”The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go”. Näin totesi aikoinaan yhdysvaltalainen kirjailija Dr. Seuss.

Opin lukemaan hiukan ennen neljättä syntymäpäivääni. Tuosta hetkestä lähtien tuli ahmittua valtava määrä kaikenlaista kirjallisuutta Aku Ankoista aina Mika Häkkisen elämäkertaan saakka noin yläasteikään asti. Teinipojan elämään ei juuri kirjoja mahtunut, joten reaktio lukuläksyihin tai kirjapiireihin oli lähinnä ”ei helvetti”.

Vanha suola alkoi janottaa noin 1,5 vuotta sitten, kun itsensä sivistämisestä tuli jälleen rakas harrastus. Telkkari ja pleikkari vaihtuivat hiljalleen hyvään kirjaan teekupillisen ääressä. Minun ja rakkaan avopuolisoni kirjahylly täyttyy tällä hetkellä niin reipasta tahtia, ettei vanhojakaan oikein ehdi lukea alta pois. Kiinnostukseni kohteet ilmenevät helposti myös kirjahyllyn sisällöstä, suurin osa omistamistani kirjoista nimittäin käsittelee sijoittamista, taloutta, urheilua ja psykologiaa.

Erityisesti elämäkerrat ovat aina kiehtoneet minua. Kuten George R.R. Martin asiaa on sivunnut, ne tarjoavat mahdollisuuden elää tuhat elämää ennen kuolemaa yhden sijaan. Elämäkerroista voi oppia toimintamalleja oman alansa parhailta tekijöiltä ja ymmärtää, miksi he ovat menestyneet. Ne ovat yleensä myös mitä huikeimpia tarinoita, jotka kaiken lisäksi ovat vielä (yleensä) tottakin.

Kuten monen muunkin asian suhteen, myös kirjojen osalta nälkä kasvaa syödessä. Ainakaan omalla kohdallani tiedonjano ei noin vain sammukaan, vaan sen sijaan löydän itseni yhä kiihtyvällä tahdilla Adlibriksen sivuilta tekemästä uusia tilauksia. Perinteisten kirjojen seuraksi on tullut myös muita kirjallisuuden muotoja, kun esimerkiksi e-kirjat kulkevat kaikkialle puhelimen mukana. Lenkkipoluille seuraksi lähtevät äänikirjat tai podcastit, joiden ansiosta lenkit saattavat välillä venähtää muutaman tunnin mittaisiksi.

En olisi vielä pari vuotta sitten osannut kuvitellakaan iloitsevani saadessani syntymäpäivälahjaksi ison paketillisen kirjoja. Nyt tuo oli yksi parhaista lahjoista, mitä toivoa saattaa. Kirjat tuovat arki-iltoihin oivan tilaisuuden unohtaa muut kiireet hetkeksi ja uppoutua aivan muihin maailmoihin. Samalla jokaisen luetun sivun jälkeen on kuin huomaamatta jälleen hieman entistä viisaampi. 

On hienoa nähdä, että lukeminen on viime aikoina kasvattanut suosiotaan myös nuorten ihmisten keskuudessa. Twitterissä saa hämmästellä välillä päivityksiä, joissa ahkerimmat kertovat lukeneensa yli 50 kirjaa vuodessa. Kaveriporukassa keskustelunaiheina ovat yhä useammin kirjat, ja kirjahyllyjen sisältöä ihastellaan puolin ja toisin.

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa viikonloppuaamu, kuin hyvän kirjan ja kupillisen kahvia kera parvekkeella auringonnousua ihaillen.