#pannukahvit N:o 2: The Tariff Man

Osakemarkkinoilla on syksyn mittaan ollut tavallista enemmän turbulenssia mm. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan johdosta. Viikonloppuna Yhdysvallat ja Kiina ilahduttivat sijoittajia ilmoittamalla aselevosta kauppasodan suhteen. Osakekurssit kääntyivät kohti koillista ja markkinalla oli toive iloisesta joulukuusta. Kunnes…

Tämä twiitti yhdistettynä siihen, että Yhdysvaltojen kaksi- ja kymmenvuotisen valtionlainan korkoero kapeni pienimmilleen yli kymmeneen vuoteen, aiheutti osakemarkkinalla pahaa jälkeä. 

Yhdysvaltojen osakeindeksit näyttivät niin rumia lukemia, ettei vastaavaa olla hetkeen nähtykään. Trumpin twiitti paljasti, että todellinen tilanne Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä onkin ehkä synkempi, kun mitä aselepopuheet antoivat olettaa. Lisäksi on ollut epäselvyyksiä siitä, mistä kaikesta Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping viikonloppuna sopuun pääsivät. Yhdysvaltojen valtionlainojen korkoeron kaventuminen puolestaan on yleensä ennustanut hyvin tulevia talouden taantumia. 

Nämä tekijät ovat toden teolla hermostuttaneet markkinoita vahvan maanantain jälkeen. Yhdysvalloissa Nasdaq 100- ja S&P 500 -indeksit ovat laskeneet lähes 4 % kuluneen viikon aikana. Euroopassa Saksan DAX-indeksi laski viikossa jopa 4,2 %, eikä Stoxx Europe 600 -indeksinkään yli 3 prosentin pudotus antanut juuri aihetta juhlaan. Joululahjarahat jäivät siis monilta ainakin toistaiseksi tienaamatta, mutta pitkäjänteisille sijoittajille tilanne tarjoaa loistavia ostopaikkoja, kun laadukkaatkin osakkeet ovat tällä hetkellä alennusmyynnissä. 

Yhdysvaltojen ja Kiinan asettama 90 päivän takaraja aselevolle näyttänee sen, mihin maiden väliset suhteet ovat menossa. Osakemarkkinoiden odotukset eivät ainakaan ensimmäisten ennusmerkkien suhteen ole kauhean korkealla. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi S&P 500 -indeksi ei ole vuoden alun lukemiin verrattuna juurikaan nollatason alapuolella. Vain aika näyttää, mihin tämä sijoitusmarkkinan vuoristorata meidät seuraavaksi kuljettaa.

Lähde: Kauppalehti