5+1 kirjaa, jotka ovat tehneet suurimman vaikutuksen minuun

Opin lukemaan 3,5-vuotiaana, joten lapsuuteni kului kaikenlaisen kirjallisuuden parissa sarjakuvista sanomalehtiin ja kaunokirjallisuudesta tietokirjoihin. Lukuintoa riitti yläasteikään asti, jolloin kiinnostus lopahti täysin ja tavoitteenani oli lähinnä seilata ylioppilastutkintoon saakka tutustumalla koulukirjojen sisältöön mahdollisimman vähän. Se onnistui yllättävänkin hyvin, mutta onneksi lukukärpänen puraisi jälleen pari vuotta sitten ja nykyisin kirjoja tulee luettua noin 25 kappaletta vuodessa. Tässä kirjoituksessa esittelen kuusi minuun suurimman vaikutuksen tehnyttä kirjaa matkan varrelta.

1. Thinking, Fast and Slow

Talous ja psykologia ovat minua eniten kiinnostavat tieteenalat, joten Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Ihmismielen voi jakaa karkeasti kahteen järjestelmään. Toinen tekee nopeita ja intuitiivisia päätöksiä, toinen puolestaan toimii huomattavasti harkitsevammin ja loogisemmin.

Thinking, Fast and Slow auttaa ymmärtämään, miten näiden järjestelmien toiminta yhdessä erilaisten kognitiivisten vinoumien kanssa vaikuttaa päätöksentekoomme. Kahnemanin oppien sisäistämisestä on valtava apu niin sijoitusmarkkinoilla toimimiseen kuin päivittäiseen arkeenkin.

2. Misbehaving

Ei liene yllätys, että myös Richard H. Thalerin Misbehaving: The Making of Behavioral Economics löytyy listaltani. Käyttäytymistaloustiede on ehdottomasti suosikkiaiheitani ja Thaler sattuu kaiken lisäksi olemaan myös loistava kirjoittaja, joten Misbehaving mahtuu helposti suosikkikirjojeni joukkoon.

Emme elä maailmassa, jossa jokainen käyttäytyy kuin ekonomisti ja tekee päätöksiä täydellisen rationaalisesti, joten käyttäytymistaloustiede tarjoaa välttämättömän lisän perinteisiin taloustieteen teorioihin ja malleihin. Ja mikä olisikaan parempi tapa perehtyä aiheeseen kuin käyttäytymistaloustieteen syntymisessä keskeistä roolia näytelleen Thalerin kirja.

3. The Most Important Thing Illuminated

Monet pitävät sijoittamisen raamattuna Benjamin Grahamin The Intelligent Investoria tai Seppo Saarion teosta Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Itse haluan kuitenkin myöntää tuon tittelin Howard Marksin kirjalle The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor.

Oaktree Capital Managementin perustajiin lukeutuvan Marksin kuuluisiin muistioihin perustuva kirja on antanut paljon vaikutteita omiin sijoitusfilosofioihini. The Most Important Thing on kirja, joka jokaisen sijoittajan tulisi mielestäni lukea heti sijoitusuransa alkumetreillä!

4. Never Split the Difference

Chris Voss on työskennellyt FBI:ssä kidnappaustilanteiden parissa ja joutunut vuosien varrella äärimmäisen hankaliin neuvottelutilanteisiin, joissa panoksena on ollut ihmishenkiä. Vossin ja Tahl Razin yhdessä kirjoittama Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It esittelee maailman parhaita neuvottelutaktiikoita tosielämän esimerkkien kautta.

Elämä on täynnä neuvottelutilanteita. Oli kyseessä sitten uuden auton osto, työhaastattelu tai arkipäiväinen jutustelu puolison kanssa, on kirjassa esitetyistä tekniikoista ja taktiikoista valtava apu parempien keskustelujen käymiseksi. Never Split the Differencen opeista on parhaimmillaan hyötyä joka ikinen päivä.

5. Factfulness

Hans Roslingin Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World - And Why Things Are Better Than You Think on yksi tärkeimpiä kirjoja, jonka Bill Gates on koskaan lukenut, enkä voisi olla enempää samaa mieltä! Factfulness avasi silmiäni enemmän kuin olisin voinut ennen kirjaan tarttumista kuvitellakaan.

Maailmaan mahtuu edelleen paljon pahuutta ja moni asia voisi olla huomattavasti paremminkin, mutta asiamme ovat silti uskomattoman paljon paremmalla tolalla kuin vielä esimerkiksi muutama vuosikymmen sitten. En tarkoita, etteikö moni asia vaatisi vielä paljon töitä ja moni vääryys huomiotamme, mutta kaiken negatiivisen informaatiotulvan keskellä unohdamme helposti sen, mitä ympärillämme oikeasti tapahtuu. Factfulness on kirja, joka kannattaa lukea kiinnostuksen kohteista riippumatta.

6. The Black Swan

Tämän lukeminen on minulla vielä kirjoitushetkellä kesken, mutta uskallan jo vajaan 300 sivun jälkeen todeta, että Nassim Nicholas Talebin The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Keskitymme liikaa siihen, mitä luulemme jo tietävämme ja unohdamme usein täysin ottaa huomioon sen, mitä emme tiedä. Seurauksena ajattelemme liian kapeasti, keskitymme epäolennaisiin asioihin ja suuret tapahtumat kerta toisensa jälkeen yllättävät meidät jättäen jälkensä maailmaan.

The Black Swan ei missään nimessä ole lukuelämyksenä aivan helpoimmasta päästä, eikä välttämättä jaksa pitää lukijaa otteessaan aivan jokaisen sivun läpi. Se kuitenkin tarjoaa lukijalleen kourallisen sen verran tärkeitä ajatuksia, että Talebin teoksen läpi kahlaaminen on ehdottomasti vaivansa arvoista!

Niukasti listan ulkopuolelle jääneistä kirjoista mainittakoon erityisesti Aswath Damodaranin Narrative and Numbers, Gregory Zuckermanin The Man Who Solved the Market ja Charles Duhiggin The Power of Habit. Maailmaan mahtuu sen verran paljon loistavia kirjoja, että voisin hyvin kuvitella tämän listan näyttävän vuoden ja parinkymmenen uuden luetun kirjan kuluttua hyvinkin erilaiselta. Olisipa vain aikaa lukea enemmän!