#pannukahvit N:o 19 – On vain yksi Buffett

Edes maailman menestynein sijoittaja ja legendaarisen sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja Warren Buffett ei syntynyt kultalusikka suussa. Toki hän sattui syntymään perheeseen, jonka elämässä bisnes oli tärkeässä roolissa, mutta valtavan varallisuutensa hän on ansainnut täysin omalla työllään ja taidoillaan.

Omahan oraakkelinakin tunnettu Buffett osti ensimmäiset osakkeensa 11-vuotiaana työskennellessään perheensä ruokakaupassa. Nuoruutensa hän vietti pesten autoja ja jakaen sanomalehtiä. Varsinaisen yritystoimintansa hän aloitti käyttämällä kovalla työllä ansaitsemansa säästönsä ostaakseen flippereitä, joita hän sitten sijoitti paikallisten kauppojen ja muiden yritysten yhteyteen.

Täysin mutkaton ei ole Buffettinkaan tie menestykseen ollut. Niin hassulta kuin se näin jälkikäteen kuulostaakin, Buffett ei päässyt Harvardiin opiskelemaan. Sen sijaan Columbia Business Schooliin päästyään hänen tuurinsa kääntyi, sillä hän pääsi tutustumaan arvosijoittamisen periaatteisiin legendaaristen Benjamin Grahamin ja David Doddin opissa. Loppu onkin historiaa.

Kuvan lähde: dadaviz.com

Kaavio Buffettin varallisuuden kertymistä on mielenkiintoista luettavaa. Korkoa korolle -ilmiön johdosta valtava osa hänen nykyisestä nettovarallisuudestaan on kertynyt viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Ensimmäisen miljoonansa Buffett sai kasaan kolmekymppisenä ja sen jälkeen vauhti on vain kiihtynyt. Miljardin dollarin rajapyykin hän saavutti 56-vuotiaana, ja nyt 89-vuotiaan Buffettin nettovarallisuus on huimat 86,9 miljardia dollaria.

Buffettin elämää ja saavutuksia on mahdoton tiivistää yhteen kirjoitukseen (siitä kertoo jo yli 800-sivuinen kirja hänen elämästäänkin), mutta tässä vielä muutama hauska fakta hänestä:

  • Buffettin pääomatulojen efektiivinen veroaste on vain noin 20 %
  • Vaikka Buffettin veroprosentti olisi jatkossa 99, se ei vaikuttaisi hänen nykyiseen elintasoonsa millään lailla
  • Buffettin jokapäiväinen aamupala koostuu McDonaldsin antimista
  • Buffett on antanut lähes 30 miljardia dollaria hyväntekeväisyyteen viimeisen kymmenen vuoden aikana
  • 99 % Buffettin omaisuudesta on kertynyt hänen 50. syntymäpäivänsä jälkeen
  • 1 000 dollarin sijoitus Berkshire Hathawayn osakkeeseen vuonna 1964 olisi nyt 13 miljoonan dollarin arvoinen
  • Buffettin nettovarallisuus on suurempi kuin Uruguayn bruttokansantuote

Loppujen lopuksi, vaikka se paljon hyviä asioita mahdollistaakin, raha ei kuitenkaan määritä onnistunutta elämää, kuten multimiljardööri Buffett on itsekin todennut: Basically, when you get to my age, you’ll really measure your success in life by how many of the people you want to have love you actually do love you.

Lähteet: Investopedia, MarketWatch, Business Insider