Sijoittaminen for Dummies osa 15: Mikä sijoittamisessa on vaikeaa?

Teoriassa sijoittamisesta voi tehdä hyvinkin helppoa. Käytännössä näin ei kuitenkaan aivan ole. Jos sijoittaminen olisi lastenleikkiä, olisimme kaikki miljonäärejä. Vaikka sijoittaminen itsessään ei kovin kummoisia taitoja vaadikaan, tuovat ihmismielen oikut matkaan monenlaisia haasteita. Sijoittamisen vaikeudet sisäistämällä ja niihin valmistautumalla matkasta kohti vaurastumista voi kuitenkin tehdä huomattavasti helpomman.

Tylsyys

Menestyksekäs ja pitkäjänteinen sijoittaminen on tappavan tylsää, siitä ei mihinkään pääse. Rahat sisään, vuosien tai jopa vuosikymmenten odotus, rahat ulos. Jos palavaa intohimoa sijoituskohteiden seuraamiseen tai omaa varallisuuttasi mittaavien exceleiden pyörittämiseen ei löydy, voi tylsyys koitua ongelmaksi. Usein jännitystä ja "pikavoittoja" lähdetään hakemaan ottamalla lyhyen aikavälin näkemystä ja käymällä kauppaa milloin minkäkin päähänpiston johdosta. Lopputuloksena on yleensä vain suuret kulut ja kasa tappioita verotuksessa vähennettäväksi.

Tylsyyden päihittämiseen on pari hyvää keinoa. Paras vaihtoehto on perehtyä sijoittamiseen tarkemmin. Mitä enemmän aiheeseen tutustuu, sitä mielenkiintoisemmalta se (yleensä) alkaa tuntumaan. Pian löydätkin itsesi rakentelemasta sijoitussalkun seurantaexceleitä ja lukemasta pörssiyhtiöiden vuosikertomuksia kolmelta aamuyöstä. Tässä muutama hyvä lähde, joiden avulla on hyvä lähteä liikkeelle.

Toinen keino sopii kaikille, joita sijoittaminen ei voisi vähempää kiinnostaa:

  1. Etsi erinomainen sijoituskohde (vaikkapa se osakeindeksi tai hyvin hoidettu rahasto) itse tai turvaudu asiantuntijaan.
  2. Sijoita varat ja/tai automatisoi kuukausisäästö.
  3. Unohda koko sijoituksen olemassaolo ja keskity sillä aikaa mielenkiintoisempiin ja jännittävämpiin asioihin, kuten laskuvarjohyppyihin tai alamäkipyöräilyyn.
  4. Palaa tarkastamaan sijoitusten tilanne esimerkiksi kerran vuodessa ja anna ajan kulua.

Liian suuret odotukset

Vaikka eräät "hieman" hämärät huijausfirmat välillä mainostavatkin 18 % takuutuottoa per kuukausi, ei sijoittamisella valitettavasti rikastuta yhdessä yössä. Osakemarkkinan keskimääräinen vuotuinen tuotto pyörii 7-9 % tuntumassa, joten ensimmäiset vuodet voivat tuntua pitkiltä, kunnes korkoa korolle -efekti pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Jos joku tarjoaa sijoituskohdetta, jolla rikastuu nopeasti, ole varuillasi! Sellaista härveliä ei nimittäin ole olemassakaan. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan tässäkin lajissa, sillä varallisuus kasvaa lumipallon tavoin. Alussa hitaammin, ajan myötä nopeammin ja yhä kiihtyvällä tahdilla. Ja kyllä 7 % vuodessa ainakin omaan korvaan paremmalta kuulostaa kuin käyttötilin pyöreä nolla.

Tappioiden pelko

Viimeistään tähän tyssää monen aloittelevan sijoittajan tie. Kun salkussa vilahtaa ensimmäisen kerran punaista ja sijoitetusta pääomasta alkaa huveta euroja, tapahtuu kokemattoman sijoittajan mielessä jotain ihmeellistä. Ensimmäinen reaktio valitettavasti tuppaa olemaan osakkeiden myyminen tai rahastojen lunastaminen, ja sijoittamisen kiroaminen maanrakoon.

Arvonheilahtelut ovat luonnollinen osa sijoittamista, eikä niiltä voi välttyä. Heilahteluja voi tekemillään sijoitusvalinnoilla vaimentaa, mutta kokonaan niistä ei eroon pääse, mikäli varallisuus on jossain muualla kuin tilillä makaamassa. Lyhyellä aikavälillä markkina voi antaa sapiskaa pahastikin, mutta pitkässä juoksussa suunta on useimmiten vain kohti koillista.

Hyvä sijoittaja käyttää arvonheilahtelujen tuomat mahdollisuudet hyväkseen. Jos sijoituskohde on hyvä, miksi se olisi huonompi sijoitus hintaan 5 euroa kuin täyden kympin maksavana? Maksaisitko täysin samasta autosta mieluummin 10 000 € vai 15 000 €? Laskevat kurssit tarjoavat yleensä ne parhaat ostopaikat, varsinkin jos lasku perustuu yleiseen markkinahermoiluun, eikä yksittäisen sijoituskohteen tulevaisuudennäkymien merkittävään heikentymiseen.

Liiallinen itseluottamus ja riskien sivuuttaminen

Liika itseluottamuskaan ei ole hyvästä. Vaikka arvonheilahteluja ei ole syytä pelätä, riskit on silti hyvä tiedostaa. Kun viimeisestä isosta kriisistä alkaa olla yli 10 vuotta aikaa, saattaa monen mielessä käydä ajatus siitä, että mikään ei voi mennä pieleen osakekurssien positiivisen kehityksen jatkuessa ikuisesti.

Markkinan syklisyydestä johtuen seuraava laskukausi on kuitenkin luvassa ennemmin tai myöhemmin. Jos kaikki varallisuutesi on seuraavan kriisin iskiessä kiinni Nokian osakkeessa kolminkertaisella velkavivulla, saattaa lopputulos olla liian rumaa katseltavaa alle 18-vuotiaille. Sijoittaminen ei ole riskitöntä puuhaa, mutta sen riskit ovat hallittavissa. Poikkeustilanteisiin kannattaa varautua, jotta kriisin sattuessa osaa toimia järkevällä tavalla.

Omien tietojen ja taitojen rajallisuus on myös hyvä tiedostaa, jotta ei käy kuin surullisen kuuluisassa Talvivaaran tapauksessa, jossa moni varomaton sijoittaja, joka oli "varma" yhtiön käänteestä kohti parempaa, jäi nuolemaan näppejään.

Virheelliset päätelmät

Jos yksi Nokian osake maksaa 4 euroa ja yksi Sammon osake 40 euroa, ei se tarkoita, että Nokia olisi sijoitusmielessä "halvempi" kohde. Vaikka P/E-luku ja muut vastaavat mittarit ovatkin joissain tapauksissa käyttökelpoisia, ei yhtiö, jonka P/E-luku on 10, ole automaattisesti parempi sijoituskohde kuin yhtiö, jolla vastaava luku on 15. Vaikka PYN Elite -rahaston vuotuinen tuotto historiansa ajalta on hurjat lähes 18 %, ei se tarkoita, että se olisi 18 % myös tulevaisuudessa.

Mutkien suoriksi vetäminen on yksi suuri sudenkuoppa aloittelevan sijoittajan polulla. On hyvä ymmärtää mihin sijoittaa, mutta myös metodit, joihin sijoituspäätöksensä perustaa. On helppo oikaista ja tehdä omia johtopäätöksiä jostakin tietystä tunnusluvusta tai historiallisesta tuotosta, mutta virheellisillä päätelmillä tai yksittäiseen tunnuslukuun sokeasti luottamisella voi olla petolliset seuraukset!

Laumakäyttäytyminen

On aina mukava tuntea kuuluvansa joukkoon. Jos markkinan konsensus on se, että Nokian Renkaiden osaketta ei kannata ostaa, on vaikea kulkea vastavirtaan ja ostaa kyseistä osaketta, vaikka se mielestäsi olisikin hyvä sijoitus. Parhaat sijoitusideat kuitenkin yleensä poikkeavat valtavirran näkemyksestä. Matka voi tuntua yksinäiseltä, jos kaikki muut pitävät sijoituskohdetta huonona ja ovat eri mieltä kanssasi. Väistämättä tulet jossain vaiheessa näyttämään hölmöltä muiden silmissä, vaikka lopulta olisitkin oikeassa ja lopputulos olisi loistava.

Ei ole helppoa, jos huolellisen analyysin jälkeen tehty sijoitus ei heti käännykkään voitolliseksi. Luottamus omaan tekemiseen murenee ja mieleen herää ajatus, että mitä jos kaikki muut ovatkin oikeassa ja itse on aivan hakoteillä. Jos sijoituskohde on valittu huolella, eikä rahoja ole vain heitetty sattumanvaraisesti sinne sun tänne, ei epäilysten ja muun markkinan mielipiteen kannata antaa vaikuttaa omiin päätöksiin. Se voi olla vaikeaa aluksi, mutta palkitsee lopussa!

Menestyksekäs sijoittaminen ei vaadi maisterin tutkintoa tai työkokemusta finanssialalta, mutta siihenkin liittyy omat haasteensa ja vaikeutensa. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Tärkeintä on tiedostaa riskit ja mahdollisesti eteen tulevat ongelmakohdat, jotta niihin voi varautua ja ehkäistä yleisimpiä virheitä. Sijoittamisen avulla vaurastuminen ei ole rakettitiedettä, vaan suurimmat haasteet liittyvät oman pääsi sisällä tapahtuviin asioihin. Sijoittamisessa suurin vihollinen löytyy yleensä peiliin vilkaisemalla!

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.