#pannukahvit N:o 4: Pankkisektorin hankala vuosi

Kulunut vuosi on ollut sijoittajille vaikea. Pankeille se on ollut sitäkin vaikeampi. Sivusin aihetta Sijoittajan vuosi 2018 -blogipostauksessani, mutta pureudutaan asiaan vielä hiukan tarkemmin.

Euroopan toimialoista juuri pankkisektori on pärjännyt kaikkein heikoimmin; Euro Stoxx 600 Banks -indeksi on laskenut yli 25 prosenttia vuoden aikana. Syitä on monia: Deutsche Bank on rapakunnossa, Danske Bank rahanpesuepäilyjen kohteena, ja ketterät täysin digitaaliset pankit muodostavat uhkakuvan perinteisten pankkien tulevaisuudelle. Sijoittajille tilanne voi kuitenkin tarjota monia tilaisuuksia.

Deutsche Bank

Deutsche Bankin tilanne on äärimmäisen hankala, joten sijoittajan lienee parempi jättää tämä kortti katsomatta. Johto ei ole onnistunut tehtävissään, yhtiön tulos on surkea ja rahanpesusyytöksiä sataa mm. Panaman paperien ja Danske Bankin tapauksiin liittyen. Suurin ongelma kuitenkin lienee Deutsche Bankin taloudellinen tilanne, joka ei kestä enää minkäänlaisen kriisin iskemistä. Tilanteen ratkaisemiseksi Saksan hallitus onkin kaavaillut Deutsche Bankin ja heidän pitkäaikaisen kilpailijansa Commerzbankin yhdistämistä.

Lähde: Yahoo Finance

Deutsche Bank on rankaissut sijoittajiaan tänä vuonna yli 50 prosentin kurssilaskulla. Suurin kysymys lienee kuuluu: onko Deutsche Bank liian iso kaatumaan? Yhdistyminen Commerzbankin kanssa voisi olla ratkaisu suurimpiin murheisiin, mutta nykyiseen malliin Deutsche Bank ei voi enää jatkaa.

Danske Bank

Danske Bankin syksy on kulunut rahanpesusyytösten parissa. Brittiläinen pankkiiri Howard Wilkinson paljasti pankin Viron-yksikössä tapahtuneen, mahdollisesti jopa 200 miljardia euroa suuruusluokaltaan olevan rahanpesun, jonka jälkeen rahanpesuepäilyjen kohteeksi ovat joutuneet myös muun muassa Deutsche Bank, SEB, Swedbank ja Nordea. Tapauksen seurauksena Danske Bankin johdossa on tapahtunut isoja muutoksia ja useat johtoasemassa olevat henkilöt ovat joutuneet jättämään yhtiön.

P/E7,0
P/B0,7
ROE10,4 %
EPS18,14 DKK
Osakekurssi (21.12.)127,50 DKK

Lukujen valossa Danske Bankin osake näyttää tällä hetkellä varsin houkuttelevalta. Osakkeen hinta on lasketellut vuoden alusta yli 45 %, P/E ja P/B ovat hyvin maltilliset ja yhtiö onnistuu saamaan kelvollista tuottoa omalle pääomalleen. Kysymysmerkit liittyvät rahanpesujupakan mahdollisiin sanktioihin ja loppuvuoden vaisuun tuloskehitykseen. Spekulaatioissa on puhuttu jopa useiden miljardien sakoista, millä olisi toteutuessaan hyvin negatiivisia vaikutuksia pankin tulokseen.

Nordea

Nordea on yksi Helsingin pörssin laadukkaimmista yhtiöistä, mutta sekin on saanut kärsiä tänä vuonna suuresta kurssilaskusta. Vuoden alkuun nähden yhtiö on menettänyt markkina-arvostaan jopa 25 prosenttia. Osakekurssin laskun seurauksena yhtiön arvostus alkaa olla houkuttelevalla tasolla. 

P/E10,9
P/B0,9
ROE10,7 %
EPS (2017)0,75 €
Osakekurssi (21.12.)7,40 €

Laatuyhtiöksi Nordea on tällä hetkellä hyvin maltillisesti hinnoiteltu. Nordea on myös yksi Helsingin pörssin parhaista osingonmaksajista. Näillä hinnoilla yhtiön osinkotuottoprosentti lähentelee varmasti kymmentä, joten viimeistään kevättä kohden Nordea alkaa varmasti löytymään monen sijoittajan ostoslistalta. Nordean potentiaali kiinnostaa myös aktivistisijoittajia, sillä ruotsalaisen Christer Gardellin sijoitusyhtiö Cevian Capital osti perjantaina 2,3 prosentin osuuden Nordeasta 690 miljoonalla eurolla.

Aktia

Aktia on ehkä jopa hiukan yllättäen pankkiemme parhaimmistoa tällä hetkellä. Yhtiö on takonut tänä vuonna erinomaista tulosta, ja onnistunut uuden peruspankkijärjestelmän käyttöönotto antaa hyvät eväät myös tulevalle. Monesta muusta pankista poiketen Aktian osakekurssi ei ole vuoden aikana laskenut merkittävästi.

P/E11,2
P/B1,1
ROE11,3 %
EPS (2017)0,59 €
Osakekurssi (21.12.)8,96 €

Mikäli Aktia onnistuu jatkossakin kasvattamaan tulosta ja parantamaan lukujaan samaan malliin, voi yhtiön osake olla erinomainen ostokohde näillä hinnoilla. 

Ala on ollut vaikeuksissa, mutta nyt tarjolla on monia pankkisektorin osakkeita, joissa riski/tuotto -suhde alkaa olla kohdillaan. Kaikkien pankkien osakkeisiin ei välttämättä kannata koskea, mutta laadukkaimmat yksilöt hyvällä alennuksella poimittuna saattavat tuoda sijoittajan kassaan mukavasti täytettä.

Lähteet: Bloomberg ja Kauppalehti