Indeksirahastot ja aktiiviset rahastot on Sijoittaminen for Dummies -sarjassa jo käsitelty, joten on aika siirtyä jälkiruuan pariin. Päivä päivältä suosiotaan kasvattavat ETF:t näyttelevät pääroolia monen sijoittajan salkussa, mutta mitä ETF-rahastot oikeastaan ovatkaan ja mihin niiden suosio perustuu?
Mikä?
ETF, ETC, EPS, CSD, PSD, ROA, ROI, ROE, TER, IPO, NAV, mitä näitä nyt oli... Finanssimaailmassa riittää kolmikirjaimisia lyhenteitä opeteltavaksi, mutta ytimekkäästi tiivistettynä ETF on pörssinoteerattu rahasto (Exchange Traded Fund). Se tarkoittaa, että ETF-rahastoilla voi käydä kauppaa osakkeiden tapaan reaaliajassa pörssin aukioloaikoina.
Miksi?
ETF on kuin sijoitusmaailman IKEA: edullinen, mutta hyvä. Se on kustannustehokas ratkaisu, joka yhdistää osake- ja rahastosijoittamisen parhaat puolet. Normaalien rahastojen arvo päivittyy kerran vuorokaudessa, mutta ETF:ien arvo määräytyy reaaliajassa pörssin ollessa auki. Ostamasi ETF-osuus siirtyy välittömästi salkkuusi, kun perinteisten rahastojen tapauksessa vastaavaa saa odotella parin pankkipäivän ajan.
Hallinnointikuluissa ETF-rahastot vievät tavallisia rahastoja pääsääntöisesti 100-0. Kun osakerahastojen tyypillinen hallinnointipalkkio lähentelee 1,5 prosenttia, saa ETF-rahastoja parhaimmillaan jopa alle 0,1 % kuluilla.
ETF-rahasto on helppo tapa sijoittaa hajautetusti. ETF:t mahdollistavat sijoittamisen myös eksoottisempiin kohteisiin, joihin sijoittaminen ei muuten olisi kovin yksinkertaista. Palveluntarjoajien valikoimista löytyy eri toimialoihin, teemoihin, maantieteellisiin alueisiin ja raaka-aineisiin sijoittavia ETF-rahastoja lähes joka lähtöön.
Mistä löydän hyvän ETF-rahaston?
Äärimmäisen laajan valikoiman takia ensikertalaisen pää voi helposti mennä pyörälle sopivaa ETF-rahastoa valitessa. Jos et oikein tiedä mistä aloittaa, suosittelen lämpimästi tsekkaamaan Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasin kasaaman listan "maailman parhaista ETF-rahastoista". Listaus sisältää erinomaisia matalakuluisia ETF-rahastoja eri markkina-alueilta sekä muutamia erikoisvaihtoehtoja. Aiemmin julkaisemani vertailun kyseisten ETF:ien menestyksestä viime vuosien aikana löydät täältä!
Huomioitavaa
ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja tuotteita, joten niihin sijoittamisesta peritään kaupankäyntipalkkioita muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Suomessa tarjottavat ETF:t on yleensä listattu Saksan Xetraan, joten kulujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kaupankäyntikulut ulkomaisiin arvopapereihin ovat usein huomattavasti korkeampia kuin Helsingin pörssin osalta.
ETF-sijoittaminen vaatii arvo-osuustilin avaamista. Riippuen palveluntarjoajasta se voi tarkoittaa 0-4 € lisäkuluja kuukautta kohden, kun taas normaali rahastosopimus ei useimmiten maksa mitään.
ETF-rahastoja on lukemattomia erilaisia. Markkinoilta löytyy muun muassa fyysisiä (=rahasto omistaa arvopaperit suoraan), synteettisiä (=rahasto seuraa indeksiä johdannaissopimusten avulla), käänteisiä (=rahaston tuotto on käänteinen verrattuna sen seuraaman indeksin kehitykseen) ja vivutettuja (=rahaston tuotto on esim. kaksinkertainen sen seuraamaan indeksiin nähden). Löytyy eri strategioihin, eri toimialoihin ja eri omaisuusluokkiin sijoittavia ETF-rahastoja. Löytyy tuotto- (=osingot maksetaan sijoittajien tileille) ja kasvuosuudellisia (=osingot sijoitetaan takaisin rahaston omistamiin arvopapereihin) ETF-rahastoja. Kuten tästä litaniasta voi päätellä, sopivan vaihtoehdon löytäminen vaatii perehtymistä ja saattaa välillä muistuttaa neulan etsimistä heinäsuovasta.
Miten aloittaa ETF-sijoittaminen?
Aivan ensimmäiseksi kannattaa tehdä pieni vertailu eri palveluntarjoajien kesken, sillä hinnastoissa voi olla suuriakin vaihteluita eri toimijoiden kesken. Joku voi tarjota edullisempia kaupankäyntikustannuksia, toinen palkkiokattoa pienille kaupoille, kolmas puolestaan edullisempaa arvo-osuustiliä, joten välittäjä kannattaa valita omien tarpeiden mukaan.
Seuraavaksi tarvitset arvo-osuustilin. Arvo-osuustilin avaus onnistuu nykypäivänä useimmiten myös internetin välityksellä vaikka kotisohvalta käsin, joten tässä kohtaa kaada itsellesi kuppi kahvia, kaiva verkkopankkitunnukset esille ja ota mukava asento.
Arvo-osuustilin avattuasi alkaa prosessin vaikein vaihe eli sopivan ETF-rahaston valitseminen. Hyväksi todettu oikoreitti on käyttää apuna Martin Paasin kokoamaa listaa hyväksi todetuista vaihtoehdoista.
Sopivan sijoituskohteen löydyttyä jäljelle jää enää ostotoimeksiannon tekeminen. ETF:ien ostaminen tapahtuu samalla tavalla kuin osakkeidenkin. Tarkemmat ohjeet ostotoimeksiannon tekemiseen löydät täältä. Sitten vain nauttimaan korkoa korolle -ilmiön mahdista!
Jos kaipaat vähän erilaista näkökulmaa ETF-rahastoihin, suosittelen tsekkaamaan myös tämän Volavartti-haastatteluni, jossa Samu Wilhelmsson valaisee näkemyksiään siitä, ovatko ETF-rahastot pelkkä kupla.