#pannukahvit N:o 5: Osakemarkkina karhun kynsissä

Mitä jos sanoisin, että S&P 500 -indeksi on laskenut joulukuussa lähes 10 prosenttia, mutta silti tapaninpäivänä nähtiin yksi kovimmista nousupäivistä tämän vuosikymmenen aikana. Harva varmasti ottaisi väittämää todesta. Mutta totta se vain on.

Lähde: CNBC

Joulukuun kyyti on ollut osakkeenomistajille hurjaa, eikä montaa nousupäivää ole nähty. Isoimmat osakeindeksit ajautuivat karhumarkkinaan kurssilaskun ylittäessä 20 prosenttia vuoden huipuista. USA:ssa pörssin joulukuu oli huonoin sitten 1930-luvun. Tapaninpäivän 5 prosentin nousu oli sekin jotain, mitä ei olla aivan hetkeen koettu.

S&P 500 -indeksi ei ole noussut yli 4 prosenttia päivässä lähes kuuteen vuoteen. Huomattavan suuri osa aikaisemmista suuren luokan nousupäivistä on ajoittunut isompien romahdusten alkuhetkille tai niiden keskelle. Mielenkiintoista seurattavaa onkin, onko kyseessä niin sanottu kuolleen kissan pomppu, eli osakekurssin hetkellinen nousu ylöspäin jyrkän laskun jälkeen, kunnes kurssi jälleen kääntyy lasku-uralle.

Mistään maata mullistavasta ei ainakaan toistaiseksi ole vielä kyse. Trendi on kuitenkin selvästi alaspäin, eikä kyse välttämättä ole enää pelkästä pienestä korjausliikkeestä. Laskumarkkinan tunnusmerkit ovat olemassa, joten kärsimättömille sijoittajille tulevasta vuodesta voi tulla pitkä ja kivinen. Saatamme pian elää aikoja, jolloin parhaimman vaiston omaavat sijoittajat heräävät koloistaan ja tulevat ottamaan kaiken hyödyn irti muun markkinan kauhun vallassa tekemistä liikkeistä.

Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on muistaa pitää pää kylmänä. Pahimmassa pulassa ovat he, jotka kurssiliikkeiden mukana myyvät omistuksiaan jokaisen laskun kohdalla ja ostavat takaisin jokaisen nousupäivän jälkeen. Hätiköinnin sijaan annan yhden neuvon: suurten kurssiromahdusten jälkeen ei ole ikinä ollut huono idea siirtyä ostolaidalle. Otollisin hetki voi koittaa jo ensi vuoden aikana.