#pannukahvit N:o 24 – Miten maailman parhaat ETF-rahastot ovat pärjänneet?

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi listasi lokakuussa 2015 oman näkemyksensä mukaan suomalaisen sijoittajan kannalta maailman parhaat ETF-rahastot. Listalta löytyy fyysisiin osakkeisiin mahdollisimman kustannustehokkaasti sijoittavia rahastoja maanosittain lajiteltuna. Mutta miten olisi sijoittajan käynyt, jos hän olisi laittanut rahansa likoon listauksen ETF-rahastoihin? Ovatko kyseiset rahastot tittelinsä veroisia? Se selviää nyt!


Eurooppa

Euroopasta Martin oli valinnut Nordnetin Superrahastojen lisäksi db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET) ja db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (XDUK) -rahastot. Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittavat Superrahastot ovat Nordnetin omia, täysin kuluttomia osakeindeksirahastoja, joiden tuoton pitäisi seurata tarkasti vertailuindeksiään. DXET puolestaan sijoittaa euroalueelle XDUK:in keskittyessä Englannin osakemarkkinaan.

Superrahastot ovat kuluttomina (pl. valuutanvaihtopalkkiot) luonnollisesti kyenneet indeksituottoon, mutta DXET ja XDUK ovat jääneet indeksille noin kulujensa (0,09 %) verran vuotta kohden. Euroopan osalta parhaimmat tuotot on tarjonnut Superrahasto Suomi, joka on tuonut sijoittajan salkkuun peräti 10,6 % vuosituoton. 100 euroa kuukaudessa rahastoon sijoittamalla kasassa olisi nyt 7 937 €, eli tuottoa olisi kertynyt hiukan alle 2 000 euroa. Heikoiten Euroopan alueelta on performoinut brittimarkkinan osakkeisiin sijoittava XDUK, jonka osalta sijoittaja on joutunut tyytymään 3,4 % vuotuiseen tuottoon viiden vuoden ajanjaksolla.

USA

Rapakon takaa listalle on valikoitu S&P 500 -indeksiin, eli 500 markkina-arvoltaan suureen yhdysvaltalaiseen yritykseen sijoittava iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8).

Jos Euroopassa tuotot eivät ole päätä huimanneet, Amerikan puolella tilanne on toinen. Markkina on tarjonnut lähes 15 % vuotuista tuottoa viimeisten viiden vuoden aikana, joten sijoittaja ei voi muuta kuin olla tyytyväinen. 100 euron kuukausittainen sijoitus eli yhteensä 6 000 euron sijoitettu pääoma kasvaa tuolla vauhdilla viidessä vuodessa lähes 9 000 euroon. Rahaston kokonaiskuluiksi muodostuu vaatimattomat 0,07 %, joten kipeäksi ei ole tarvinnut itseään maksaa päästäkseen nauttimaan huipputuotoista.

Japani

Japani on mielenkiintoinen sijoitusmarkkina, sillä Japanin talouskuplan puhjettua 1990-luvun alussa Nikkei 225 -indeksi ei ole edelleenkään saavuttanut vuoden 1989 kaikkien aikojen huippulukemiaan. Kehitys on kuitenkin ollut kovaa tämän vuosikymmenen puolella, ja sijoittaja on voinut päästä nauttimaan tuotoista esimerkiksi iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (EUNN) -rahaston kautta.

Japaniinkin on kannattanut viime vuosina sijoittaa, sillä 8,9 % vuotuinen tuotto asettuu osakemarkkinan keskimääräisen 7-9 % tuottohaarukan yläpäähän. TER (rahaston kokonaiskulut) jää lukemiin 0,15 %, joten oiva ja kustannustehokas valinta tämäkin!

Kehittyvät markkinat

Entäpä sitten kehittyvät markkinat? Siihenkin löytyy ETF-maailmasta hyviä ratkaisuja, kuten Martinin mainitsema iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N), jonka sijoitukset jakautuvat tällä hetkellä maantieteellisesti eniten Kiinan, Etelä-Korean, Taiwanin, Intian ja Brasilian alueille.

Aivan USA:n tai Suomen tuottoihin ei IS3N ole 5 vuoden aikavälillä päässyt, mutta kolmen vuoden ajanjaksolla tuotto lähentelee jo 10 % vuodessa. 0,18 % kokonaiskuluilla kehittyvien markkinoiden tuottopotentiaaliin käsiksi pääseminen ei ole lainkaan hassumpi diili.

Alla vielä yhteenveto kyseisten rahastojen tuotoista erilaisilla ajanjaksoilla (valitettavasti taulukko ei skaalaudu mobiililaitteilla kauhean nätisti):

RahastoYTD1 v3 v (p.a.)5 v (p.a.)
SR Suomi+14,3 %+2,1 %+11,7 %+10,6 %
SR Ruotsi+16,9 %+10,4 %+8,3 %+5,9 %
SR Tanska+17,6 %+6,6 %+5,3 %+8,7 %
SR Norja+14,0 %-1,2 %+12,1 %+4,0 %
DXET+21,7 %+7,3 %+10,9 %+4,8 %
XDUK+15,9 %+2,6 %+7,0 %+3,4 %
SXR8+22,5 %+15,7 %+14,0 %+14,6 %
EUNN+12,3 %+2,1 %+7,8 %+8,9 %
IS3N+13,2 %+6,9 %+9,6 %+5,9 %

S&P 500 -indeksiä seuraava SXR8 on ollut Martinin listauksen tuottokuningas, mutta huonosti ei ole Superrahasto Suomikaan menestynyt. Kaikki listauksen rahastot ovat erittäin kustannustehokkaita, joten lähtökohdat hyville tuotoille ovat loistavat.

Martin esittelee kirjoituksessaan myös hieman erikoisempia ETF-rahastoja, jotka sijoittavat esimerkiksi pieniin ja halpoihin (small cap value), pieniin (small cap) tai korkean osinkotuoton (dividend yield) osakkeisiin. Kyseisten rahojen kokonaiskulut muodostuvat hieman suuremmiksi, mutta ne tarjoavat mahdollisuuden päästä käsiksi erikoisempiin vaihtoehtoihin hajautetusti ja verrattain hyvin edullisesti.