#pannukahvit N:o 28 – Ovatko negatiiviset korot tulleet jäädäkseen?

Rahoitusteoria ei vielä ennen tätä vuosikymmentä tuntenut käsitettä negatiivinen korko. Maailma kuitenkin muuttuu ja nyt tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että tanskalainen Jyske Bank teki historiallisen päätöksen. Se nimittäin alkaa periä yli miljoonan euron talletuksista -0,6 prosentin korkoa. Miljoonan euron talletuksesta koituisi siis asiakkaalle maksettavaa 6 000 euroa vuodessa. Negatiivinen talletuskorko on seurausta Tanskan keskuspankin -0,65 prosentin talletuskorosta.

Kuvan lähde: Suomen Pankki

Etenkin asuntovelallisia kiinnostava 12 kuukauden euribor oli vielä hiljattain noususuunnassa ja pitkään vaikutti, että nollataso saavutetaan aivan lähivuosien aikana. Toukokuussa euribor-korko kuitenkin kääntyi taantuman pelon myötä laskuun ja nyt 12 kk euribor lähentelee jo -0,4 prosenttia.

Mikä on euribor?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euromaiden yhteinen viitekorko, jolla pankit lainaavat toisilleen varoja vakuudettomasti. Yksityishenkilölle euribor näkyy pääasiassa asuntolainojen ja säästötilien viitekorkona. Pankit lisäävät euribor-noteeraukseen oman marginaalinsa, jolloin saadaan asiakkaan lainan tai talletuksen kokonaiskorko.

Kuka hyötyy negatiivisista koroista?

Hyötyjän asemassa ovat ehdottomasti asuntovelalliset. Euriborien ollessa reippaasti miinuksen puolella, jää velallisen maksettavaksi ainoastaan pankin marginaali, joten alle 0,5 % korko asuntolainassa ei nykypäivänä ole mikään mahdottomuus. Pankkien tekemät 6 % stressitestit tuntuvat tällä hetkellä varsin utopistisilta, vaikka loppupeleissä ei ole kulunut kovin kauaa siitä, kun kyseinen korkotaso vielä vallitsi.

Osakemarkkinan kannalta negatiivinen korko on enimmäkseen positiivinen asia. Kun muualta ei enää juurikaan tuottoa saa, raha virtaa sinne, mistä tuottopotentiaalia vielä löytyy, eli osakkeisiin.

Kuka kärsii negatiivisista koroista?

Tilisäästäjien sydäntä negatiiviset korot eivät varmasti lämmitä. Säästötilien korko pyörii vaatimattomasti n. 0,10 – 0,15 % tuntumassa. Tämä tarkoittaa, että 0,10 % korolla 10 000 euron talletukselle kertyy vuoden aikana korkoa 10 euroa. Aikoina, jolloin säästötileille maksettiin edes 2 % vuotuista korkoa, vastaava luku oli 200 euroa.

Riskiä kaihtavien säästäjien vaihtoehdot alkavat käydä vähiin. Jos varat makaavat säästötilillä, korko lähentelee nollaa ja inflaatio syö viimeisetkin tuoton rippeet pois. Käteinen ei ole sen parempi vaihtoehto ja osakemarkkinan riski puolestaan on monelle liikaa.

Mitä jatkossa?

Monet asiantuntijat povasivat korkotason nousua lähelle nollaa jo aivan lähiaikoina, mutta niin vain euribor-korot lähtivät uuteen laskuun. Negatiivinen korko on uusi ja ennennäkemätön ilmiö, joten tulevaisuuden ennustamiseen ei saa apuja historiaakaan tutkimalla. Keskuspankkien toimintatavat tuovat peliin oman mausteensa. Kun taloudella menee heikosti, keskuspankit reagoivat tilanteeseen korkojen laskulla. Vastaavasti talouden vetäessä hyvin korkoja nostetaan.

Mikäli talous sakkaa ja korot jatkavat laskuaan, voi myös suomalaisilla pankeilla edessä olla Jyske Bankin lanseeraama negatiivinen talletuskorko. Mikäli tavalliset kansalaiset joutuisivat maksamaan pankille merkittäviä summia rahojensa säilyttämisestä, saattaa seurauksena olla asiakkaiden puolesta iso käteisnostojen aalto. Jos kriittinen piste ylitetään ja asiakkaat alkavat nostamaan varallisuuttaan käteisenä suuria määriä samanaikaisesti, sillä voisi olla katastrofaalisia vaikutuksia koko finanssijärjestelmään.

Lähteet: Suomen Pankki, Yle