Sijoittajan vuosi 2018

Yli 100 prosentin nousuja, lähes 85 prosentin laskuja, merkkejä pörssiromahduksesta, lukuisia listautumisia, yrityskauppoja, koronnostoja, öljyn hinnan lasku, kryptovaluuttojen romahdus ja paljon muuta. Sijoittajan vuoteen on mahtunut paljon säpinää. Tässä artikkelissa vedetään sijoitusvuosi 2018 yhteen ja käännetään myös hieman katsetta tulevaan. 


Helsingin pörssin kaunottaret ja kulkurit
Lähde: Nordnet

Pitkästä aikaa kotipörssissämme on edessä laskuvuosi, mikäli loppuvuonna ei nähdä varsinaista joulurallia. Kirjoitushetkellä 16.12. Helsingin pörssin OMXH-indeksi on vuoden alkuun nähden 4,49 % pakkasen puolella. 

YritysTuotto 16.12.17 – 16.12.18
Marimekko118,41 %
Pöyry118,28 %
Kotipizza70,13 %
Amer Sports68,20 %
Talenom 53,72 %

Vuoden kovimmissa nousijoissa näkyy loppuvuonna Helsingin pörssissä ilmennyt yrityskauppojen trendi. Nousijoiden viisikosta Pöyryä, Kotipizzaa ja Amer Sportsia kohtaan on tehty loppuvuoden aikana ostotarjous, joka on siivittänyt osakekurssin nousuun. Käsittelin Pöyryyn ja Amer Sportsiin kohdistuvia yrityskauppoja #pannukahvit -uutiskirjeessäni 15. joulukuuta. Viime aikoina hyvässä nosteessa ollut Kotipizza puolestaan sai ostotarjouksen norjalaiselta Orklalta. Orklan tarjous toi sijoittajille lähes 39 % preemion silloiseen osakekurssiin nähden.

Marimekon brändi on lähtenyt viime vuosien aikana aivan uuteen nousuun, mikä on johtanut nopeaan tuloskasvuun. Marimekko on viljellyt vuoden aikana positiivisia tulosvaroituksia ja ylittänyt analyytikkojen odotuksia vuosineljännes toisensa perään. Tästä seurauksena on ykkössija vuoden nousija -listauksessa komealla 118 prosentin kurssinousulla. 

Tilitoimisto Talenom on niin ikään onnistunut lyömään analyytikkojen ennusteita vuoden mittaan ja kasvanut kannattavasti ilman merkittäviä henkilöstölisäyksiä. Yhtiön tehokkuutta on parantanut teknologian suomat mahdollisuudet automatisoida toimintaa ja siten saavuttaa erinomainen skaalautuvuus. Talenomin osakkeenomistajille tämä on tarkoittanut muhkeaa 53 prosentin kurssinousua vuoden aikana.

YritysTuotto 16.12.17 – 16.12.18
Valoe-83,12 %
Robit-75,70 %
Efore-75,00 %
Lehto Group-61,09 %
Innofactor-58,51 %

Vuoden laskijan tittelin saa teknologiayhtiö Valoe, jonka osakekurssi on tullut alas peräti 83 prosenttia vuoden takaisiin lukemiin verrattuna. Yhtiön kannattavuus on ollut heikkoa, velkaantumisaste suuri ja oman pääoman määrä miinuksen puolella, mikä näkyy myös osakekurssissa.

Erityisen vahvasti ei suju porauksen kulutusosia valmistavalla Robitillakaan. Kannattavuus on heikkoa, tuotteiden kanssa on suuria haasteita Pohjois-Amerikan ja Australian markkinoilla, eikä tehty yritysostokaan ollut menestys. Varmasti osin näiden syiden seurauksena yhtiön toimitusjohtaja Mika Virtanen joutui jättämään paikkansa joulukuun alussa. 

Teholähdevalmistaja Efore painii samojen ongelmien parissa, tulos on tappiollinen, tuotekehitys ei ole onnistunut tavoitteiden mukaisesti ja yhtiön käyttöpääoma riittää vain vuoden loppuun saakka. Tilanteen parantamiseksi ja Powernet -yrityskaupan toteuttamiseksi Efore joutuu nyt hakemaan osakkeenomistajilta 11 miljoonaa euroa merkintäoikeusannilla.

Rakennusyhtiö Lehto Groupin ongelmat ovat peräisin Korjausrakentaminen- ja Hyvinvointitilat -liiketoimintasegmenttien vaikeuksista. Katteet näissä toiminnoissa ovat matalia, joten ne ovat syöneet myös parempikatteisten palvelualueiden tuomaa tulosta. 

Ohjelmistopalveluyritys Innofactorin kurssilasku on seurausta analyytikkoennusteiden alittamisesta, liiketoiminnan tappiollisuudesta ja heikosta käyttökatteesta. Yhtiö on myös ilmoittanut joutuvansa vähentämään 12-13 henkilöä henkilöstöstään. 

Mitä vuonna 2019: Vuoden 2018 turbulenssin myötä Helsingin pörssistä alkaa löytymään houkuttelevasti hinnoiteltuja kohteita. Laatuyhtiöitä, kuten esimerkiksi Sampoa tai Nokian Renkaita, saa nyt edullisemmin kuin pitkään aikaan. Tiedossa voi olla myös lisää pörssiyhtiöihin kohdistuvia ostotarjouksia, jotka yleensä tarjoavat sijoittajalle mukavan tuoton lyhyen ajan sisällä. Mahdollisina yritysostokohteina on väläytelty mm. F-Securea, Nokian Renkaita, kiinteistöyhtiöitä ja IT-taloja. 


Pankkisektorilla raha on putipuhdasta

Euroopassa vuosi on ollut sijoittajan kannalta hankala, sillä paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki toimialaindeksit ovat tuottaneet tappiota. Heikoin tilanne on pankkisektorilla; Euroopan pankkien kehitystä seuraava Euro Stoxx 600 Banks -indeksi on tämän vuoden osalta peräti 26 % miinuksella.

Lähde: Stoxx

Suuret saksalaiset Deutsche Bank ja Commerzbank painivat pahojen taloudellisten vaikeuksien parissa, Danske Bank ja Nordea puolestaan ovat saaneet niskaansa rahanpesusyytöksiä. Lisäksi alalle on tullut perinteisten pankkien markkinaosuudesta taistelemaan täysin digitaalisia kilpailijoita, jotka ketteryydellään haastavat koko pankkimaailman. Vuosi ei ole siis ollut pankeille helppo. 

Mitä vuonna 2019: Pörssistä löytyy nyt useita houkuttelevasti hinnoiteltuja pankkeja. Deutsche Bank kannattaa ehkä jättää omaan rauhaansa, mutta esimerkiksi Nordean osake alkaa varmasti löytymään monen sijoittajan ostoslistalta. Laadukkaan Nordean P/E-luku on 11:n tienoilla, P/B alle yhden, osinkotuotto pörssin parhaimmistoa ja panostukset palveluiden digitalisointiin alkavat pikkuhiljaa näkyä. Myös Aktia näyttää paperilla varsin houkuttelevalta, eikä Danskenkaan arvostus näytä lainkaan hassummalta, mikäli tuloskunto palaa takaisin raiteilleen.


Ruoho ei ollut vihreämpää aidan toisella puolen

Isoista pörssi-indekseistä ainoastaan Nasdaq 100 oli kirjoitushetkellä 17.12. plussan puolella koko vuoden osalta, ja sekin vain hiukan alle yhden prosentin verran. S&P 500 -indeksi päätyi lähes 5 prosenttia pakkaselle, Japanin Nikkei 7 prosenttia ja Iso-Britannian FTSE 100 sekä Euroopan Euro Stoxx 50 noin 12 %. Puhumattakaan Saksan DAX-indeksistä, joka laski peräti 16 prosenttia vuoden aikana. Tuottoa on siis ollut vaikea löytää tänä vuonna, oli sijoitusmarkkina sitten mikä tahansa. 

Lähde: Nordnet

Tämä on ollut tuttu näky monen pörssipäivän jälkeen etenkin loppuvuoden aikana. Parin prosentin laskupäiviin on kerennyt jo tottua, kun vielä parina viime vuonna ne olivat äärimmäisen harvassa. 

Mitä vuonna 2019: Pitkästä aikaa takanamme on laskuvuosi ympäri maailman, joten seuraava vuosi näyttänee suunnan, mihin olemme seuraavaksi menossa. Mikäli yritysten tuloksentekokyky ja kasvunäkymät säilyvät ennallaan, kyseessä voi olla vain pieni korjausliike. Muutoin edessä saattaa olla pidempi laskukausi. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan kärjistyminen, talouskasvun hiipuminen Euroopassa ja Fedin koronnostot ovat potentiaalisia uhkakuvia estämään osakekurssien kääntymisen takaisin nousu-uralle.


FAANG-yhtiöt matkalla karhun kitaan

FAANG-yhtiöt (Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google (Alphabet) ovat perinteisesti olleet maailman suuryhtiöistä niitä vuoden kovimpia nousijoita. Amazon ja Netflix pärjäsivät tänäkin vuonna erittäin vahvasti. Applen ja Googlen kurssikehityskään ei ollut katastrofi markkinan tapahtumiin nähden, mutta Facebookin lähes 20 prosentin lasku oli lievä pettymys. 

YhtiöTuotto 1.1.18 – 16.12.18
Facebook-18,36 %
Apple-2,22 %
Amazon36,12 %
Netflix39,01 %
Google (Alphabet)-0,41 %

Mutta mikä ehkä mielenkiintoisempaa, on tarkastella yhtiöiden kurssikehitystä viimeisten kuukausien aikana: 

Lähde: visualcapitalist.com

Jokaisen FAANG-yhtiön kurssi on vahvan alkuvuoden jälkeen tippunut kymmeniä prosentteja viimeisten kolmen kuukauden aikana. Markkina-arvoltaan noin 40-prosenttisesti FAANG-yhtiöistä koostuva Nasdaq 100 -indeksi on tippunut samassa ajassa huimat 13 prosenttia. 

Mitä vuonna 2019: Mikäli FAANG-yhtiöiden tuloskunto ei merkittävästi heikkene, voi kurssilasku tarjota sijoittajille oivia ostopaikkoja. Esimerkiksi Applen viimeisen 12 kuukauden liukuvasta keskiarvotuloksesta laskettu P/E-luku on hieman alle 14, joka on harvinaisen matala taso kyseiselle yhtiölle. 


Volatiliteetin petolliset piikit

Jo vuoden alkupuolisko antoi ensimmäisiä merkkejä siitä, mitä tuleman pitää. Tuottojen keskihajontaa mittaava, markkinoiden pelkokertoimenakin pidetty volatiliteetti-indeksi eli VIX otti historiallisen matalalta tasolta ensimmäisen pompun helmikuun alussa. VIX pysyi parin viime vuoden ajan sitkeästi lukemissa 10-12, kunnes tänä vuonna 20:n raja puhkaistiin useaan otteeseen.

Lähde: Yahoo Finance

Kesän ajaksi tilanne hieman rauhoittui, kunnes volatiliteetti otti taas loikan ylöspäin syksyä kohden. Kurssiliikkeet ovat selvästi voimistuneet vuoden aikana, viimeisimmän mausteen soppaan on tuonut mm. Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota. Maailman pörssi-indeksien osalta on nähty tänä vuonna poikkeuksellisen monta päivää, jolloin koko indeksin liike on ollut yli 2 prosenttia suuntaan tai toiseen.

Mitä vuonna 2019: Viimeisen parin vuoden ajan volatiliteetti on ollut poikkeuksellisen alhaisella tasolla ja markkinalla on ollut rauhallista. On todennäköistä, että tulevan vuoden aikana monien epävarmuuksien vallitessa kurssiliikkeet kasvavat ja heiluntaa tapahtuu enemmän kuin osakemarkkinoilla on viime vuosina totuttu näkemään. 


Öljypumput käyvät kuumana

Vuoden 2014 loppupuolelta kesään 2017 asti öljyn hinta oli historiallisen matalalla tasolla. Alkuvuonna 2016 Brent-laadun hinta pyöri 33 dollarissa barrelilta, kun vielä vuosina 2011-2014 öljytynnyri kustansi reilusti päälle 100 dollaria. Viime kesästä alkanut öljyn hinnan nousu toi barrelin hinnaksi jo lähes 90 dollaria, kunnes lokakuussa hinta lähti jyrkkään laskuun.

Lähde: TradingView

Hinnan lasku on heijastunut moneen asiaan. Bensapumpulta saa jälleen polttoainetta “kohtuulliseen” hintaan, halvasta polttoaineesta hyötyvien yritysten, kuten Finnairin, kurssit nousevat, ja vastaavasti öljyntuottajien osakekurssit laskevat. Lisää vivahteita peliin tuo poliittinen tilanne. Öljynviejämaat haluavat luonnollisesti hilata hintoja ylöspäin, mutta USA:n presidentti Donald Trump painostaa maita öljyn hinnan laskuun. Venäjä puolestaan on ilmoittanut, että öljyn nykyinen hinta sopii heidän intresseihinsä. Kirjoitin aiheesta lisää historian ensimmäisessä #pannukahvit -uutiskirjeessäni.

Mitä vuonna 2019: Öljyntuottajamaat tekevät jatkuvasti uusia ennätyksiä tuotantomäärien suhteen, joten mikäli merkittäviä tuotantoleikkauksia ei tehdä, tai luonnonkatastrofit eivät vaikeuta tuotantoa, hinta saattaa vakiintua nykyiselle noin 60 dollarin tasolle pidemmäksikin aikaa.


Tulppaanimania vol. 2

Kryptovaluutat toivat tänä vuonna tapetille sen, miksi niiden omistaminen on enemmän spekulointia ja uhkapeliä kuin sijoittamista. Vuosi 2017 ja etenkin sen loppupuolisko muistetaan hurjasta kryptovaluuttojen nousurallista. Marras- joulukuussa kurssit kipusivat jo lähes pystysuoraan ylöspäin ja Bitcoin lähenteli jopa 20 000 dollarin hintaa, kun vielä vuoden alussa kurssi oli ollut alle 1 000 dollaria. 

Lähde: Coindesk

Mutta mitä sitten tapahtuikaan? Kuplan ainekset olivat ilmassa ja lopulta se puhkesi lähes yhtä nopeasti, kuin sai alkunsakin. Kryptovaluuttojen kurssikehitys tämän vuoden puolella on kylmäävää luettavaa. Kaikki isoimmat kryptovaluutat ovat vähintään 75 % pakkasen puolella vuoden alkuun nähden, eikä näkyvissä ole juurikaan aineksia sille, että suunta muuttuisi.

KryptovaluuttaTuotto 1.1.18 – 17.12.18
Bitcoin-76,29 %
Ripple-83,75 %
Ethereum-87,70 %
Litecoin-88,33 %
Bitcoin Cash-96,87 %

Mitä vuonna 2019: Perusteita kurssin kääntymiselle on vaikea keksiä. Ikävä totuus on lienee se, että kryptovaluuttojen kursseissa on edelleenkin runsaasti ilmaa. Niiden takana oleva lohkoketjuteknologia ja siihen liittyvät lukuisat mahdollisuudet sen sijaan voivat mahdollistaa sen, että joku kryptovaluutoistakin lähtisi vielä lentoon. 


Vuosi 2019 tulee olemaan monella tapaa mielenkiintoinen. Jatkuuko osakemarkkinan yli 10 vuotta kestänyt nousukausi, vai käännymmekö viimein bear marketin puolelle? Onko tämä se vuosi, kun euribor-korot kääntyvät takaisin positiivisen puolelle? Mitä tapahtuu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä? Ovatko pelot Euroopan talouskasvun hiipumisesta turhia? Jatkaako öljyn hinta laskuaan parin vuoden takaiselle tasolle? Nouseeko joku kryptovaluutoista tuhkasta tai saammeko nähdä jopa uuden Bitcoinin kaltaisen tarinan? Mikä tulee olemaan vuoden 2019 kuumin trendi? Muun muassa näihin kysymyksiin saamme toivottavasti vastauksen tulevana vuonna.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: