Kirja minuutissa: One Plus One Equals Three

Harva idea on täysin uusi. Parhaat ideat ovat usein uusia yhdistelmiä vanhoista elementeistä. Samoista pisteistä, jotka on nyt yhdistetty eri järjestyksessä kuin aiemmin. Steve Jobsia mukaillen: mitä enemmän pisteitä meillä on yhdistettävänä, sitä luovempia ideamme ovat. Ollaksemme luovempia on tärkeää perehtyä välillä myös aiheisiin, jotka eivät ole suurimpia mielenkiinnon kohteitamme.

Oli kyseessä sitten matemaattiset funktiot, toisen maailmansodan tapahtumat tai vaikkapa tekoäly, kaikki oppimamme uusi tieto lisää yhdistettävissä olevien pisteiden määrää, jolloin 1 + 1 voi olla myös enemmän kuin kaksi. Vaikka tieto ei juuri tällä hetkellä tuntuisi relevantilta, on todennäköistä, että siitä on ennemmin tai myöhemmin hyötyä uuden idean luomisessa. Korkoa korolle -ilmiö pätee myös luovuuden suhteen.

Avain menestykseen on usein ajatella eri tavalla kuin muut. Tehdä jotakin odottamatonta, jota muut eivät ole tulleet ajatelleeksi. Muuttaa ratkaisemattomissa oleva ongelma luovuuden avulla ratkaistavissa olevaksi. Asettua asiakkaan tai yleisön asemaan ja esittää ratkaisu kielellä, jonka he ymmärtävät. Kaikki tämä vaatii luovuutta, joka puolestaan edellyttää, että yhdistettävissä on riittävä määrä pisteitä.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Dave Trottin One Plus One Equals Three: A Masterclass in Creative Thinking.