#pannukahvit N:o 9 – Fat Finger Error

41 miljardia dollaria markkina-arvosta pois muutamassa sekunnissa. Kuulostaako uskomattomalta? Näin kuitenkin kävi Singaporen markkina-arvoltaan suurimmalle yritykselle, Jardine Matheson Holdingsille, kuluvan viikon torstaina. 167 500 osaketta vaihtoi omistajaa hintaan 10,99 dollaria kappaleelta keskiviikon päätöskurssin $66,47 sijaan, mikä tarkoitti, että kurssi tipahti äkillisesti yli 83 prosenttia.

Kuvan lähde: Bloomberg, Financial Times

Heikompaa osakkeenomistajaa olisi saattanut hirvittää, mutta onneksi hätä ei ollut tämän näköinen. Kurssi ponkaisi saman tien ylös ja päätyi lopulta 0,5 prosenttia plussan puolelle. Rajun pudotuksen syyksi epäiltiin aluksi ns. “fat finger erroria”.

Fat finger errorissa on kyse yksinkertaisesti inhimillisestä näppäilyvirheestä. Esimerkiksi, jos treidaajan tarkoituksena on myydä 100 Sammon osaketta, mutta hän näppäileekin vahingossa 10 000 osakkeen myyntitoimeksiannon, voi sillä olla valtava vaikutus osakekurssiin. Samoin käy, jos suuri toimeksianto toteutuu näppäilyvirheen johdosta aivan eri kurssiin, kuin mitä alunperin oli tarkoitus.

Näppäilyvirheitä on finanssimarkkinoilla nähty historian saatossa säännöllisin väliajoin. Osa niistä on käynyt hyvinkin kalliiksi. Vuonna 2001 UBS myi 610 000 japanilaisen Dentsun osaketta 6 jenin kappalehintaan sen sijaan, että olisi myynyt 6 osaketta 610 000 jenillä kappale. Tokion pörssi ei perunut kauppoja, joten UBS kärsi 100 miljoonan dollarin tappiot. Vuonna 2015 Armin S. -nimellä tunnettu treidaaja onnistui ostamaan sertifikaatteja BNP Paribakselta 108 eurolla 54 400 euron kappalehinnan sijaan. Tapauksesta aiheutui 160 miljoonan euron tappiot BNP:lle.

Vuonna 2018 Deutsche Bank onnistui lähettämään yli 28 miljardia euroa väärälle tilille. Kyseinen summa ylittää yhtiön markkina-arvon. Saman vuoden huhtikuussa Samsungin oli tarkoitus maksaa osinkoa tietyille työntekijöilleen. Suunnitelmana oli maksaa työntekijöille 1 000 eteläkorean wonin verran, mutta jakoon lähtikin 1 000 Samsungin osaketta per henkilö. Kokonaissumma oli 30-kertainen suhteessa Samsungin markkina-arvoon. Virhe huomattiin 37 minuuttia myöhemmin, jolloin 16 työntekijää oli jo kerennyt myymään saadut osakkeensa 9 miljoonan dollarin voitolla per henkilö.

Kalliiksi voi tulla Jardine Mathesoninkin tapaus. Singaporen pörssi on jo todennut, ettei perusteita kauppojen perumiseen ole. CMC Marketsin analyytikko Margaret Youngin mukaan kauppa oli jakautunut 164 tapahtumaan, mikä viittaisi yli 100 eri osapuoleen. Kauppojen peruminen olisi siis siltäkin kantilta erittäin hankala järjestää.

Lähteet: Bloomberg, Reuters, Financial Times