Sitä saat mitä tilaat

Kreikan kielen sana hamartía (suom. synti) tarkoittaa jousiammuntatermistössä maalin ohi ampumista. Tarkemmin ottaen tauluun osumista, mutta häränsilmän missaamista.

Monesti varoitellaan asettamasta tavoitteita liian korkealle, mutta entäpä tavoitteiden asettaminen liian matalalle? Ihmiselle on suotu mieletön kapasiteetti tehdä asioita, jotka ylittävät usein jopa mielikuvituksenkin rajat. Ainoan esteen muodostaa yleensä oma mielemme tai muiden mielipiteet siitä, mihin pystymme tai emme pysty. Miksi tavoittelisimme palkintopallisijoitusta, jos voittaminenkin on vaihtoehto? Miksi lentäisimme lentokonetta puiden latvoja hipoen, kun voimme tehdä sen kilometrien korkeudessakin? Miksi tavoittelisimme vain tauluun osumista häränsilmän sijaan?

On luonnollista pyrkiä helppoon ratkaisuun, tauluun osumiseen. Se ei tunnu ylitsepääsemättömältä ja onnistuminen on todennäköistä. Se vain harvoin johtaa mihinkään. Huippu jää saavuttamatta. Ihmismielen on helppo tuudittautua kuvittelemaan, että vain harvat ja valitut ansaitsevat menestyä. Se on harmi, sillä jokaisessa meissä on varmasti ainesta paljon parempaan kuin itse uskommekaan.

Kaikkea elämässä ei tarvitse, eikä pidäkään tavoitteellistaa, mutta aseta rima korkealle niissä tavoitteissa, jotka eniten haluat saavuttaa. Vaikka et pääsisikään tavoitteeseen, suoritus on suurella todennäköisyydellä silti parempi kuin lepsumman tavoitteen kanssa.

Olemme turhan vaatimatonta ja nöyrää kansaa. Keksimme kyllä miljoona asiaa, missä voisimme kehittyä tai missä olemme huonoja. Mutta hiljaista tulee, jos kysytään, missä olemme hyviä. Näkisin mielelläni enemmän sitä, että nostaisimme vahvuuksiamme avoimesti esiin ilman, että omaa tai muiden osaamista tarvitsee olla jatkuvasti lyttäämässä.

Tänä vuonna aion muuttaa oman kurssini. Minussakin on heikkouteni, mutta en aio enää murehtia niistä. Aion olla ylpeämpi omasta osaamisestani, asettaa tavoitteeni korkealle ja lopettaa asioiden viivyttely paremman ajankohdan odottamisen verukkeella. Aion tarjota sijoitustietoutta koko kansalle selkeällä ihmisten kielellä niin blogini kuin työnikin kautta, sillä koen olevani hyvä siinä. Aion kokea enemmän unohtumattomia hetkiä rakkaimpieni seurassa. Aion tehdä asioita, joita en ennen olisi tehnyt. En enää aio jättää asioita huomiselle, jos voin tehdä ne tänään. Aion osua häränsilmään.

Tämä on sinun elämäsi, eikä toista mahdollisuutta tule. Tee mitä rakastat, tee se kunnolla, ja lopeta turha murehtiminen. Ole ylpeä itsestäsi ja osaamisestasi. Ota ratkaiseva askel pois mukavuusalueelta ja astu elämän puolelle.

Minä ainakin otan.