#pannukahvit N:o 23 – Taistelu Pohjoismaiden arvokkaimman pankin tittelistä

Tiistaina 25.6.2019 tapahtui asia, jota moni ei olisi osannut ennustaa tapahtuvaksi vielä pari vuotta sitten. Norjalainen DNB nimittäin nousi markkina-arvolla mitattuna Pohjoismaiden arvokkaimmaksi pankiksi ohi titteliä pitkään hallinneen Nordean. DNB:n osakekurssi on noussut vuoden alusta yli 11 % Norjan hyvän talouskasvun, matalan työttömyyden ja Norjan keskuspankin koronnostojen siivittämänä.

Lähde: Bloomberg

Mielenkiintoista tästä tekee se, että Nordea on kooltaan merkittävästi isompi kuin DNB. Nordean luottokanta oli vuoden 2018 päätteeksi noin 308 miljardia euroa, kun DNB:n luottokanta jää noin 165 miljardiin euroon.

Tapahtuneen vallanvaihdon selittää DNB:n vahvan vireen lisäksi Nordean osakekurssin pitkään jatkunut lasku. Kirjoitushetkellä 27.6. viimeisten viiden vuoden aikana arvonmuutos on ollut lohduton -37 %. Vuodessa takkiin on tullut peräti 22 prosenttia. Kevään 2015 lukemista kurssi on lähes puoliintunut.

Nordea on kärsinyt heikosta tuloksesta, kun kulujen karsiminen ja prosessien tehostus ei ole heijastunut tarpeeksi nopeasti tulokseen asti. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Nordean osakekohtaiseksi tulokseksi jäi 0,10 euroa, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli vielä 0,18 euroa. Analyytikkojen odotukset puolestaan olivat 0,14 eurossa.

Samalla yhtiö on joutunut monien muiden suurten pohjoismaisten pankkien tapaan negatiiviseen valokeilaan rahanpesuepäilyjen vuoksi. Tuoreimpana käänteenä poliisi teki ratsian Nordean konttorille Tanskassa kesäkuun alussa. Nordea itse odottaa konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan saavansa Tanskan viranomaisilta sakon riittämättömiin rahanpesun estäviin prosesseihin liittyen.

Tällä hetkellä Nordeaa saa pörssistä halvemmalla kuin kertaakaan aiemmin sitten kesän 2012. Jopa halvemmalla kuin yhtiön suurimman osakkeenomistajan Sammon Nordean osakkeista maksama keskikurssi on. Jos Nallen saappaisiin hallituksen puheenjohtajan paikalle maaliskuussa astunut, Ifin hurjaan vireeseen luotsannut Törbjorn Magnusson saa kulujen kutistuvan ja Nordean tuloskunnon takaisin raiteilleen, voi Pohjoismaiden arvokkaimman pankin titteli palautua pian takaisin Nordealle. Tähän liittyy kuitenkin vielä monia kysymysmerkkejä, ja itsekin olen monesti jo kerennyt virheellisesti ajattelemaan, että ei se tuosta enää voi laskea. Mutta halpa alkaa joka tapauksessa Pohjoismaiden suurimman pankin osake olemaan (kunnes kohta on jälleen entistäkin halvempi).

Lähteet: Bloomberg, Kauppalehti