#pannukahvit N:o 32 – 10 kirjaa, jotka jokaisen sijoittajan tulisi lukea

Rakastan kirjoja, joten kasasin listan kymmenestä kirjasta, jotka jokaisen sijoittajan tulisi lukea. Lista sisältää sijoituskirjallisuuden klassikoita ja myös hieman tuoreempia teoksia, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeenemmillekkin sijoittajille. Huomaathan, että lista ei ole paremmuusjärjestyksessä!


1. The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor (Howard Marks)

Howard Marksin taidonnäytettä olen blogissani jo useaan otteeseen hehkuttanut, mutta niin on syytä hehkuttaakin. Marksin Oaktree Capitalin tiimilleen lähettämiin muistioihin perustuva kirja esittelee sijoittamisen tärkeimmät periaatteet uskomattoman helposti ymmärrettävällä ja informatiivisella tavalla!

2. The Little Book that Still Beats the Market (Joel Greenblatt)

Joel Greenblattin kuuluisan “Taikakaavan” esittelevä kirja on toinen loistava esimerkki helposti ymmärrettävään muotoon puetusta sijoituskirjasta. Greenblatt kertoo kirjassaan, miten sijoittajat voivat päihittää markkinan hyödyntämällä systemaattisesti yksinkertaista kaavaa.

3. The Warren Buffett Way (Robert G. Hagstrom)

Jos haluat kurkata ajatuksiin maailman kuuluisimman sijoittajan Warren Buffettin sijoituspäätösten takana, lue tämä! The Warren Buffett Way käy läpi Buffettin sijoitusstrategian perusperiaatteet ja sen jälkeen esittelee päätöksentekoprosessia Buffettin tärkeimpien sijoitusten osalta.

4. Rich Dad Poor Dad (Robert T. Kiyosaki)

Klassikkoteos Rich Dad Poor Dad on havainnollistava kertomus siitä, miten raha pistetään työskentelemään puolestasi sen sijaan, että itse työskentelisit rahan takia. Rich Dad Poor Dad lukeutuu kirjoihin, jotka tulee edes muodon vuoksi vähintään kerran elämässä lukea!

5. One Up On Wall Street: How to Use What You Already Know to Make Money in the Market (Peter Lynch)

Peter Lynch teki maagista jälkeä legendaarisen Magellan-rahaston salkunhoitajana vuosina 1977-1990, eikä hänen kirjansa ole yhtään hassumpi sekään! Lynch selittää kirjassaan, miten sijoittaja voi saavuttaa hyvää tuottoa havainnoimalla yrityksiä jokapäiväisessä elämässään ja hyödyntämällä tietoa, jonka hän jo valmiiksi tietää.

6. The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success (William N. Thorndike Jr.)

William Thorndiken The Outsiders paljastaa sen, mikä on S&P 500 -indeksin monikymmenkertaisesti päihittäneiden yhtiöiden toimitusjohtajien menestyksen takana. Yhteisenä tekijänä näillä johtajilla on erityisesti kyky allokoida pääomia tehokkaasti omistaja-arvoa maksimoiden.

7. Laatuguru: Näin valitset voittajaosakkeet (Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju & Random Walker)

Suomalaisista sijoituskirjoista valintani osuu Karo Hämäläisen, Jukka Oksaharjun ja Random Walkerin laatusijoittamisen perusteet esittelevään Laatuguruun. Myös muut Guru-sarjan (Sijoita kuin guru, Arvoguru & Pikkuguru) teokset ovat oikein hyviä, mutta ainakin itselleni juuri Laatuguru on antanut eniten inspiraatiota omaan toimintaani.

8. A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing (Burton G. Malkiel)

Paikoitellen jopa hauska ja viihdyttävästi kirjoitettu A Random Walk Down Wall Street on hyvä ja kattava perusopas sijoittamisen maailmaan. Kirjassa käydään läpi historian pörssikuplia, osakkeiden arvostusta, sijoittamisen psykologisia elementtejä ja käytännön vinkkejä sijoittamiseen liittyen.

9. The Intelligent Investor (Benjamin Graham)

Klassikkojen klassikko. Vuonna 1949 julkaistua sijoittamisen Raamattua ei voi olla mainitsematta tässä listauksessa. The Intelligent Investor käy läpi arvosijoittamisen isänä pidetyn Benjamin Grahamin oppeja ja esittelee mm. Mr. Marketin ja margin of safetyn kaltaisia sijoittamisen keskeisiä käsitteitä. The Intelligent Investor on kirja, jonka pyrin lukemaan vähintään kerran vuodessa!

10. Thinking, Fast and Slow (Daniel Kahneman)

Vuonna 2002 taloustieteen Nobelin palkinnon voittaneen Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow ei varsinaisesti ole sijoituskirja, mutta kuitenkin mainitsemisen arvoinen tässäkin listauksessa. Ihmismielen kognitiiviset harhat vaikuttavat lähes kaikkeen mahdolliseen, myös osakemarkkinaan, joten niiden tunnistaminen ja hyödyntäminen antaa sijoittajalle etulyöntiaseman.


Kirjojen suurkuluttajille suosittelen lämpimästi Saksan Amazonia, josta yli 39 euron tilauksiin saa ilmaisen toimituksen Suomeen. Toimitusajatkaan eivät päätä huimaa, sillä parhaimmillaan paketti matkaa Suomen puolelle vain muutamassa arkipäivässä, kun taas esimerkiksi Adlibriksellä tilauksen käsittelykin usein kestää vähintään yhtä kauan.