#pannukahvit N:o 6: Pilaako yksi mätä omena koko sadon?

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtui jotain, mitä ei ole käynyt liki 20 vuoteen. Teknologiajätti Apple onnistui yllättämään markkinan antamalla tulosvaroituksen. Kiinan talouden kasvun hidastuminen, kauppasodan käänteet ja kysynnän heikentyminen sai yhtiön laskemaan viimeisen vuosineljänneksen liikevaihtoennustetta yli viidellä miljardilla dollarilla aiempaan verrattuna. Tämän seurauksena Applen osakekurssi tippui torstaina 10 prosentilla. Samanlaista laskua ei yhtiön osakkeella ole nähty kuuteen vuoteen.

Applen osakkeella oli äärimmäisen synkkä loppuvuosi 2018, eikä uusi vuosikaan alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Viimeisen kolmen kuukauden aikana yhtiön kurssi on laskenut peräti 34 %. 12 kuukauden liukuvalla keskiarvolla laskettu P/E-luku on tippunut jo lukemiin 12,4. Applen tasoiselle yhtiölle kyseinen luku on hyvin alhainen. Toki tuloksen mahdollisesti laskiessa P/E-luku nousee takaisin korkeammille tasoille.

Applen kaltaisen kassakoneen tulosvaroitus kertoo huolestuttavia merkkejä Kiinan ja koko globaalin talouden tilanteesta. Kiinan talouskasvun hidastumisesta on ollut pieniä merkkejä pitkin syksyä, mutta hidastumisen nopeus on päässyt silti yllättämään monet.

Applella on toki ollut Kiinan tilanteen lisäksi myös muita ongelmia. Etenkin uusien mallien julkistukset ovat tuottaneet pettymyksiä, sillä uutuuspuhelimet ovat sisältäneet vähemmän uusia ominaisuuksia, kuin mitä kuluttajat ovat odottaneet. Tämän seurauksena Applen asiakkaat ovat käyttäneet nykyisiä puhelinmallejaan huomattavasti pidempään ennen uuteen malliin siirtymistä verrattuna vielä muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen.

Jos yhtiön ongelmien uskoo olevan vain väliaikaisia, pian saattaa olla tilaisuus hyökätä ostolaidalle. Warren Buffettinkin toivoma Applen osakkeen alennusmyynti on nyt toden teolla polkaistu käyntiin, ja yhtiötä saa nyt ostettua pörssistä varsin edullisesti. Voi toki myös olla, että nämä ovat varoitusmerkkejä paljon isommista globaalin talouden ongelmista. Ainakin kirjoitushetkellä perjantai-iltana Applen osake näyttää jo pieniä toipumisen merkkejä yli 4 prosentin nousullaan.