Olet raatanut tunnollisesti töissä jo 50 vuoden ajan, kunnes vihdoin jäät ansaitulle eläkkeelle 70-vuotiaana. Iso osa palkastasi on joka kuukausi kulunut työeläkemaksuihin, veroihin ja muihin kuluihin. Saat kiitokseksi hyvällä tuurilla puolet entisestä kuukausipalkastasi eläkkeen muodossa. Kuulostaako hyvältä diililtä? Ei minustakaan.
Jälleen palataan tärkeimpään kysymykseen: miksi? Miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa ja mitä siitä hyötyy? Nykymaailmassa ei voida enää olla varmoja, miten eläkkeitä pystytään tulevaisuudessa maksamaan tai kuinka suuri eläkkeemme tulee olemaan. Miksemme siis turvaisi omia eläkepäiviämme sijoittamalla kuukausittain prosentin tai pari omasta palkastamme? Nyt 23-vuotias, 2 500 €/kk tienaava ja 67-vuotiaana eläkkeelle aikova henkilö voi 100 euroa kuukaudessa sijoittamalla (oletuksena maltillinen 6 % vuotuinen tuotto) lähes tuplata eläkkeensä ja parhaimmillaan saada eläkepäivinään käteensä enemmän kuin työelämänsä aikana. Kuulostaa jo vähän paremmalta, vai mitä?
Ja koska elämä on lyhyt, ei kaikkien sijoittamisen hyötyjen tarvitse suinkaan realisoitua vasta eläkeiässä. Mitä jos nauttisit elämästä, mutta laittaisit samalla pienen osan palkastasi sivuun poikimaan muutamien vuosien ajaksi ja sitten tekisit vaikkapa unelmiesi lomareissun? Sijoittajana voit toteuttaa haaveita ja unelmia, jotka eivät muuten välttämättä olisi mahdollisia. Raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta se mahdollistaa monia asioita, jotka tekevät.
Sijoittaminen sopii kaikille. Siitä voi tehdä äärimmäisen helppoa ja parhaimmillaan menestys vaatii vain muutaman yksinkertaisen askeleen:
- Aloita mahdollisimman pian. Mitä aikaisemmin, sen parempi.
- Tee kuukausisäästösopimus matalakuluiseen indeksirahastoon.
- Unohda sijoituksiesi olemassaolo ja anna ajan kulua.
- Kävele nauraen pankkiin.
Sijoittamisesta voi toki halutessaan tehdä myös hieman haasteellisempaa, jolloin siitä tulee shakin kaltainen harrastus, jossa sijoittaja voi tosissaan haastaa itseään ja tavoitella Warren Buffettin kaltaista menestystä poimimalla osakkeensa itse. Ensimmäiset omista valinnoista poikineet onnistumiset ja osakekurssien moninkertaistumiset vetävät varmasti jokaisen mennessään sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan.
Kuten Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi on usein todennut, sijoittamisen tulisi olla samanlainen automaatio kuin hampaiden pesu aamuin ja illoin. Jostakin käsittämättömästä syystä se on tällä hetkellä ennemminkin tabu, joka nostaa vastapuolen niskakarvat pystyyn välittömästi, kun sanan sijoittaminen edes mainitsee.
Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden suunta on vain ylöspäin. Jos tarkastellaan menneisyyttä, historiasta ei löydy sellaista ajanjaksoa, jona osakekurssit eivät olisi lopulta viimeistään noin 10 vuoden kuluessa nousseet uusiin huippulukemiin. Miksi et siis haluaisi hyötyä tästä mahdollisuudesta, vaan sen sijaan annat inflaation syödä rahojasi käyttötilillä.
Tilin talletuskoron tulisi olla vähintään 1,4 % vuodessa, jotta rahan arvo säilyisi edes samana kuin lähtötilanteessa. Tämäkään ei todellisuudessa riitä, sillä verottaja vie lähdeveron muodossa 30 % korkotuloista. Suomessa inflaatio on vieläpä melko vaisua verrattuna euroalueen keskiarvoon (2,2 %) tai EKP:n inflaatiotavoitteeseen (hieman alle 2 %). Tällä hetkellä käyttötileille ei makseta korkoa ja talletustilien korotkin pyörivät 0,1 - 0,3 % tuntumassa (poikkeuksena Bank Norwegianin tarjoama 0,75 %), joten ainoa varma tapa hävitä rahaa on makuuttaa niitä pankkitilillä.
Yleinen harhaluulo on, että sijoittaminen on vain miljonäärien ja sikariklubilla viskiä juovien pukumiesten harrastus. Kuten Harri Riihimäki aikaisemmassa haastattelussani totesi, useimmat sijoittajat ovat kuitenkin aivan tavallisia ihmisiä. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta sijoittamisesta hyötyvät eniten ne, joilla on eniten aikaa. Lapsilla ja nuorilla on edessään niin paljon vuosia, että erittäin pienetkin säästösummat kasvavat vuosien saatossa miljoonapoteiksi.
Jos olet 20-vuotias ja haluat miljonääriksi ennen 60-vuotissyntymäpäivääsi, yksi helpoimmista tavoista on sijoittaa 250 €/kk osakemarkkinoille. Talletustilillä ja osakesijoittamisella on valtava ero tuottojen kannalta. Tilillä rahan makuuttaminen voi maksaa sinulle jopa miljoonia euroja ajan kuluessa.
Päivään mahtuu 24 tuntia. Se on tosiasia, joka ei muutu, vaikka kuinka haluaisimme. Jos työskentelemme 8 tuntia ja nukumme 8 tuntia päivässä, kaikkien muiden arkisten suoritteiden jälkeen meille ei jää montaakaan hetkeä elämästä nauttimiseen. Mutta mitä jos voisit ostaa itsellesi lisää aikaa, tai edes vapauden valita, miten haluat aikasi käyttää? Aloittamalla sijoittamisen tarpeeksi nuorena, voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden jopa kymmeniä vuosia ennen eläkeikää. Se tarkoittaa, ettei sinun tarvitse enää tehdä töitä ainoastaan rahan takia, vaan voit kattaa elämisen kustannukset sijoitustoiminnan tuotoilla. Voit päättää tekeväsi työtä, jota rakastat. Voit elää loppuelämäsi Bahamalla kookospalmujen alla mojito kädessäsi. Voit tehdä töitä osa-aikaisesti ja nauttia enemmän tärkeistä hetkistä perheesi kanssa. Saat vapauden valita, mihin haluat rajalliset hetkesi tällä maapallolla käyttää. Sounds like a plan?