Moneytalks #2: Juho Koli

Vuosi on edennyt siihen pisteeseen, että sain kunnian haastatella tuoreen Moneytalks-artikkelisarjani toista vierasta. Tälläkin kertaa ääneen pääsee kovan luokan tekijä, sillä haastattelussa on pankkimaailman todellinen ammattilainen, Säästöpankkipalveluiden liiketoimintajohtaja Juho Koli (Twitter: @juho_koli). Ennen hiljattaista siirtymistään Säästöpankkiryhmän palvelukseen Juholla oli taskussaan 11 vuoden kokemus eri työtehtävistä Nordeassa. Lisäksi Juho toimii sisällöntuottajana TUTO Hockeylla, vaikuttajana Bonfire.fi -bisnesmediassa, ja saa vielä jotenkin aikansa riittämään crossfitin harrastamiseen sekä mm. Twitterissä ja LinkedInissä vaikuttamiseen. Voidaan siis puhua oikeasta monen tahon huippuosaajasta!

Mikä on tähän mennessä unohtumattomin kokemuksesi uuden työnantajasi palveluksessa?

Hieno kokemus oli ensinnäkin huomata se, että sain aidosti sekä valtaa että vastuuta. Työelämässä törmää usein siihen, että puheet ovat kauniita, mutta käytännössä pitääkin kuitenkin toteuttaa valmiiksi määriteltyä agendaa. On ollut todella hienoa ja motivoivaa, kun pääsee aidosti tekemään kehitystyötä ja visioimaan, miten parhaiten pystymme vastaamaan asiakkaiden nykyisiin ja tuleviin palvelutarpeisiin. Ja toki saan kicksit tavoitteisiin pääsemisestä, etenkin, kun ne saavutetaan yhdessä isommalla joukolla!

Mikä on ollut paras ostoksesi tai sijoituksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?

Joku levy... varmaan SubRosan ”No Help For The Mighty Ones”. Ostin levyn 22 eurolla ja myin sen rahoittaakseni erään konserttimatkan. Sain siitä 120 €! Levystä tuli seuraavana vuonna uusintapainos, joten kyseinen vinyyli löytyy nytkin hyllystä.

Minkä neuvon antaisit nyt 20-vuotiaalle itsellesi?

Enemmän liikuntaa, enemmän opiskelua, enemmän säästämistä. Ja ehdottomasti vähemmän baareissa käymistä! En kuitenkaan kadu mitään, sillä se oli hauskaa aikaa, vaikka nykyperspektiivillä en voi pitää parikymppistä Juhoa kovinkaan aikuisena.

Mikä on huonoin neuvo, jonka olet kuullut omalla alallasi?

Ettei lainojen korkosuojaus koskaan kannata. Sitkeä myytti, joka ei todellakaan ole yleispätevä neuvo. Itse ainakin otan riskiä mieluummin sijoituksilla kuin kodillani.

Jos mietit hetken menestyneinä pitämiäsi ihmisiä, mikä heitä mielestäsi yhdistää?

Määrätietoisuus, omaan asiaan uskominen ja kova työ. Minun maailmankuvassani työn arvostus on erittäin korkealla ja onnistumisista sekä omistautuneisuudesta on täysin ansaittua saada palkinto menestyksen muodossa.

Mitkä kolme kirjaa ovat tehneet suurimman vaikutuksen sinuun?

Ensimmäisenä klassikko; Jukka Pekkarisen ja Pekka Sutelan Kansantaloustiede, joka iski lukion ekalla. Toinen valintani menee kaunokirjallisuuden puolelle: Arturo Pérez-Reverten Flaamilainen taulu. Kolmantena David Mitchellin Pilvikartasto.

Luen paljon ja rakastan kirjoja, ne ovat yksi paheistani. Itselläni on aika laaja kirjasto ja vaikka muutoin uskon digitalisaatioon, en ole valmis luopumaan fyysisestä kirjasta formaattina. Pidempiä matkoja autolla ajaessa tai lenkillä saatan kyllä kuunnella äänikirjoja.

Millä keinoin selviät maanantaimasennuksesta?

En koe sellaista, sillä nautin työstäni! Jos maanantai kuitenkin jostain syystä on normaalia raskaampi, toimii pikimusta kahvi boosterina!

Kuka/ketkä inspiroivat sinua kaikkein eniten ja mitä oppeja olet heiltä saanut?

Jari Sarasvuolla on ollut kirjojen ja koulutustensa kautta hyvin inspiroiva vaikutus minuun. Jarin oppeja olisi lukuisia, mutta tietty rehellisyys itselleen, vastuun ottaminen omasta elämästään ja pyrkimys hyvän heijastamiseen myös ympärilleen ovat asioita, jotka johdan alun perin hänen opettamikseen.

Toinen inspiraationi lähde tulee urheilun puolelta, nimittäin Katrin Tanja Davidsdottir. Hän on islantilainen crossfit-ammattilainen, joka on lajissa varsin menestynyt. Hänessä arvostan korkeaa työmoraalia, periksiantamattomuutta, luonteenlujuutta ja sisäistä paloa. Tahtoisin itse kyetä samankaltaisiin suorituksiin ja ylittää rajani. Ihminen pystyy paljon kovempiin suorituksiin, kuin itse uskoo. Vain mentaalipuoli rajoittaa!

Jos saisit valita yhden kirjan, joka annettaisiin luettavaksi kaikille lukiolaisille, mikä se olisi?

Aiemmin mainitsemani Pekkarisen ja Sutelan Kansantaloustiede olisi hyvä teos antamaan perusymmärrys talouden ja markkinan toiminnasta. Haluaisin, että opiskelijat ymmärtäisivät enemmän taloustieteen lainalaisuuksia ja osaisivat paremmin hallita myös omaa talouttaan. 

Mitä teet, kun ajatuksesi ovat jumissa ja olet turhautunut?

Mulla on siihen kaksi lääkettä, crossfit ja pitkät lenkit. Kovan intensiteetin treenit saavat aikaan sen, että mitään muuta kuin seuraavasta liikkeestä selviämistä ei pysty ajattelemaan. Se tiputtaa reilusti stressitasoja. Pitkällä lenkillä ehtii hyvin pohtimaan asioita monelta kulmalta. Yleensä juokseminen generoi vastauksen isompiinkin pulmiin!

Jos saisit rajattomat resurssit, miten kehittäisit tulevaisuuden pankkipalveluita?

Upottaisin reilusti investointeja toimiviin ja helppoihin digitaalisiin ratkaisuihin. Toinen puoli digipalveluissa on senioriväestön yksinkertaiset ja helpot digitaaliset palvelut. Tällä hetkellä on pääsääntöisesti vain yhden lajin verkkopankkeja ja applikaatioita, jotka voivat olla haasteellisia käyttää.

Optimaalista olisi myös se, että halutessaan asiakas kuitenkin saisi myös fyysisen tapaamisen. Eli summattuna voisi sanoa, että haluaisin ratkaista yhtälön digitaalisten palvelujen ja konttoripalvelujen parhaasta mahdollisesta, asiakasta tyydyttävästä, yhteensovittamisesta. Asiakaspalvelu on intohimoni ja olen todella tyytyväinen, että saan työskennellä sen parissa!

Havaitsin heti Juhon vastauksista pari minua ja häntä yhdistävää ajatusmaailmaa. Kuten Juhokin totesi, mielestäni kovasta työstä on enemmän kuin oikeutettua saada palkinto ja menestyä. En täysin ymmärrä suomalaista kulttuuria, jossa menestyneitä ihmisiä lähestulkoon halveksutaan. Menestys on useimmiten seurausta äärimmäisen kovasta ja työntäyteisestä matkasta huipulle kaikkine epäonnistumisineen, joten siitä on täysin ansaittua päästä joskus myös nauttimaan. 

Toinen ajatus, josta olen täsmälleen samaa mieltä, on se, että vain me itse olemme rajoitteena sille, mihin pystymme tai emme pysty. Uskon, että jos vain tarpeeksi sitä tahdomme, jokainen meistä pystyy moninkertaisesti suurempiin saavutuksiin, kuin mitä edes osaamme kuvitellakaan. Niin kuin Juho sen jo totesikin, vain oma mielemme rajoittaa meitä.

Suuri kiitos Juholle, hänen kanssaan on aina ilo olla tekemisissä! Lisää tarinoita ja oppeja mielenkiintoisilta henkilöiltä luvassa tulevissa Moneytalks -artikkeleissa!