Q3 – positiivinen vire niin salkussa kuin sen ulkopuolellakin

Forrest Gumpia mukaillen suklaarasiasta paljastui vuoden kolmannen kvartaalin aikana karmeiden Budapest-konvehtien sijaan kourallinen herkullisia Pandan valkosuklaatoffeerullia. Elämässä mielestäni hienointa on se, ettei koskaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Ja yllätyksiä on toden totta tähänkin vuoteen mahtunut. En olisi vielä vuodenvaihteessa osannut arvata, että globaali pandemia mullistaa sosiaalisen elämämme. En myöskään sitä, että ensin makaisin koko kevään sängyn ja sohvan pohjalla, mutta sitten viihtyisin lenkkipolulla keskimäärin seitsemän tuntia viikossa. Enkä liioin sitä, että suuntaisin työrintamalla kohti uusia haasteita ja pääsisin yhdistämään intohimoni ja työni vielä tämän vuoden puolella.

Intohimo + osaaminen = unelmien työ

Irtisanouduin hiljattain Mandatum Lifelta. Fiilikseni on haikea, mutta samalla olen äärimmäisen innoissani tulevasta. Mandatum on upea työpaikka, jossa on ilo työskennellä. Lyhyt matkani Sampo-konsernin palveluksessa antoi korvaamattomia oppeja ja kasvatti minua valtavasti ihmisenä. Sain kuitenkin mahdollisuuden, jota en voi jättää käyttämättä.

"Make your passion and your work one and the same and do it with people you want to be with."

Ray Dalio

Pääsen yhdistämään parhaan osaamiseni, intohimoni ja työni. Saan pian tehdä huikeiden ihmisten seurassa työkseni sitä, mistä eniten nautin, joten en voisi kuvitella parempaa lähtökohtaa loppuvuoteen.

30 000 lenkkipolulla poltettua kilokaloria

En ole koskaan liikkunut niin vähän kuin alkuvuoden aikana. Koronakiloja kertyi vyötärölle ja jaksaminenkin oli ajoittain koetuksella. Heinäkuun puolivälissä kuntoilukärpänen onneksi puraisi ja kolmannen vuosineljänneksen aikana tuli poltettua kaloreita lopulta 62 Bounty-suklaapatukan tai 30 Big Mac -aterian edestä. Lenkkipoluilla vietettyihin 82 tuntiin mahtuu 813 000 askelta, muutama puolimaratoniksi venynyt kävelylenkki ja melkoinen määrä kuunneltuja podcast-jaksoja. Vieläkään en ole ihan toivomassani kunnossa, mutta V-kirjaimen muotoista elpymistä on havaittavissa!

Less is more

Vielä vuosi sitten julkaisin kymmenen blogikirjoitusta vuosineljänneksen aikana. Tuohon tahtiin ei enää aikani millään riitä, joten olen pyrkinyt keskittymään määrän sijasta laatuun. Olenkin ilokseni huomannut, että blogini näyttökertojen määrä per lukija on ollut tasaisessa nousutrendissä pitkin vuotta.

Sijoittaminen for Dummies -juttusarjassa perehdyttiin P/E-luvun käyttötarkoituksiin, Volavartissa käytiin läpi sijoittamisen psykologisia sudenkuoppia Mikael Kemppaisen johdolla ja tulipa kvartaalin aikana avattua myös omaa sijoitusstrategiaani blogikirjoituksen muodossa.

Blogikirjoitusten ohella olen pyrkinyt yhtenäistämään sisältöjeni ulkoasua, minkä seurauksena nykyisin joka toinen lauantai ilmestyvä #pannukahvit-uutiskirje ja Instagramin puolella Sijoittaminen for Dummies -tilini saivat täysin uuden ilmeen.

Yksi parhaista sijoituskirjoista koskaan

William N. Thorndiken The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success on yksi parhaista koskaan lukemistani sijoituskirjoista. Se esittelee kahdeksan toimitusjohtajaa, jotka ovat onnistuneet johtamiensa yhtiöiden omistaja-arvon maksimoinnissa täysin poikkeuksellisella tavalla. Uskaltaisin myös väittää, että Warren Buffettia ja mahdollisesti Tom Murphya lukuun ottamatta kyseiset toimitusjohtajat eivät ennestään ole suurelle yleisölle kovinkaan tuttuja. Iso lukusuositus kaikille sijoittamisesta vähänkään kiinnostuneille!

Disneyn entisen toimitusjohtajan Robert "Bob" Igerin The Ride of a Lifetime: Lessons in Creative Leadership oli erittäin iloinen yllätys ja täysin nimensä veroinen. Erityisesti Disneyn suuria yrityskauppoja (Pixar, Marvel, Lucasfilm ja 21st Century Fox) käsitellyt kirjan loppupuoli vei mennessään, eikä kirjaa meinannut millään malttaa sulkea kesken mielenkiintoisimpien käänteiden.

Ray Dalion Principles: Life and Work herätti itsessäni niin paljon ajatuksia, että kirjan lukemiseen vierähti yli puolitoista kuukautta. Kvartaalin aikana tuli myös inderesPodin jakson numero 69 innoittamana muutaman vuoden tauon jälkeen luettua uudelleen Peter Lynchin loistava teos One Up On Wall Street: How to Use What You Already Know to Make Money in the Market.

Anssi Kivirannan ja Matias Mäenpään EXIT: 15 tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä oli täynnä mielenkiintoisia tarinoita, joista olisi mielellään lukenut myös huomattavasti pidempiäkin versioita. Pitkien kävely- ja pyörälenkkien aikana tuli myös kuunneltua Jouni Rannan ja Marko Erolan kirjat Vilpitön mieli: Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta ja Mieletön vilppi: Tositarinoita suuresta taidehuijauksesta äänikirjaversioina.

Sijoituspuolella tähdet kohdillaan

Q3 oli sijoitussalkkuni osalta huomattavasti alkuvuotta rauhallisempi. Karsin joitakin turhia rönsyjä salkusta pois ja tilalle tarttui Siili Solutionsia, Goforea ja Etteplania. Etenkin Siilin ja Goforen osalta ajoitus sattui tällä kertaa osumaan mukavasti kohdilleen ja positiot ovat kirjoitushetkellä tukevasti plussan puolella. Vuoden kolmas kvartaali päätyi lopulta salkkuni osalta 28,0 prosentin nousukiitoon.

Aina on mukava nähdä omien osakepoimintojensa kurssien nousevan kohti koillista. Tavoitteenani on kuitenkin olla osakkeiden netto-ostaja vielä pitkään, joten en laittaisi yhtään pahitteeksi, vaikka kurssit kääntyisivätkin takaisin laskusuuntaan. Tällä hetkellä on hyvin vaikea löytää kohtuuhintaista ostettavaa, joka täyttäisi kriteerini kasvun, kannattavuuden ja laadun suhteen. Sijoitusstrategiastani voit lukea lisää täältä.

Toivottavasti kolmannen kvartaalin positiivinen vire kautta linjan jatkuu myös loppuvuoden aikana. Tässä kohtaa iso kiitos kaikille lukijoille ja seuraajille!

Disclaimer: Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tämän kirjoituksen sisältö kuvastaa kirjoittajan omia näkemyksiä, eivätkä tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.

Tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani Nordnetin kantaa.