Kirja minuutissa: Billion Dollar Loser

Israelilaisessa kommuunissa eli kibbutsissa varttuneella ja sittemmin Yhdysvaltoihin muuttaneella Adam Neumannilla oli noin vuosikymmen sitten lähes mahdottomalta kuulostanut tavoite. Neumannin ja hänen silloisen yhtiökumppaninsa Miguel McKelveyn vuonna 2010 perustaman yhteistyöskentelytiloja tarjoavan WeWorkin tarkoituksena oli tehdä työtiloista cooleja ja tavoitella Neumannin Israel-aikoinaan kokemaa erityistä yhteisöllisyyttä.

Oluthanat ja afterworkit kuitenkin vetosivat nuoriin yrittäjiin ja karismaattinen visionääri Neumann puolestaan sijoittajiin, joten WeWorkista tuli nopeasti yksi alan nopeimmin kasvavista yrityksistä. WeWorkilla oli vuonna 2015 jo yli 50 yhteisöllistä työtilaa ympäri Yhdysvaltoja, Eurooppaa ja Israelia – ja vauhti tuntui vain kiihtyvän.

Neumannin tavoitteet muuttuivat yhä kunnianhimoisemmiksi ja WeWorkin rinnalle nousi uusia liiketoimintoja – kuten WeGrow ja WeLive – kuin sieniä sateella. Lennokkaat visiot jäivät kakkoseksi vain SoftBankin perustaneelle Masayoshi Sonille, jonka optimismi sai SoftBankin sijoittamaan WeWorkiin vuosien varrella useiden miljardien dollarien edestä.

Oli vain yksi ongelma. Rahaa paloi järisyttävää tahtia, eikä WeWork kyennyt tekemään voittoa hidastamatta kasvuvauhtiaan. Kassan pohjan häämöttäessä yhtiö pyrki listautumaan pörssiin lisärahoitusta saadakseen. Sijoittajat eivät kuitenkaan olleet vakuuttuneita WeWorkin tuloksentekokyvystä ja aikaisempien rahoituskierrosten 47 miljardin dollarin valuaatio uhkasi sulaa reippaasti alle 20 miljardin. Yhtiö päätyi lopulta voimakkaan kriitikin seurauksena peruuttamaan listautumisaikeensa ja Neumann joutui jättämään tehtävänsä.

Tänä syksynä, noin kaksi vuotta edellisten listautumisaikeiden jälkeen, yhtiö onnistui viemään itsensä onnistuneesti pörssiin asti. Nyt 47 miljardin dollarin valuaatiosta on jäljellä noin 6 miljardia dollaria.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Reeves Wiedemanin Billion Dollar Loser: The Epic Rise and Spectacular Fall of Adam Neumann and WeWork.