#pannukahvit N:o 8: Epätavallinen reitti menestykseen – Case Alcoa

Lokakuussa 1987 loistokkaan manhattanilaisen hotellin kokoustila oli täynnä sijoittajia ja osakeanalyytikkoja. Suuren amerikkalaisen alumiini- ja alumiinituotteiden valmistajan The Aluminum Company of American, eli tuttavallisemmin Alcoan, toimitusjohtaja oli juuri vaihtunut. Kuulijoiden joukossa oli miljoonia dollareita yhtiöön sijoittaneita henkilöitä kuulemassa, miten aiemman johdon virheet pyrittäisiin paikkaamaan. Odotuksissa oli, että uusi toimitusjohtaja tulisi lupaamaan leikkaavansa kuluja ja tehostavansa tuottoja.

Paul O’Neill asteli kuulijoiden eteen ja kertoi haluavansa puhua työntekijöiden turvallisuudesta. Yleisö oli tyrmistynyt. O’Neill ei puhunut sanaakaan siitä, miten yhtiön tuottoja saataisiin lisättyä. Sen sijaan hän puhui hätäuloskäynneistä ja loukkaantumisten minimoinnista. Sijoittajat pitivät koko tilaisuutta vitsinä ja analyytikot kehoittivat raivoissaan osakkeenomistajia myymään omistuksensa mahdollisimman äkkiä.

Alcoa oli tuohon aikaan yksi Amerikan vaarallisimmista työpaikoista. Työpaikalla käsiteltiin tulikuumia metalleja ja jättiläismäisillä laitteilla oli potentiaalia repäistä huolimattoman työntekijän käsi irti. Jokaisella Alcoan tehtaalla tapahtui vähintään yksi onnettomuus viikossa. Vuonna 2000 O’Neillin jäädessä eläkkeelle Alcoasta oli tullut yksi maailman turvallisimmista työpaikoista. Useilla tehtailla kului useita vuosia ilman sairauspoissaoloja työtapaturmien takia. Ja mikä ihmeellisintä, yhtiön nettotulos oli viisinkertaistunut, markkina-arvo lisääntynyt 27 miljardilla dollarilla ja osakkeen arvo viisinkertaistunut.

Miten O’Neill teki sen? Hän tiesi, että Alcoassa tarvittiin suuria muutoksia lähes jokaisella osa-alueella. Ihmistä on kuitenkin vaikea käskeä muuttumaan. O’Neill päätti keskittyä yhteen osa-alueeseen ja pyrkiä muuttamaan työntekijöiden pinttyneitä tapoja sen suhteen. Turvallisuus oli hänen saapumisestaan lähtien Alcoan ykkösprioriteetti ja kaikki työntekijöiden toiminta pohjautui siihen. Pieneltä ja merkityksettömältä yhtiön tuloksen kannalta tuntuvat muutokset pureutuivat pian kuitenkin koko organisaatioon ja sillä oli lopulta vaikutusta lähes kaikkeen. Turvallisuuden parantaminen pakotti yhtiön kehittämään prosessinsa järkevämmiksi. Vanhojen, huonojen tapojen muuttaminen ja uusien omaksuminen aiheutti ketjureaktion, joka levisi kuin kulovalkea. Tehokkuus lisääntyi, resursseja menetettiin vähemmän työtapaturmien loppumisen myötä ja tuotteiden laatu parantui huimasti. Lopulta Alcoasta kehkeytyi varsinainen tuloksentekokone. Ja kaikki alkoi turvallisuuden parantamisesta.

Paras ratkaisu ei välttämättä aina ole se perinteinen kulujen minimointi ja tuottojen maksimointi. Tie menestykseen voi löytyä välillä yllättävistäkin lähteistä. Tietyillä tavoilla tai tapojen muutoksilla voi olla uskomattomia vaikutuksia, jotka leviävät äkkiä koko organisaation hyödyksi. Alcoan tarina on vain yksi hyvä esimerkki monien muiden joukossa.

Lähde: Duhigg, C. 2013. The Power of Habit: Why We Do What We Do and How to Change. Lontoo: Random House.