#pannukahvit N:o 31 – Sijoitusmarkkinan mustat päivät

Tulppaanimania, suuri lama, öljykriisi, IT-kupla, finanssikriisi, euromaiden velkakriisit. Lamoja, taantumia ja kriisejä löytyy sijoitusmarkkinoiden historiasta joka lähtöön. Jokaisesta on tähän mennessä onneksi selvitty, mutta minkälaisia kriisejä tulevaisuus mahtaakaan tuoda tullessaan? Tällä kertaa perehdytään tarkemmin muutamaan sijoitushistorian mustaan päivään.


Black Friday (1869)

Vuoden 1869 Black Fridayna tunnetun kultaskandaalin pääosia näyttelivät sijoittajat Jay Gould ja James Fisk. Silloisen Yhdysvaltain presidentin Ulysses S. Grantin tapoihin kuului myydä valtion kultavarantoja viikottain maksaakseen pois valtionvelkaa, vakauttaakseen dollaria ja piristääkseen taloutta. Gouldin ja Fiskin suunnitelmana oli nostaa kullan hintaa pitämällä valtion kultavarannot pois markkinoilta.

Presidentti Grant sai kuitenkin tietää kaksikon manipulaatiosuunnitelmista perjantaina 24. syyskuuta 1869 ja määräsi 4 miljoonan dollarin edestä valtion kultaa myytäväksi markkinoilla. Vain minuuteissa kullan hinta tippui 160 dollarista unssilta 138 dollariin unssilta ja paniikki valtasi markkinat. Kullan hinnan lisäksi osakemarkkina laski viikossa noin 20 prosenttia, vehnän hinta puoliintui ja myös maissin, rukiin, kauran ja ohran hinnat romahtivat. Talous ja luottamus presidentti Grantin hallintoon kärsivät pahasti.

Black Thursday, Black Monday & Black Tuesday (1929)

Suuren maailmanlaajuisen laman käynnistänyt Wall Streetin vuoden 1929 pörssiromahdus piti sisällään nipun mustia päiviä. Paniikki lähti liikkeelle mustana torstaina 24. lokakuuta 1929. Markkina romahti nopeasti 11 prosentin verran heti pörssin avautuessa, mikä sai Wall Streetin pankkiirit kokoontumaan nopeasti. He saivat markkinan rauhoittumaan hetkellisesti ostamalla isoja eriä U.S. Steeliä ja muita “blue chip” -osakkeita selvästi yli vallitsevan markkinahinnan.

Ilo kuitenkin loppui lyhyeen, sillä maanantai ja tiistai jäivät niin ikään historian kirjoihin Black Mondayna ja Black Tuesdayna. Maanantaina Dow Jones Industrial Average -indeksi romahti 13 % verran ja lasku jatkui tiistaina vielä 12 prosentilla. Joidenkin osakkeiden kohdalla ei ollut yhtään ostajaa koko tiistain aikana, mutta pörssin vaihto oli silti ennätykselliset 16,4 miljoonaa osaketta.

Black Monday (1987)

19. lokakuuta 1987 jäi historian kirjoihin mustana maanantaina. Romahdus sai alkunsa Hongkongista, josta se nopeasti levisi koko muuhun maailmaan. Yhdysvaltain Dow Jones Industrial Average -indeksi laski ennätykselliset 22,6 % päivässä. Black Mondayn romahdus on edelleen DJIA-indeksin suurin lasku yhden päivän aikana. Lokakuun 1987 loppuun mennessä Hongkongin osakemarkkina oli laskenut peräti 45,5 %, Australian 41,8 %, Espanjan 31 %, Iso-Britannian 26,5 %, USA:n 22,7 % ja Kanadan 22,5 %.

Yhdysvaltain talouskasvu oli vuotta aiemmin näyttänyt hidastumisen merkkejä ja inflaatio oli laskusuunnassa. Yhtenä potentiaalisena syynä ennennäkemättömälle romahdukselle on pidetty automaattista kaupankäyntiä. Osakekurssien lähtiessä laskuun tietokoneet alkoivat myymään osakkeita automaattisesti, ja tahti vain kiihtyi markkinan romahtaessa toden teolla.

Black Wednesday (1992)

Ennen vuoden 1992 mustaa keskiviikkoa Iso-Britannia oli kuulunut EU:n valuuttakurssimekanismi ERM:ään parin vuoden ajan. ERM mahdollisti kiinteän valuuttakurssin jäsenvaluuttojensa välillä. ERM sisälsi punnan arvolle minimirajan, joka tuli ylittää, jotta se voitiin pitää mukana mekanismissa. Punnan arvo oli ollut laskussa, joten brittihallitus yritti vahvistaa sen arvoa mm. nostamalla korkoja ja tekemällä muita puntaa vahvistavia toimenpiteitä.

Unkarista kotoisin oleva yhdysvaltalainen suursijoittaja George Soros ei kuitenkaan uskonut punnan vahvistuvan, joten hän myi lyhyeksi yli 10 miljardin dollarin arvosta puntia. Päivää ennen Black Wednesdaytä Soros myi markkinoilla suuren määrän puntia, mikä sai punnan arvon laskemaan entisestään. Black Wednesdayn koittaessa punnan arvo tippui alle ERM:n vaatimusten mukaisen raja-arvon, joten britit joutuivat vetämään punnan pois ERM-mekanismista. Soroksen kerrotaan tienanneen tuona päivänä noin miljardi dollaria, ja hänet on siitä lähtien tunnettu “miehenä, joka rikkoi Englannin pankin”.

Black Monday (2011)

Tämän vuosikymmenen versio Black Mondaysta nähtiin 8. elokuuta 2011, kun DJIA-indeksi syöksyi päivän aikana 5,55 % verran, S&P 500 -indeksi 6,66 % ja Nasdaq Composite peräti 6,90 prosenttia.

Tapahtuma oli seurausta edellisen perjantai-illan tapahtumista. Luottoluokittaja Standard & Poor’s oli ensimmäistä kertaa historian aikana tiputtanut Yhdysvaltain valtionvelan luottoluokitusta riskittömästä AAA-luokasta AA+-luokkaan.


Osakemarkkinoilla on takana historiallisen pitkä nousukausi ilman sen isompia kriisejä. Parin viime vuoden aikana markkinoilla on kuitenkin nähty isoja liikkeitä huomattavasti aiempia vuosia tiheämmin. Epävarmuustekijöitä on ilmassa aivan riittämiin, ja esimerkiksi öljyn hinnassa nähtiin tänä syksynä Saudi-Arabiassa tapahtuneen drone-iskun myötä suurin piikki vuosikymmeniin. Milloin koittaakaan seuraava historian kirjoihin jäävä musta päivä sijoitusmarkkinoilla?

Lähde: Investopedia