#pannukahvit N:o 30 – Helsingin pörssin topit ja flopit

Jos poimitaan aikaväliksi viimeiset 10 vuotta, Helsingin pörssistä löytyy yksi yhtiö, jonka osakekurssi on noussut yli 1 000 %, 25 yhtiötä, joiden kurssi on noussut yli 100 % ja iso nippu yhtiöitä, joiden osakkeen kurssimuutos on asettunut välille 1-100 %. Viivan toiselta puolelta löytyy 43 yhtiötä, joiden kurssi on kymmenen vuoden aikana laskenut lähtötasoonsa verrattuna.


Helsingin pörssin kovimmat nousijat
OsakeKurssimuutos (10 v)
Revenio+1 650 %
Bittium+760 %
Neste+590 %

Terveysteknologiakonserni Revenio on yksi Helsingin pörssin laadukkaimmista pienyhtiöistä. Yhtiö on kasvanut hurjaa tahtia ja sijoittajat ovat saaneet nauttia peräti 1 650 % kurssinoususta viimeisten kymmenen vuoden aikana. Revenio pystyy saavuttamaan omalle pääomalleen jatkuvasti yli 30 % tuottoa ja jättämään viivan alle tulosta erittäin hyvällä marginaalilla. Menestyksen ytimessä ovat silmänpainemittarit, ja mikäli yhtiö onnistuu valloittamaan niiden avulla myös Yhdysvaltain markkinat, on Reveniolla varmasti edessä vieläkin parempia aikoja. Sijoittajan haasteena on korkea arvostus, sillä vuoden 2019 ennusteillakaan P/E-luvun 39,9, P/B-luvun 8,1 tai EV/EBITDA-luvun 40,3 perusteella Revenion osaketta on vaikea pitää edullisena.

Luotettavia ja turvallisia viestintä- ja liitettävyysratkaisuja kehittävä Bittium on ollut Helsingin pörssin toiseksi kovin kurssiraketti viimeisten 10 vuoden aikana 760 prosentin kurssinousullaan. Tappiollisen vuoden 2017 jälkeen mm. Suomen, Viron ja Itävallan puolustusvoimien käyttöön tuotteita toimittavan yhtiön tulos on kääntynyt jälleen voitolliseksi ja kasvunäkymät näyttävät lupaavilta myös tulevaisuudessa. Yhtiö on jo jonkin aikaa tehnyt merkittäviä tuotekehitysinvestointeja, mutta pikkuhiljaa pitäisi koittaa sadunkorjuun aika. Vuoden 2019 ennusteilla P/E-luku 34,2, P/B-luku 2,1 ja EV/EBITDA-luku 15,7 eivät ole aivan sieltä matalimmasta päästä, mutta kasvunäkymien realisoituessa arvostuskertoimet voivat asettua kohtuulliselle tasolle.

Listan kolmannelle sijalle asettuvaa Nestettä tuskin tarvitsee kauheasti esitellä. Yhtiö on maailman suurin uusiutuvista raaka-aineista valmistetun dieselin toimittaja, minkä lisäksi Neste valmistaa ja markkinoi myös muita liikennepolttoaineita. Ilman splittiä Nesteen osake olisi saattanut rikkoa maagisen 100 euron yksikköhinnan, mutta tällä hetkellä yhtiön osakekurssi pyörii noin 29 euron tuntumassa. Uusiutuvien tuotteiden lisääntyvä kysyntä pitänee tuloskasvua yllä, jolloin myös arvostuskertoimet (tällä hetkellä vuoden 2019 ennustein P/E 18,3, P/B 4,2 ja EV/EBITDA 11,1) saattavat painua houkutteleville tasoille. Vahva tase mahdollistaa myös isompienkin investointien tai yritysostojen tekemisen.

Helsingin pörssin suurimmat laskijat
OsakeKurssimuutos (10 v)
Digitalist Group-97 %
Uutechnic Group-93 %
Outokumpu-91 %

Palvelumuotoiluyritys Digitalist Groupin viimeisen kymmenen vuoden suoriutumisesta ei paljon hurraamista löydy. Yhtiö on läpeensä velkaantunut, eikä voitollista tulosta ole vuosikausiin nähty. Digitalist odottaa liikevaihdon ja liiketuloksen parantuvan vuodesta 2018, mutta tunnelin päästä on vaikea löytää tarpeeksi valoa sijoituspäätöksen tueksi.

Raskaan prosessiteollisuuden käyttämiin sekoittimiin erikoistuneen Uutechnic Groupin osakkeenomistajille tämä vuosikymmen on ollut raskas, sillä takkiin on tullut peräti 93 %. Vielä vuonna 2017 Uutechnic raportoi tappiollisen tuloksen, mutta vuoden 2018 osalta tulos oli kääntynyt jälleen positiiviseksi. Yhtiö on viimeisten parin vuoden aikana pyrkinyt vahvistamaan tasettaan myymällä sekoitusteknologian ulkopuolisia liiketoimintojaan. Uutechnicin oman ennusteen mukaan yhtiön tämän vuoden tulos on jäämässä viime vuodesta, joten jähtäväksi nää, miten rakennemuutokset purevat tulevaisuudessa.

Outokumpu on ruostumattoman teräksen markkinajohtaja maailmassa, mutta se ei valitettavasti ole osakekurssissa viime vuosina näkynyt. Parhaimmillaan 30 euron tuntumassa pyörinyt osakekurssi on tippunut alle kolmeen euroon. Vuoden 2018 viimeisen neljänneksen kohtuullisen suorituksen jälkeen Outokummun alkuvuosi on alittanut odotukset. Tasepohjaisesti arvostettuna yritys on tällä hetkellä erittäin halpa, sillä P/B-luku vuoden 2019 ennusteilla on noin 0,4. Muilla mittareilla tarkasteltuna tilanne ei kuitenkaan näytä kovinkaan valoisalta. Teräksen halpatuonti Aasiasta yhdistettynä Brexitin tuomiin haasteisiin ja Pohjois-Amerikan toimintojen heikkouteen selittää sen, miksi yhtiö roikkuu Helsingin pörssin shorttilistojen kärkipaikoilla.


Helsingin pörssi on viimesen vuosikymmenen aikana tarjonnut taitaville osakepoimijoille satumaisia tuottoja, mutta epäonnekkaille myös äärimmäisen karvaita tappioita. Indeksituotto ei ole päätä huimannut, sillä ilman osinkojen vaikutusta tuotto on viimeiseltä 10 vuodelta jäänyt alle 50 prosenttiin. Osingot huomioiden tilanne on hieman valoisampi, sillä silloin tuotto kipuaa jo reippaasti yli 100 prosentin.

Lähteet: Kauppalehti, Inderes, Sijoitustieto.fi

Disclaimer: Kirjoittaja omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Nesteen osakkeita. Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.