#pannukahvit N:o 13 – Sijoittaminen entistä enemmän myös naisten suosiossa

Eilen (8.3.) vietetyn naistenpäivän kunniaksi on upeaa nähdä, että Nordnetin tuottaman tutkimuksen mukaan sijoittaminen kiinnostaa myös naisia entistä enemmän. Nordnetin naisasiakkaiden määrä on kasvanut huimalla 84 prosentilla kahden vuoden aikana, ja tällä hetkellä pörssiyhtiöiden kotitalousomistajista noin kolmasosa on naisia.

Kotitalousomistajien lukumääräinen jakautuminen pörssiyhtiöissä.
Lähde: Euroclear Finland

Sijoitustyyleistä miesten ja naisten välillä löytyy joitakin eroja. Miehet ovat selvästi naisia halukkaampia ottamaan korkeampaa riskiä parantaakseen tuottojaan. Naisista vain 1 prosentti kertoo ottavansa korkeaa riskiä maksimoidakseen tuottonsa, ja 28 prosenttia kertoo ottavansa jonkin verran riskiä. Miehillä vastaavat luvut ovat 11 ja 45 prosenttia.

Yhtiöt, joissa eniten naisomistajia.
Lähde: Euroclear Finland

Tämä näkyy myös yhtiöissä, joissa on eniten naisomistajia. Listalta löytyy paria poikkeusta lukuun ottamatta suuria ja markkina-asemansa vakiinnuttaneita yhtiöitä. Viimeisen vuoden aikana näistä yhtiöistä tasapainotuksin kasattu salkku olisi tuottanut 0,6 % (osinkoja ei huomioitu), eli indeksi olisi lyöty neljällä prosenttiyksiköllä.

YhtiöOsakekurssin muutos (1 v)
Stockmann-41,7 %
Marimekko+94,7 %
Elisa+5,9 %
Ålandsbanken+1,3 %
Kesko+8,0 %
Nordea-20,1 %
Orion+22,6 %
Oriola-11,1 %
Basware-31,8 %
Kone+2,5 %
UPM-kymmene-8,8 %
Huhtamäki-14,8 %
Keskiarvo+0,6 %
OMXHPI -indeksi-3,6 %

Lista pörssiyhtiöistä, joissa on suurin osuus miesomistajia, näyttää hyvin erilaiselta. Joukosta löytyy vain pieniä ja riskipitoisia yrityksiä. Yhtiöihin lukeutuu mm. viime aikojen pörssilistautujia, peliyhtiöitä, ja mahtuu sinne konkurssiin hakeutunut FIT Biotechkin.

Yhtiöt, joissa eniten miesomistajia
Lähde: Euroclear Finland

Keskiarvo näiden yhtiöiden osakekurssin muutokselle viimeisen vuoden aikana on varsin karu -26,8 %, eli yli 23 prosenttiyksikköä indeksiä heikompi. Miehillä vaikuttaakin olevan taipumus hakea isolla riskillä mahdollista jättipottia, mutta lopputulos kallistuu usein lähemmäs nollaa.

YhtiöOsakekurssin muutos (1 v)
Nitro Games-73,7 %
Enersize-56,1 %
Ahola Transport+5,1 %
Enersense International-34,8 %
Efecte-11,3 %
Fellow Finance+19,2 %
Viafin Service+23,6 %
Nordic ID+30,6 %
FIT Biotech-100,0 %
Savosolar-81,3 %
Remedy Entertainment+43,6 %
Nexstim-86,4 %
Keskiarvo-26,8 %
OMXHPI -indeksi-3,6 %

Samaa heijastelee myös Nordnetin tutkimus. Heidän mukaansa suomalaisen naisasiakkaan salkku tuotti keskimäärin yli 4 prosenttiyksikköä paremmin kuin miesasiakkaan salkku. Naiset rakentavat menestyksen yksinkertaisin keinoin: ottamalla vähemmän riskiä, käymällä vähemmän turhaa osakekauppaa ja luottamalla suuriin, markkina-asemansa vakiinnuttaneihin yhtiöihin.

On joka tapauksessa mahtavaa huomata, että sijoittamisesta on hiljalleen tulossa koko kansan harrastus!

Lähteet: Talouselämä, Nordnet, Euroclear Finland