#pannukahvit N:o 15 – Suomalainen voittaa aina?

Mieti hetki tyypillistä kauppareissuasi. Heti tuulikaapista päästyäsi vastassa on pitkä rivistö kiliseviä ja välkehtiviä pelikoneita. Infotiskillä muistutetaan tämän viikon ennätyssuuresta lottopotista. Astuttuasi kaupan puolelle löydät telineen täynnä houkuttelevia Veikkauksen arpoja. Lehtihyllyn iltapäivälehdet muistuttavat siitä, kuinka aiempi jättipotti osui naapurimarketissa pelatulle kupongille. Veikkauksen mainostaulut kehottavat osallistumaan myös illan Keno-arvontaan. Ja jos jollain ilveellä selviät ilman houkutuksia kassalle asti, tarjotaan sinulle vielä kätevää mahdollisuutta ostaa Kenon, Loton tai vaikkapa Eurojackpotin valmis pikapeli. Veikkauksen 60 miljoonan euron markkinointibudjetti on selvästi hyödynnetty tehokkaasti, mutta vähemmälläkin varmasti saataisiin addiktio synnytettyä.

Surullista tästä tekee erityisesti se, että pahimmat peliriippuvaiset ovat usein niitä, joilla siihen vähiten olisi varaa. Pelikoneiden edusta on usein miehitetty eläkeläisten ja muiden vähäosaisten puolesta, jotka sinnittelevät jo valmiiksi äärirajoilla pienten tai olemattomien tulojen kanssa. Samat henkilöt käyttävät viimeisetkin ruoka- ja lääkerahansa lottoon ja muihin tuuripeleihin äkkirikastumisen toivossa. Harmi, että se tapahtuu vain kerran kahdeksastatoistamiljoonasta. Palautusprosentti Lotossa jää noin 40 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että 60 prosenttia pelaajien rahoista siirtyy suoraan Veikkauksen taskuun.

Pelikoneiden osalta oravanpyörää kiihdyttää se, että kaupat saavat Veikkaukselta provisiota pelikoneista. Mitä enemmän euroja pelikoneisiin hävitään, sitä suurempi on kaupan saama provisiopotti. Kaupoilla on siis selvä intressi säilyttää pelikoneet auloissaan ja mahdollisesti jopa lisätä niiden määrää. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan pelikoneista saatavat provisiot voivat parhaimmillaan olla useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Viime aikoina paljon huomiota kerännyt Pelikoneet kauPOISta -kansalaisaloite on ilahduttava askel oikeaan suuntaan. Kansalaisaloitteen tavoitteena on poistaa Suomen 18 500 rahapeliautomaattia kauppojen käytäviltä ja siirtää pelaaminen ainoastaan pelisaleihin, kasinoihin ja internetiin. Tämä olisi tervetullut muutos, sillä pelikoneet ovat Suomessa laajemmin saavutettavissa kuin missään muussa Euroopan maassa. Voit käydä kantamassa oman kortesi kekoon allekirjoittamalla aloitteen täällä.

Jos edes osa ongelmapelaajien uhkapeleihin käyttämistä varoista saataisiin kanavoitua järkeviin pitkän aikavälin sijoituksiin, saataisiin heidät nostettua pois taloudellisesta ahdingosta. Samalla pystyttäisiin estämään myös sosiaalisia haittoja, jotka aiheutuvat peliriippuvuudesta addiktille ja hänen lähipiirilleen.

Suomalainen voittaa aina. Tässä tapauksessa kyse vain sattuu olemaan Veikkauksesta, ei suinkaan itse pelaajista.