Soi sana kultainen

Suomi on paska maa. Suomessa kaikki on liian kallista. Suomessa verotus on liian ankara. Suomessa on paska ilmasto. Suomessa on liikaa maahanmuuttajia. Suomalaiset eivät pärjää missään. Kuulostaako tutulta? Myönnän, että itsekin tulee usein sorruttua lauseeseen: “On tämä kyllä paska maa”. Mutta mitä jos sanoisin, että Suomi on heittämällä yksi maailman parhaista paikoista asua?

Pidän valtavasti matkustamisesta ja viihdyn ulkomailla, enkä väitä, etteikö suomalaisessa yhteiskunnassa olisi vielä paljon kehitettävää ja parannettavaa. Mutta väitän silti, että Suomessa moni asia on niin hyvin, että meidän pitäisi olla huomattavasti tyytyväisempiä tilanteeseemme.

On totta, että voit saada Espanjasta ruokaostokset muutaman euron halvemmalla tai asua hieman pienemmin kustannuksin. Voit paeta verotusta muuttamalla Sveitsiin. Mutta mikä kaikki Suomessa onkaan ilmaista tai ainakin hyvin edullista? Meillä on yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä, joka ei periaatteessa toisen asteen koulutukseen saakka kustanna juuri mitään. Maailmalla yliopistojen lukukausimaksujen suhteen voidaan puhua jopa viisinumeroisista summista per vuosi. Suomessa selvitään aika monta nollaa vähemmällä, minkä lisäksi valtio jakaa opiskelijoille ilmaista rahaa erilaisten tukien muodossa. Meillä on maailmanluokan ammattilaisia hoitamassa syöpiä ja suorittamassa vaikeita kirurgisia operaatioita, eikä hengen pelastuminen ja elämän jatkuminen maksa potilaalle nimeksikään. Suomessa maksetaan siitä, että sinulla on lapsia. Päivähoito ei kustanna pienituloisille sentin senttiä. Jos jäät työttömäksi, et putoa tyhjän päälle, vaan valtio tukee sinua silloinkin. 

Välillä loskakelit ahdistavat ja sää on harmaa kuin kansallisjuomamme lonkero, mutta meillä on kuitenkin neljä kaunista vuodenaikaa. Talvella päästään nauttimaan lumikinoksista 15 asteen pakkasessa, kesät tarjoavat parhaimmillaan 35 asteen helteitä, ja kaikkea siltä väliltä. Työviikon päätteeksi suomalainen voi kurvata mökkimaisemiin keskelle ei mitään yhden tuhansista kauniista järvistämme rannalle. Puhdasta luontoa ja ulkoilumaastoa löytyy silmänkantamattomiin saakka. Lappi on jopa maailman mittapuulla upea matkakohde, joka houkuttelee turisteja Aasian perukoilta asti. Yksi maailman toimivimmista lentoasemista palvelee meitä, kun haluamme lähteä ihmettelemään maailmaa.

Suomi löytyy FIFA Rankingista Jamaikan, Kongon ja Pohjois-Irlannin takaa, lätkässä hävitään aina Ruotsille, eivätkä suomalaiset pärjää tallikavereilleen formuloissa. Pieneksi maaksi menestymme kuitenkin hämmästyttävän hyvin urheilussa. NHL:n tilastojen kärkipaikkoja koristavat suomalaiskasvot lähes jokaisessa kategoriassa, jalkapallon Nations Leaguessa Suomi eteni lohkovoittajana jatkoon, koripallossa ja lentopallossa Suomi kykenee taistelemaan jopa maailman huippumaita vastaan, salibandyn MM-kisoissa löydymme lähes poikkeuksetta loppuottelusta ja formuloissa meillä on kaksi kuljettajaa aivan maailman terävimmässä kärjessä. Uhmaamme todennäköisyyksiä lähes lajissa kuin lajissa.

Oikeuslaitoksemme on oikeudenmukainen, eikä poliisia voi lahjoa sujauttamalla vihreää seteliä poliisisedän käteen. Hanoistamme tulee ehkäpä maailman parasta ja puhtainta vettä vuorokauden ympäri. Meidän ei tarvitse pelätä maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia tai tsunameja. Olemme kielitaitoisia; suurin osa meistä puhuu suomea, ruotsia ja englantia jo kouluikäisenä. Monet osaavat näiden kolmen lisäksi vielä muitakin kieliä, kuten vaikkapa ranskaa, saksaa tai venäjää. Meillä on lukemattomia syitä olla maailman onnellisin kansa.

Parhailtakin löytyy aina kuitenkin vielä jotain kehitettävää. Verotus ei juuri kannusta työntekoon, kun voimakkaasti progressiivinen verokarhu rankaisee sitä ankarammin, mitä ahkerammin töitä tekee ja rahaa ansaitsee. Muutamat valtion ylläpitämät monopolit eivät kuulu enää tälle vuosituhannelle, eivätkä vastaa EU:n käsitystä vapaasta kilpailusta. Lakeja, säädöksiä ja sääntöjä tuntuu olevan joka ikiseen lähtöön hankaloittamaan elämäämme. Olemme äärimmäisen kateellista väkeä. Kun naapurin pihatielle ilmestyy uusi Tesla tai entinen työkaveri menestyy yrittäjänä, heistä tulee välittömästi vihamiehiämme. Pyrimme olemaan mahdollisimman normaaleja ja tavallisia, kaikki erilaiset valinnat herättävät suurta ihmetystä.

Kaikkea ei kuitenkaan voi saada. Kokonaisuutena katsoen, kaikki plussat ja miinukset huomioiden, on vaikea keksiä montaa parempaa paikkaa elää kuin rakas kotimaamme. Miksi keskitymme vain niihin huonoihin puoliin, kun meillä olisi moninkertainen määrä asioita, joista voisimme iloita? Ovatko asiamme liian hyvin, minkä takia olemme sokaistuneet näkemästä mitään positiivista? 

Suomen kaltainen hyvinvointivaltio ei ole itsestäänselvyys, muistetaan nauttia siitä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: