Kirja minuutissa: The Splendid and the Vile

Winston Churchillin ensimmäiset päivät Britannian pääministerinä toukokuussa 1940 antoivat esimakua tulevasta koitoksesta. Adolf Hitler oli juuri hyökännyt Hollantiin ja Belgiaan – ja Ranskakin alkoi olla jo antautumisen partaalla. Britannialla oli pian edessään lähes ylitsepääsemätön haaste, mutta jo Churchillin ensimmäisestä puheesta pääministerinä historian kirjoihin jääneet sanat valoivat kansaan taistelutahtoa: ”I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.”

Verta, uurastusta, hikeä ja kyyneleitä ei tosiaan taistelusta puuttunut, kun vastassa oli Hermann Göringin johtama ja Adolf Gallandin sekä Werner Möldersin kaltaisten lentäjä-ässien tähdittämä Luftwaffe. Moni ei uskonut Britannian selviävän kovinkaan kauaa – Hitler itse uskoi pakottavansa Britannian antautumaan vain silmänräpäyksessä. Saksalaiset pommikoneet täyttivät kuutamon valaiseman taivaan Lontoon, Coventryn, Plymouthin ja muiden brittiläisten suurkaupunkien yllä harva se ilta ilmahälytyssireenien ja ilmatorjunta-aseiden säestäessä useita tunteja kestäneiden pommitusten tapahtumia.

Britit eivät kuitenkaan lannistuneet. Churchill valoi kansaan uskoa ja rohkeutta kuuluisilla puheillaan ja vierailemalla eniten pommituksesta kärsineillä alueilla. Hänen ensi töikseen lentokoneiden tuotannosta vastaavaksi ministeriksi nimittämänsä Lord Beaverbrook (Max Aitken) puolestaan varmisti, että Royal Air Forcella (RAF) oli riittävästi koneita Britannian puolustamiseksi. Avainasemassa olivat myös Churchillin hyvät suhteet Yhdysvaltain silloiseen presidenttiin Franklin D. Rooseveltiin, jonka kanssa sovittu Lend-Lease-ohjelma mahdollisti kriittisten tarvikkeiden ja sotamateriaalien toimittamisen Britanniaan.

Churchill oli kiistelty hahmo, jolla oli paljon vihollisia, mutta samalla hän onnistui myös raivaamaan tiensä monien sydämiin ja pitämään maansa koossa armottoman sodan keskellä.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Erik Larsonin The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz.