Kirja minuutissa: Think Again

“The first rule of the Dunning-Kruger club is that you don’t know you’re a member of the Dunning-Kruger club.” Mitä parempi olet jossakin, sitä todennäköisemmin yliarvioit taitosi. Kun luulet olevasi jo guru, kehittymisesi pysähtyy ja sokeudut sille, mitä et vielä tiedä.

Kolikossa on vain kaksi puolta, mutta hyvin harva asia maailmassa on täysin mustavalkoinen. Moniin keskustelua herättäviin aiheisiin ja kysymyksiin liittyy lukemattomia näkökulmia ja useita eri harmaan sävyjä. Silti taipumuksenamme on muodostaa mielipiteemme ääripäiden ympärille ja ummistaa silmämme kaikille muille näkökulmille.

Omaksumalla tiedemiesmäisen ajattelutavan parannamme mahdollisuuksiamme tehdä hyviä päätöksiä. Omista uskomuksista kynsin ja hampain kiinnipitämisen sijaan tiedemies on valmis muokkaamaan niitä uusien todisteiden valossa.

Hyvään lopputulokseen johtanut päätös on pelkkää tuuria, mikäli taustalla on huono päätöksentekoprosessi, mutta huono lopputulos hyvällä prosessilla voi johtaa kehittymiseen ja merkittäviin läpimurtoihin.

Maailma tarvitsee enemmän sanoja ”en tiedä”. Oman osaamisen rajallisuuden myöntäminen, virheistä oppiminen ja omien näkemysten säännöllinen uudelleentarkastelu mahdollistavat parhaat eväät kasvuun ja kehittymiseen.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Adam Grantin Think Again: The Power of Knowing What You Don't Know.