#pannukahvit N:o 12 – Finanssimaailman villi länsi

Pikavippiyritykset ovat jo pitkään saaneet rellestää finanssimarkkinoilla kuin villissä lännessä konsanaan. Pikavippejä tarjoavien toimijoiden valvonta on tehotonta, sillä ne eivät ota vastaan talletuksia, eivätkä siten ole pankkeja. Pikavippiyritykset eivät ole Finanssivalvonnan seurannassa, vaan selviävät ilmoittamalla toiminnastaan Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Valvonnan ja rangaistusmenettelyn tehottomuus on johtanut siihen, että pahimmillaan pikavippien todelliset vuosikorot voivat olla peräti satojen prosenttien luokkaa.

YritysTodellinen vuosikorko (min.)Todellinen vuosikorko (max.)
Euro24175,8 %326,4 %
Vippi.fi49,9 % 189,3 %
Suomilimiitti106,8 % (nimellinen vuosikorko)164,0 %
Ferratum103,4 % (nimellinen vuosikorko)216,2 %

Tässä vain muutamia esimerkkejä pikavippien hinnoitteluista. Luvut ovat suorastaan kylmääviä. 2 000 euron lainan kokonaiskustannus Euro24 -palvelussa on 4 027,26 €, kun asiakas maksaa lainan takaisin tasaerissä 12 kuukauden aikana. Korkoihin ja muihin kuluihin kuluu siis vuodessa enemmän rahaa kuin mitä alkuperäinen lainan määräkään oli.

Ei siis mikään ihme, että pikavipit ovat herättäneet runsaasti keskustelua viime aikoina. Valitettavasti siinä vain kesti näinkin pitkään. Moraalisen ongelman muodostaa etenkin se, että pikavippeihin sortuvat yleensä he, joilla niihin vähiten olisi varaa. Kun soppaan lisätään vielä satojen prosenttien luokkaa olevat korot, on tikittävä aikapommi valmis. Asiaan on onneksi mahdollisesti tulossa muutos jo ensi syksynä.

Hallitus esitti viime vuoden lopulla pikavippien korkokatoksi 30 prosenttia, mutta eduskunnan talousvaliokunta kiristi ehdotusta 20 prosenttiin. Muille lainaan liittyville kuluille on kaavailtu 150 euron ylärajaa vuodessa. Toki 20 prosenttiakin on vielä paljon, mutta ainakin suunta on oikea. Seuraava askel olisi siirtää pikavippiyritykset Finanssivalvonnan silmien alle tarkemman valvonnan piiriin.

Lähde: hs.fi