#pannukahvit N:o 3: Yrityskauppojen joulukuu

Helsingin pörssissä on ollut viime aikoina säpinää yrityskauppojen muodossa, kun kahdesta suomalaisyhtiöstä on tehty ostotarjous reilun viikon aikana. Perjantaina 7.12. kiinalaisen Anta Sportsin ja joidenkin sijoitusyhtiöiden muodostama konsortio teki tarjouksen urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsin osakkeista. Heti viikonlopun jälkeen asialla oli puolestaan ruotsalainen insinööri- ja suunnittelutoimisto ÅF, joka tarjoutui maanantaina ostamaan konsulttiyhtiö Pöyryn osakekannan. 

Lähde: Kauppalehti

Anta Sports tarjoaa 40 euroa jokaista Amer Sportsin osaketta kohden, mikä tekisi yrityskaupasta yhden Suomen kaikkien aikojen suurimmista noin 4,7 miljardin euron kokonaisarvollaan. ÅF:n ostotarjous Pöyrystä ei ole mittaluokaltaan aivan yhtä järisyttävä. Yhtiö tarjoaa Pöyryn osakkeista 10,20 euroa kappaleelta, mikä tarkoittaisi 611 miljoonan euron kauppahintaa.

Kurssikäyrän lähde: Nordnet

Amer Sportsin osakkeenomistajille kuluva vuosi on ollut ostotarjouksen myötä varsin tuottoisa. Vuoteen lähtiessä yhtiön osakekurssi oli 22,80 euron luokkaa, joten tuottoa on kertynyt reilusti yli 60 % tähän päivään mennessä. Ensimmäiset tiedot mahdollisesta yrityskaupasta vuotivat julkisuuteen syyskuun alussa, joten ostotarjous tarjoaa lähes 40 % prosentin preemion silloiseen osakekurssiin verrattuna. Vielä tämän viikon päätöskurssillakin sijoittajien olisi mahdollista tehdä noin 5 % tuotto suhteellisen lyhyessä ajassa, kunhan yrityskauppa vain toteutuu, mikä näyttää varsin todennäköiseltä tällä hetkellä. 

Kurssikäyrän lähde: Nordnet

Myös Pöyryn osakkeenomistajat ovat saaneet nauttia tuottoisasta vuodesta. Jo ennen ÅF:n tekemää ostotarjousta yhtiön osakekurssi oli noussut noin 37 % kuluneen vuoden aikana. ÅF laittoi pöytään erittäin kovan tarjouksen, sillä kauppahinta olisi jopa 46 % tarjoushetken osakekurssia korkeampi. Markkina on hinnoitellut kaupan toteutumisen lähes varmaksi, sillä Pöyryn osakekurssi on tällä hetkellä lähes täsmälleen samalla tasolla tarjouksen kanssa. Vuoden alussa Pöyryn osakkeita omistaneet ovat lähes tuplanneet rahansa vuoden aikana.

Pöyryn hallitus on suositellut ostotarjouksen hyväksymistä ja suurimmat omistajat ovat jo hyväksyneet tarjouksen, joten ÅF:n ja Pöyryn yhdistyminen ÅF-Pöyryksi on erittäin todennäköistä. Myös Amer Sportsin ja Antan kauppa vaikuttaa varmalta. Preemio on iso, suuria muutoksia ei olisi yrityskaupan myötä tiedossa, ja kauppa tietäisi Amer Sportsille uusia mahdollisuuksia myös Kiinan ja muun Aasian markkinoilla, joten omistajat tuskin vastustavat varsin avokätistä ostotarjousta. 

Lähde: Kauppalehti