Moneytalks #3: Petri Matintalo

Moneytalksissa hypätään tällä kertaa osastolle nimeltä tulevaisuuden lupaukset. Sain kunnian haastatella nuorta herrasmiestä, joka kantaa nimeä Petri Matintalo (Twitter: @PetriMatintalo). Istuimme Petrin kanssa ensimmäistä kertaa saman pöydän ääressä noin 1,5 vuotta sitten Nuorten Osakesäästäjien järjestämien after workien merkeissä. Jo tuolloin kiinnitin huomiota Petristä huokuvaan, nykypäivänä harvinaiseen, herrasmiesmäisyyteen ja tekemisen meininkiin. Tällä hetkellä Petri toteuttaa itseään Trainers' Housen palkkalistoilla ja toimii myös Nuorten Osakesäästäjien aktiivijäsenenä.

Tekemisistäsi huokuu nykypäivänä harvinainen vanhan liiton herrasmiesmäisyys. Mistä kyseinen ajatusmalli kumpuaa kohdallasi?

Pyrkimys herrasmiesmäisyyteen on ajan saatossa kypsynyt toimintamalli. Kai se on ollut eräänlainen ”aikuistumisriitti”. Arvostan vanhan ajan herrasmiesmäistä käytöstä, joka tekee maailmasta miellyttävämmän. Se on hyvä tapa erottua edukseen.

Lisäksi klassinen ja ajaton tyyli pukeutumisessa kiinnostaa, mutta eihän mies olisi mitään, jos ainoastaan ulkokuori olisi kunnossa.

Korostan vielä, etten varmasti ole mikään herrasmiehen esikuva, mutta mukava tietää, että toimintani sitä huokuu!

Mikä on ollut tärkein epäonnistuminen, joka on lopulta johtanut siihen tilanteeseen, jossa olet nyt?

Epäonnistumiset ovat välttämättömiä elämässä. Ne ovat osa sitä. Tärkeintä epäonnistumista on vaikea määritellä. Heti lukion jälkeen hain lääkikseen, mutta en päässyt. Ilman sitä en olisi päätynyt nykyiselle alalleni tai työpaikalleni, enkä olisi kehittänyt itseäni sellaiseksi ihmiseksi, mitä olen nyt.

Mikä on ollut paras ostoksesi tai sijoituksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?

Parempaa sijoitusta ei ole kuin sijoitus itseensä (ja läheisiin). Mieleen tulee golfin green card kurssin kera. Se on tarjonnut iloa ja samalla myös hieman liikuntaa.

Jotkut kirjat tulevat myös mieleen. Lisäksi NOS:n (Nuoret Osakesäästäjät) jäsenyys tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle. Esimerkkinä ilman sitä minä ja Jeremiaskaan emme olisi välttämättä tavanneet.

Mitkä ovat aamu/iltarutiinejasi?

Myönnän etten ole paras aamuihminen, vaikka heräänkin arkisin yleensä kello 5:45. Aamulla valmistaudun tulevaan päivään. Hitaina aamuina tykkään myös lukea. Usein myös selaan somet läpi, sillä työaikaa ei siihen uhrata. Loppuillan koitan rauhoittaa ja katson uutiset. 

Mitkä kolme kirjaa ovat tehneet suurimman vaikutuksen sinuun?

Ensimmäisenä tulee mieleen Alastair Campbellin Winners And How They Succeed. Kirjan OST-malli (objective, strategy, tactics) on hyödyllinen asettaessaan tavoitteita.

Dale Carnegien How to Win Friends and Influence People taas auttaa ihmissuhdetaitojen kehittämisessä.

Pakko nimetä myös Raamattu, enkä puhu nyt uskonnollisessa mielessä. Se on merkittävä itsessään, sillä se on eniten kulttuuriimme ja historiaamme vaikuttanut kirja.

Pyrin lukemaan paljon ja myös siten kehittämään itseäni. Viime vuonna sain luetuksi 22 kirjaa.

Jos mietit hetken menestyneinä pitämiäsi ihmisiä, mikä heitä yhdistää?

Mielestäni menestyneitä ihmisiä yhdistää tavoitteellisuus ja itsekuri. Tavoitteen pitää olla kirkas ja selkeä. Laiva ei pääse satamaan, jos sillä ei ole suuntaa. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi tarvitaan itsekuria. Ja tietysti vähän hyvää onnea.

Mitä oppeja koet saaneesi sijoittamisesta myös omaan elämääsi?

Sijoittamisessa korostuu pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys. Ei pidä hätäillä vaan reagoida järjellä. Nämä opit auttavat ihan arkipäiväisessä tekemisessä.

Toisaalta myös se, että asioista ei kannata tehdä liian vaikeita itselle. Indeksiin sijoittaminen on ihan hyvä vaihtoehto.

Huonoin neuvo, jonka olet kuullut omalla alallasi?

Tuttavani esimies oli joskus sanonut: ”Aina riittää uusia asiakkaita! Jos menetämme yhden, hankitaan kymmenen lisää!” Ei riitä. Asiakkaat eivät ole loputon luonnonvara. Jokainen asiakas on tärkeä ja heistä on pidettävä hyvää huolta, se on parasta myyntiä ja markkinointia. Huono maine leviää nopeasti. Jos asiakas ei ole sinulle tärkeä niin toivon, että sinulla on monopoli.

Mitä teet, kun ajatuksesi ovat jumissa ja olet turhautunut?

Jos mahdollista, niin nukun yön yli. Aivot jäsentävät ongelmaa taustalla ja huomenna ongelma vaikuttaa vähäpätöisemmältä, joten siihen löytää todennäköisemmin ratkaisun.

Turhautuessa ylipäätään mietin, miksi teen tätä. Kun on hyvä syy tehdä jotakin, niin ei todennäköisesti ole yhtä turhautunut. Myös aikaisempien voittojen ja tavoitteiden saavuttamisen miettiminen lämmittää mieltä ja antaa tekemiselle uutta potkua.

Mitä teet, kun sinulle sanotaan ei tai kohtaat pettymyksen?

Myynnissä ensimmäinen ”ei" on todennäköisesti vain este ylitettäväksi. Tässä täytyy toki olla tilannetajua, eikä ylimielinen saa olla. Pettymykset ovat kuitenkin osa elämää ja niihin pitää sopeutua. Ne myös opettavat enemmän kuin onnistumiset ja siksi ne ovat tärkeitä. Mitä enemmän epäonnistut, sitä useammin myös onnistut. Jokainen ”ei" vie lähemmäksi sanaa ”kyllä". Moni merkittävä asia olisi jäänyt toteutumatta, jos ensimmäinen ei tai epäonnistuminen olisi ratkaiseva. Onneksi se ei ole.

Mitä haluaisit sanoa lukijoilleni?

Älä vertaa liikaa itseäsi muihin vaan keskity omaan tekemiseen. Tässä on itselläni ollut joskus kehitettävää. Vaikka tämä päivä olisi vaikea, niin huomisesta ei koskaan tiedä, ylihuomisesta puhumattakaan. Mene rohkeasti epämukavuusalueelle ja tartu haasteisiin. Siten kehityt ja mukavuusalueesi laajenee.

Jos koet, että voisin jotenkin auttaa sua, niin kysy rohkeasti. Seuraa somessa niin seuraan takaisin. Muista nauttia elämästä ja arjesta. Ja vietä riittävästi aikaa läheistesi kanssa. Kerran täällä vain ollaan. Cheers!

Olen sataprosenttisen samaa mieltä usean Petrin kommentin kanssa. Epäonnistumiset ovat välttämättömiä, mutta samalla myös yksi parhaista resursseista mitä meillä on, sillä niistä oppii valtavasti. Harmittavan monen matka kohti unelmia vain päättyy juuri siihen ensimmäiseen epäonnistumiseen. Uskalla epäonnistua, ota virheistä opiksesi ja yritä uudestaan. Siinä reitti unelmien tavoittamiseen yksinkertaisimmillaan.

Itselläni on työn alla tällä hetkellä Charles Duhiggin upea kirja The Power of Habit. Kirjassa viitattujen tutkimusten perusteella Petrinkin mainitsema itsekuri on tahdonvoiman ohella yksi merkittävimmistä tekijöistä menestyksen polulla. Itsekuri ja tahdonvoima toimivat kuten lihakset, joita voi kehittää ja kasvattaa. Niitä on myös osattava käyttää oikein, sillä lihasten tavoin ne väsyvät ajan mittaan jouduttuaan koville.

Tuhannet kiitokset Petrille, tätä artikkelia oli äärimmäisen mielenkiintoista tehdä. Painakaa nimi mieleen, sillä olen vakuuttunut, että hänestä kuullaan vielä tulevaisuudessa! Ottakaa ihmeessä Petri seurantaan myös somessa: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn.