Menestymisen resepti

Menestymiseen on perinteisesti ajateltu olevan kaksi tietä: olla paras jossakin tai olla ensimmäinen jossakin. Kumpikaan ei ole kovin helppo reitti huipulle. On äärimmäisen vaikeaa lukeutua maailman parhaisiin jalkapalloilijoihin tai elättää itsensä musiikin tekemisellä. Nykypäivänä on myös haastavaa tehdä jotain ensimmäisenä tai keksiä jotain aivan uutta, kun tuntuu, että kaikki mahdollinen on jo keksitty. Vuosien tai jopa vuosikymmenien kova työ voi tuottaa vain keskinkertaisen tuloksen, kun maailman lähes 7,7 miljardin ihmisen joukosta löytyy aina nippu ihmisiä, jotka tekevät asiat vielä sen ratkaisevan napsun verran paremmin kuin sinä.

On kuitenkin olemassa tapa, jolla menestymisen todennäköisyyttä voi kasvattaa merkittävästi. Jokaisella on varmasti muutamia asioita, joissa he ovat hieman parempia kuin muut keskimäärin. Ja jos kahteen tai kolmeen niistä asioista panostaa erityisesti, voi niissä suhteellisen helposti kehittyä paremmaksi kuin suuri osa muista ihmisistä. Yhden taidon hallitseminen ei vielä yksinään riittäisi kovinkaan pitkälle, mutta jos hyviä osaamisalueita on kaksi tai useampia, olet jo vahvoilla. Puhumattakaan siitä, että ottaisit konkreettisia askeleita taitojesi hyödyntämiseksi. Silloin kilpailijoidesi joukko alkaa olla jo varsin pieni.

Jos omaat enemmän kuin yhden hyvän taidon, sinun ei välttämättä tarvitse olla missään aivan parhaimmistoa menestyäksesi. Riittää, että olet hyvä muutamassa asiassa ja omaat hieman intohimoa, niin olet jo harvinaislaatuinen. Jos sinulla on tekninen koulutus, ymmärrät liiketoiminnan perusteet ja osaat puhua yhtä tai useampaa kieltä suomen, ruotsin ja englannin lisäksi, voit perustaa melkeinpä minkä tahansa yrityksen ja se tulee suurella todennäköisyydellä myös menestymään. Eikä sinun tarvitse välttämättä olla paras yhdelläkään yksittäisellä osa-alueella. Mitä jos olet opettaja, pidät tähtitieteestä, omaat hyvän huumorintajun ja hallitset myös kirjoittamisen kohtalaisella tasolla? Käsissäsi voi olla pian uusi bestseller, jos kykenet kirjoittamaan hankalasta aiheesta hauskan ja helposti ymmärrettävän teoksen ainutlaatuisen taitoyhdistelmäsi avulla.

Mietitään hetki sitä, miten valitset majoituksesi lomareissulle lähtiessäsi. Hotellin tai muun majapaikan on vaikea olla niin hyvä, että valinta syntyisi vain ja ainoastaan palvelun laadun perusteella. Tai niin halpa, että huoneiden viihtyisyydellä tai palvelulla ei olisi mitään merkitystä. Valinta todennäköisesti kohdistuu lopulta siihen vaihtoehtoon, jossa monta ominaisuutta on tarpeeksi hyvällä tasolla. Valittu majoitus tuskin on se kaikista kovatasoisin, eikä kaikista halvinkaan, mutta kokonaisuutena varsin kelvollinen.

Toki tässäkin täytyy olla varovainen, ettei homma karkaa käsistä. Kaikessa ei voi olla parempi kuin muut, joten on syytä keskittyä niihin muutamiin asioihin, joissa se mahdollisuus on olemassa. Jos yrittää olla hyvä kaikessa mahdollisessa, lopputulos on yleensä se, että osaat vähän kaikkea, mutta et ole missään juurikaan keskiarvoa parempi.

Oma tapani toteuttaa tätä menestymisen konseptia on kehittää osaamistani sijoittamisen ja kirjoittamisen osalta yhdistäen sen palvelualttiuteeni. Koen ymmärtäväni nuoresta iästäni huolimatta kohtuullisen paljon sijoittamisesta, olevani kelvollinen kirjoittaja, omaksuvani uusia asioita nopeasti ja kykeneväni esittämään asiat helposti ymmärrettävällä tavalla, joten näiden elementtien varaan rakennan esimerkiksi tämän blogini. Toki missään näistä en ole vielä lähelläkään huippua, enkä ole ainoa samoilla ominaisuuksilla varustettu henkilö, mutta lähtökohdat ovat varmasti paremmat kuin jos pyrkisin olemaan ainoastaan maailman paras sijoittaja.

Hurjaa vauhtia muuttuvassa ja entistä kilpaillummassa maailmassa on vain yksinkertaisesti liki mahdoton menestyä yhden vahvan ominaisuuden turvin. Kehittämällä sopivan cocktailin parista parhaasta taidosta, homma näyttää jo paljon valoisammalta. Ja mikä tärkeintä, Herman Cainin sanoja mukaillen: "Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti."

Mikä on sinun ainutlaatuinen taitoyhdistelmäsi?