#pannukahvit N:o 25 – Neljännessata täynnä

1.12.2018 näki päivänvalonsa historian ensimmäinen #pannukahvit -uutiskirjeeni. Tuolloin pohdittiin mm. öljyn hintakehitystä, suositeltiin Howard Marksin kirjaa ja tarkasteltiin P/B-lukua sijoittajan työkaluna. Nyt, noin seitsemän kuukautta myöhemmin, #pannukahvit kilahtaa tilaajien sähköpostikansioihin jo 25. kerran. Viikon tarinoihin on mahtunut monia ennustuksia, avoimia kohtaloita ja arvioita tulevasta, joten poimitaan muutama, ja katsotaan miten todellisuudessa on käynyt!


#pannukahvit N:o 2: Tullimies Trump

Tältä näyttivät kolme suurta yhdysvaltalaista osakeindeksiä pörssipäivän päätteeksi 4. joulukuuta:

Näissä lukemissa olivat samat indeksit puolestaan kirjoitushetkellä 11. heinäkuuta:

Näihin sanoihin päätin toisen #pannukahvit -uutiskirjeeni viikon tarinan: “Yhdysvaltojen ja Kiinan asettama 90 päivän takaraja aselevolle näyttänee sen, mihin maiden väliset suhteet ovat menossa. Osakemarkkinoiden odotukset eivät ainakaan ensimmäisten ennusmerkkien suhteen ole kauhean korkealla. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi S&P 500 -indeksi ei ole vuoden alun lukemiin verrattuna juurikaan nollatason alapuolella. Vain aika näyttää, mihin tämä sijoitusmarkkinan vuoristorata meidät seuraavaksi kuljettaa.

Tullimies Trumpin kovasta yrityksestä huolimatta sen kummempaa kriisiä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi saatu aikaiseksi. Sijoitusmarkkinan vuoristorata puolestaan kuljetti sijoittajat USA-indeksien uusiin ennätyslukemiin.

#pannukahvit N:o 4: Deutsche Bank – Too Big to Fail?

Juuri joulun alla otin suurennuslasin alle Euroopan pankkisektorin osakkeet. Deutsche Bank paini tuolloin pahojen ongelmien kanssa, kuten tekstistänikin käy ilmi: “Suurin kysymys lienee kuuluu: onko Deutsche Bank liian iso kaatumaan? Yhdistyminen Commerzbankin kanssa voisi olla ratkaisu suurimpiin murheisiin, mutta nykyiseen malliin Deutsche Bank ei voi enää jatkaa.

Ainakin toistaiseksi Deutsche Bank seisoo vielä omilla jaloillaan, mutta se joutui aloittamaan viikon ilmoittamalla irtisanovansa vuoteen 2022 mennessä peräti 18 000 työntekijää. Uudelleenjärjestelyillä pankki pyrkii vähentämään vuosittaisia kustannuksiaan kuudella miljardilla eurolla. Jotakin Deutsche Bankin oli tehtävä, mutta nähtäväksi jää, kuljettaako tämä peliliike pankin paremmille vesille.

#pannukahvit N:o 5: Myrskyn jälkeen on poutasää

Vuosi 2018 päättyi sijoittajien kannalta synkissä merkeissä. Pitkästä aikaa monella markkinalla vuosituotto jäi negatiiviseksi ja monet isot osakeindeksit ajautuivat karhumarkkinan kynsiin. Tässä yhteydessä kirjoitin seuraavaa: “Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on muistaa pitää pää kylmänä. Pahimmassa pulassa ovat he, jotka kurssiliikkeiden mukana myyvät omistuksiaan jokaisen laskun kohdalla ja ostavat takaisin jokaisen nousupäivän jälkeen. Hätiköinnin sijaan annan yhden neuvon: suurten kurssiromahdusten jälkeen ei ole ikinä ollut huono idea siirtyä ostolaidalle. Otollisin hetki voi koittaa jo ensi vuoden aikana.

Osakemarkkinan kurimus jäi huomattavasti lyhyemmäksi kuin ajattelin, mutta viime vuoden lopulla myyntilaidan puolelle syöksyneitä varmasti harmittaa. Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on nimittäin tämän vuoden puolella noussut lähes 20 %, Euroopan STOXX 50 noin 17 % ja kotimarkkinamme OMXH25 sekin yli 7 %.

#pannukahvit N:o 6: Apple ei ollutkaan mätä omena

Jos yhtiön ongelmien uskoo olevan vain väliaikaisia, pian saattaa olla tilaisuus hyökätä ostolaidalle. Warren Buffettinkin toivoma Applen osakkeen alennusmyynti on nyt toden teolla polkaistu käyntiin, ja yhtiötä saa nyt ostettua pörssistä varsin edullisesti. Voi toki myös olla, että nämä ovat varoitusmerkkejä paljon isommista globaalin talouden ongelmista. Ainakin kirjoitushetkellä perjantai-iltana Applen osake näyttää jo pieniä toipumisen merkkejä yli 4 prosentin nousullaan.

Jos Appleen riitti uskoa vuoden päätteeksi, voi nyt kävellä hymyillen pankkiin. Reilussa puolessa vuodessa sijoitukselleen on nimittäin saanut 38 % tuoton. Kuudennen #pannukahvit -uutiskirjeeni kirjoitushetkellä Applen kurssi oli vajonnut 147 dollariin osakkeelta, kun tällä hetkellä samasta lapusta saa pulittaa jo 204 dollaria.

#pannukahvit N:o 7: Kantavatko Norwegianin siivet sittenkin?

#pannukahvit N:o 7 käsitteli viikon tarinassaan eurooppalaisten lentoyhtiöiden hankalaa tilannetta. Norwegianin talousvaikeudet näkyivät jo tuolloin osakekurssissa, mutta osakkeenomistajien kannalta tilanne on kärjistynyt entistäkin pahemmaksi.

Taloudellisten vaikeuksien lisäksi myös epäonnea oli matkassa Boeingin 737 Max -koneiden lentokiellon johdosta. Tällä viikolla puolestaan saatiin hyviä ja huonoja uutisia. Yhtiön toimitusjohtaja Bjørn Kjos ilmoitti jättävänsä pestinsä torstaina 11.7., mutta samalla Norwegian raportoi yltäneensä toisella vuosineljänneksellä hyvään tulokseen.

#pannukahvit N:o 20: Vege on uusi musta

Beyond Meat listautui pörssiin hinnalla 25 dollaria osakkeelta valuaation ollessa noin 1,5 miljardia dollaria, mutta jo ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen osakekurssi raketoi huimaan 163 % nousuun. Tämä tarkoittaa. että torstain (2.5.2019) päätteeksi yhtiön markkina-arvo oli huimat 3,8 miljardia dollaria. Nämä ovat kovia lukuja yhtiöltä, joka ei vielä ole onnistunut tekemään voitollista tulosta. Liikevaihto on ollut vauhdikkaassa kasvussa, mutta vuoden 2018 ensimmäisen yhdeksän kuukauden nettotulos oli silti peräti 22,4 miljoonaa dollaria tappiollinen.

Tämä lainaus oli kirjoitettu kasviperäisiä hampurilaispihvejä valmistavan Beyond Meatin pörssilistautumisen yhteydessä toukokuun alussa. Jos joku olisi tuolloin sanonut minulle, että tuo 163 % kurssinousu olisi vasta alkusoittoa, olisin pitänyt häntä hulluna.

Niin siinä kuitenkin vain kävi, että Beyond Meatin markkina-arvo on tällä hetkellä jo yli 10 miljardia dollaria! Jos vertailuun otetaan esimerkiksi Shake Shackin 2,7 miljardin dollarin valuaatio, voidaan Beyond Meatin nykyisen osakekurssin kestävyys kyseenalaistaa nopeasti.


Muutama ajatus on osunut kohdilleen, mutta vielä minun ei selvästikään kannata jättää päivätyötäni ja ryhtyä ennustajaksi. Osakemarkkinan laskukierre päättyi nopeammin kuin uskoinkaan, mutta isoja liikkeitä on silti riittänyt. Viime vuoden rytinän jälkeen on jälleen ollut hyvä aika omistaa osakkeita, mutta vallitsevat epävarmuustekijät tekevät tilanteesta erittäin mielenkiintoisen seurattavan.