#pannukahvit N:o 20 – Rokkaako vegaanisuus myös pörssissä?

Vegaaniruokavalio ja ympäristöystävällisemmät kulutusvalinnat ovat kasvattaneet ilahduttavasti suosiotaan viime vuosien aikana. Vahvistuva trendi on johtanut siihen, että kasviperäisistä pihveistään tunnettu Beyond Meat listautui torstaina pörssiin Yhdysvalloissa. Beyond Meatin tuotteet hämmästyttävät maullaan ja lihamaisuudellaan, ja jopa vannoutuneet lihansyöjät kehuvat heidän hampurilaispihvejään. Mutta riittääkö se vakuuttamaan myös sijoittajat?

Ilmeisesti riitti. Beyond Meat listautui pörssiin hinnalla 25 dollaria osakkeelta valuaation ollessa noin 1,5 miljardia dollaria, mutta jo ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen osakekurssi raketoi huimaan 163 % nousuun. Tämä tarkoittaa. että torstain (2.5.2019) päätteeksi yhtiön markkina-arvo oli huimat 3,8 miljardia dollaria. Nämä ovat kovia lukuja yhtiöltä, joka ei vielä ole onnistunut tekemään voitollista tulosta. Liikevaihto on ollut vauhdikkaassa kasvussa, mutta vuoden 2018 ensimmäisen yhdeksän kuukauden nettotulos oli silti peräti 22,4 miljoonaa dollaria tappiollinen.

Osinkoa Beyond Meat tuskin kykenee ensimmäisten pörssivuosiensa aikana jakamaan, joten sijoittajan iloksi jäänee mahdollinen osakkeen kurssinousu kasvuodotusten siivittämänä. Pelikenttää ainakin riittää, sillä lihatuotteiden maailmanlaajuinen markkina on kooltaan noin 1,4 biljoonaa dollaria. Pienenkin markkinaosuuden lihatuotteilta ryöstämällä on mahdollisuus päästä käsiksi suuriin rahavirtoihin.

Beyond Meatin heikko kohta liittyy yhteen kriittiseen ainesosaan. Herneproteiini näyttelee pääroolia yhtiön tuotteissa, mutta tällä hetkellä peräti 79 % Beyond Meatin liikevaihdosta on riippuvaista yhden tavarantoimittajan kautta saadusta herneproteiinista. Yhtiö pyrkiikin jatkossa monipuolistamaan toimitusketjuaan, sillä vaihtelevat sääolosuhteet, tuottajamaiden taloudelliset tilanteet ja sadon kannalta negatiiviset tekijät voivat vaikuttaa radikaalisti herneproteiinin hintaan.

Ainoa toimija tällä markkinalla yhtiö ei toki ole. Esimerkiksi Burger King on yhteistyössä Impossible Foodsin kanssa tuomassa markkinoille Impossible Whopper -burgerin, jonka pihvin huhutaan olevan jopa Beyond Meatin vastaavaa paremman makuinen. Toisaalta myös suuret perinteiset lihantuottajat voivat sotkea omat näppinsä peliin. Pienempien valmistuskustannusten avulla he pystyvät myymään eläinperäisiä lihatuotteita huomattavasti kasvipohjaisia versioita edullisempaan hintaan, mikä voi pakottaa myös Beyond Meatin polkemaan hintoja kannattavuuden kustannuksella.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin lupaavalta. Beyond Meatin tuotteita löytää jo nyt yli 17 000 ruokakaupasta, kuten Whole Foodsista, Targetista ja Krogerista. Yhtiö on lanseerannut uuden kasvipohjaisen vaihtoehdon makkaralle ja on pian tuomassa markkinoille myös vegaanisen version kanasta. Suomessa Beyond Meatin tuotteisiin pääset tutustumaan (ja hämmästymään) mm. Kampin ja Redin kauppakeskusten Bun2Bun -hampurilaispaikoissa.

Lähteet: MarketWatch, CNBC