutta päätyy fanien kurkusta alas, kun New England Patriots ja Los Angeles Rams ottavat toisistaan mittaa kello 1:30 alkaen.

Reippaasti yli 100 miljoonaa katsojaa ympäri maailman keräävä urheilutapahtuma on varsinainen spektaakkeli. Super Bowlin brändin arvoksi on arvioitu jopa 663 miljoonaa dollaria. Halvalla tätä lystiä ei kuitenkaan pääse todistamaan, sillä edullisin lippu tämän vuoden Super Bowliin kustansi 2 900 dollaria lipun keskihinnan ollessa yli 5 600 dollaria.

Ottelun puoliaika on maailmanluokan huippuartisteineen lähes samankaltainen show kuin itse ottelukin. Tänä vuonna lavalle nousevat Maroon 5, Travis Scott ja Big Boi. NFL ei maksa puoliajalla esiintyville artisteille esiintymismaksua, mutta korvaa esiintymiseen liittyvät kustannukset, kuten esimerkiksi turvamiesten palkat.

Melkoinen bisnes liittyy myös TV-lähetysten mainoskatkoihin. 30 sekunnin mainos vuoden 2019 Super Bowlissa kustantaa mainostajalle uskomattomat 5,25 miljoonaa dollaria. Reilun 50 vuoden aikana mainospaikan hinta on yli 130-kertaistunut, sillä historian ensimmäisessä Super Bowlissa mainospaikka maksoi vielä maltilliset 40 000 dollaria.

Monelle suomalaisille jenkkifutiksen ystäville maanantainen työpäivä tulee olemaan painajaismainen, mutta ei se helppoa ole rapakon toisella puolellakaan. Arviolta 17,2 miljoonaa amerikkalaista työntekijää tulee olemaan maanantaina poissa töistä toipuakseen ottelusta. Työnantajayrityksille tämä saattaa tarkoittaa jopa 4,4 miljardin dollarin tappioita.

Suomessakin tämä lysti on kaikkien saatavilla, sillä Viasat näyttää vuoden 2019 Super Bowlin ilmaiseksi kanavillaan jo klo 23:30 alkaen. Tule sinäkin mukaan osaksi vuoden hienointa urheilutapahtumaa!

Lähteet: MarketWatch, INSIDER, CBS News, Statista