Kirja minuutissa: Bad Blood

Valheita, salaisuuksia ja petoksia. Potkuja, irtisanoutumisia ja hermoromahduksia. Käänteitä kuin maailmanluokan trillerissä. Paitsi että tämä tarina on totisinta totta.

Kaiken taustalla oli kaunis ajatus. Elettiin vuotta 2003 ja 19-vuotias Stanfordin dropout Elizabeth Holmes oli juuri perustanut Theranos-nimisen yrityksen, jonka oli tarkoitus mullistaa verentestausmarkkinat. Nuoresta iästään huolimatta kunnianhimoa Elizabethilta ei puuttunut, eikä hän pelännyt mitään. Paitsi neuloja.

Theranoksen oli tarkoitus pelastaa ihmishenkiä kehittämällään verikoemenetelmällä, jonka avulla kuka tahansa voisi kotisohvaltaan ottaa pienen verinäytteen sormenpäästään ja suorittaa lukuisia eri testejä miniatyyrikokoon ahdetulla kannettavalla laboratoriolla. Vain yksi pieni pisara verta korvaisi tyypillisesti laskimosta otettavat verinäytteet ja putkilolliset verta.

Onnistuessaan Theranosin teknologia olisi mahdollistanut säännölliset verikokeet kotioloissa. Monet sairaudet olisi voitu havaita ja hoitaa ajoissa. Kaikki kuitenkin kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Theranos kohtasi massiivisia haasteita teknologiaa kehittäessään. Yhtiön valmistamat laitteet olivat epäluotettavia ja antoivat toistuvasti vääriä tuloksia, joihin sokeasti luottaminen olisi voinut vaarantaa potilaiden hengen.

Ongelmien piilottamiseksi Theranokseen luotiin myrkyllinen pelon ilmapiiri Holmesin ja hänen miesystävänsä Ramesh "Sunny" Balwanin toimesta. Yrityksen toimintatapoja ja teknologian toimivuutta kyseenalaistaneet työntekijät irtisanottiin armotta ja heidät pakotettiin allekirjoittamaan salassapitosopimus. Sijoittajille, FDA:lle ja asiakasyrityksille valehdeltiin toistuvasti.

Valheisiin ja toimimattomaan teknologiaan perustuneen Theranoksen valuaatio oli parhaimmillaan yli 10 miljardia dollaria. Vuosikausia kestänyt huijaus lähti paljastumaan suurelle yleisölle vasta vuonna 2015, kun Wall Street Journalissa työskennellyt John Carreyrou pääsi totuuden jäljille.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli John Carreyroun Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup.